Hlavní obsah

Swipe láska: Když prsty milují displej více než partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Proč si hladíme displeje telefonů víc než své partnery? Jsou neviditelným ničitelem blízkosti a sexuálního uspokojení! Podívejme se na to, jak nevinné listování po sociálních sítích může přerůst v závislost, která ohrožuje naše nejintimnější vztahy.

Článek

Ve světě, kde je jednodušší posunout prstem po obrazovce než se dotknout duše druhého, začíná být scrolling novou normou intimity. Ale co když nám nekonečný tok informací a zábavy bere více, než nabízí? Jak digitální doteky ovlivňují naše vztahy a můžeme s tím něco dělat?

V digitálním věku se stalo obvyklým způsobem interakce se světem „žehlení“ prstu po obrazovce mobilního telefonu. Tento nevinně vypadající akt však může mít dalekosáhlé důsledky na naše mezilidské vztahy a sexuální život. Jak je možné, že něco tak jednoduchého, jako je procházení sociálních sítí na mobilním telefonu, může mít tak komplexní dopady?

Co dělat, aby nás scrolling nesežral?

Všichni známe ten pocit. Ležíme v posteli vedle partnera, ale místo něho se s vášní oddáváme nekonečnému scrollování na displeji mobilu. A když si najednou uvědomíme jeho blízkost, poté, co nám dojde baterie, jsou dvě hodiny po půlnoci. Sociální sítě nám sice nabízí iluzi spojení a intimity, ale ve skutečnosti nás od sebe navzájem izolují a zneužívají naši základní lidskou touhu po dotyku.

Nejdřív si musíme uvědomit, jak moc jsou naše mozky zapojené do tohoto digitálního kolotoče. Každé zastavení a každý like je malá odměna pro naše mozkové centrum potěšení. A jak to často bývá, malé odměny rychle vedou k velké závislosti.

A tak prvním krokem k prevenci závislosti je rozpoznat, kdy se z „nevinného prohlížení“ stává už obsesivní chování. Dlouhé hodiny strávené na Instagramu nebo TikToku bez vědomí uplynulého času? To je první signál.

Doteky, které nás spojují a doteky, které nás dělí

Sociální sítě spojují touhu člověka po dotyku s digitální reakcí, kterou nabízí obrazovka telefonu. Výsledkem je paradoxně zhoršení naší touhy po skutečném mezilidském kontaktu a hlubší propadání do dopaminové závislosti.

Druhým signálem je pochopení a přiznáni si toto, že technologie nás trochu přelstila. Vyměnili jsme hřejivé objetí člověka za chladný lesk displeje. Společnosti stojící za sociálními sítěmi to vědí a snaží se toho využít. Jim je to jedno, jde jim pouze o byznys.

Naše přirozená touha po dotyku a emocionální reakci je díky jejich algoritmům převedena na virtuální „doteky“. Ve skutečném světě jich mnoho nemíváme, naše společnost projevenou emotivitu trestá. Veřejně se totiž pořád považuje za projev slabosti a naše patriarchálně zaměřená civilizace staví především na síle. Není divu, že se naše dopaminová závislost na těchto digitálních interakcích jen prohlubuje.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Swipe láska?

Scrolling: Dotek, který nikdy neuspokojí

Swipe up, swipe down – zdá se to neškodné, ale ve skutečnosti právě to může vytvářet nezdolnou bariéru v komunikaci mezi námi a našimi blízkými. A to je třetím signálem k pochopení a nápravě. Díky ztrátě dotýkání se, ztrácíme schopnost skutečně komunikovat.

Každé posunutí, každý „like“, každý nový příspěvek je malou dávkou té „dopaminové substance“, po které naše mozky žízní. Přemýšleli jste však někdy o tom, jaký má Swipe lift vliv na naše sexuální životy? Kdy jste naposledy pohladily partnera tak, že se mu rozlétly v břiše motýli?

Jaká ironie, že technologie, která měla přinést lidi blíže k sobě, nás ve skutečnosti vzdaluje. Zatímco naše prsty neúnavně listují v sociálních sítích a webu, naši partneři leží vedle nás, námi neviděni a nedotčeni. Nejde jen o sexuální intimitu; jde o základní lidskou potřebu být ve fyzickém kontaktu s někým, koho máme rádi. A když není naplněna ona, jaká potom asi bude vlastní sexualita?

Jak se vymanit z digitálního dotyku? Vrátit se k doteku

Není to beznadějné. Zatím. Prvním krokem je uvědomění si problému. Druhým je nastavení si hranice používání sociálních sítí a technologií. Naučte se být opět přítomní s těmi, kdo jsou s vámi. Vypněte notifikace a dodejte si odvahu položit telefon stranou. A pak? Dotkněte se. Objevte znovu, jak moc může být dotek léčivý, jak může utěšit, povzbudit a spojit.

Co lze ještě udělat k obnově naší schopnosti prožívat skutečnou intimnost? Udělejme si čas pro doteky, které skutečně znamenají život – pro objímání se, držení v náručí, laskání polibky po celém těle. Chyťte partnera za ruku, pohlaďte ho po zádech a sedněte si mu co nejblíže.

Když k sobě jen přitisknete trup spustí se v tělech na obou stranách obrovská energie. Chemie uvolní oxytocin – hormon štěstí a oběma vám sníží kortizol, hormon stresu. Takže třetí krok. Vytvořte si svůj partnerský dotýkací rituál. Nemusí jít nutně vždy o sex. Dotek a pohlazení se nás povede sám beze slov tam, kam je to třeba.

Je důležité si uvědomit hodnotu skutečného dotyku a intimního spojení s našimi partnery. Vědomě si vyhradit čas pro společně strávené chvíle, komunikovat a sdílet naše myšlenky a pocity. To vše nám může pomoci obnovit si smysl pro sexuální blízkost a intimnost, kterou digitální svět nemůže nikdy nabídnout.

Tak se nezapomínejte dotýkat. S láskou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz