Hlavní obsah
Zdraví

Životní styl pro 21. století? Hlad a chlad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock (autor vlastní licenci)

Životní styl pro 21. století

Co víme na počátku 21. století o životním stylu? Jak toxický nadbytek všeho nepřirozeného a naopak proč nedostatek všeho přirozeného ničí naše životy? Pojďte se nad tím zamyslet.

Článek

Éra „toxického nadbytku“

Žijeme v éře toxického nadbytku. Nadbytku všeho.

Tloustneme z konstantního přebytku kalorií, náš mozek degeneruje v důsledku proudu digitální zábavy, naše opravdové vztahy chátrají z důvodu nekonečných možností sociálních sítí a nikdy nekončícího porna.

Toxický nadbytek, který přináší pocit letmého potěšení se vkrádá do našich životů jako virus.

Pomalu, ale zcela jistě se šíří do celého organismu.

Pomalu, ale zcela jistě pokaždé bude chtít více.

Příště už nebude stačit jeden dort, jedna „dvojka“…nebo jeden „neurol“…

Dám si dvě..aspoň lépe usnu..

Už mi nestačí podívat se na jeden film a povídat si o něm. „Pustím si hned dva anebo lépe prokoukám celý víkend“… a na jeho konci už nebudu vědět, jak se jmenuji.

Nadbytek nás pomalu, ale jistě připravuje o vše.

O naše zdraví, vzhled, pružnost – fyzickou i mentální kondici, o naše vztahy. Jsme obtloustlí, s cukrovkou, vysokým krevním tlakem, zcela otupělí tisíci hodinami prosezenými u televize. Jsme sami, protože partner se rozpustil v digitálním prostoru.

Hledáme řešení – musí přeci nějaké být!

Pilulka nebo zázračná metoda, která roky střádaný tuk vysaje během hodiny a sníží krevní tlak do dvou minut!“

Není?“

„Dobře, pak budu chodit cvičit, ale maximálně dvakrát týdně na hodinu!

Jak z toho ven?

Farmaceutické společnosti velmi agilně hledají farmakologické řešení obezity.

„Do pěti let lze očekávat farmakologické vyřešení obezity! Obezitu budeme léčit, jako každé jiné onemocnění.“ Prohlásil relativně nedávno v Českém rozhlasu významný český obezitolog. Je to skvělé, protože řadě lidem opravdu pomůžeme. Ale není obezita především nemocí vůle? Vyléčíme těmi léky opravdu obezitu, která má kořeny v chorobném přejídání? Nebo pouze rozpustíme nashromážděný tuk? A vše se bude opakovat v nekonečných cyklech?

Internet  přetéká radami, jak zlepšit své zdraví a prodloužit život. Nejvíce rad je postaveno na pseudovědeckých produktech a radách.

Zakoupíte si pilulky a konečně budete zdraví.

Velmi se obávám, že většina z nás podobnému marketingovému kouzlu někdy propadla…no a nic se nekonalo.

Věda velmi lopotně extrahuje účinné látky z bylin a rostlin, aby je průmysl mohl velmi úspěšně prodávat….aby se následně zjistilo, že všechny přírodní látky jsou účinné pouze ve svých přírodních komplexech. Můžete si tedy koupit pilulku, ve které je tisíc mrkví, ale nakonec se ukáže, že jedna syrová mrkev je pro zdraví úspěšnější.

Problematikou zdraví a životního stylu se zabývám roky a doposud jsem nenašel žádné vědecké studie, které by došly k nějakému univerzálnímu řešení.  Běžný spotřebitel tak bloudí mezi radami odborníků, kteří se vzájemně popírají a nejlépe i pomlouvají.

Vegan/vegetarian nebo raw?“

„Lepek nebo nelepek?“

„Cukry? Jaké?“

Na všechny tyto otázky najdete tisíce odpovědí…jsou to ale otázky, kterou řadu z nás mohou doslova vnitřně trhat.

Co je tedy správné? Jak se v tom vyznat? Co je vědecky ověřené?“

Téměř nic. O výživě na začátku 21. století nevíme opravdu skoro nic. Víme jen, že dokola omílaná dogmata například: „jezte 5× denně“ apod. nemají žádný vědecký podklad. Jsou naopak dokonce studie, které poukazují na to, že právě časté jedení může být jednou z příčin narůstající obezity a cukrovky.

Přečte si proč jsou pro naše zdraví důležitější vztahy než cokoliv jiného

Životní styl pro 21. století

Je pouze několik doporučení pro zdravý životní styl na začátku 21. století, které jsou skutečně vědecky ověřené:

Uberte všeho nepřirozeného:

  • Pouhé vynechání jednoho jídla denně, dle některých studií, může mít na organismus prospěšnější účinek než většina komerčních produktů. Zvířata, kterým se v experimentálních studiích celoživotně mírně sníží příjem kalorií, žijí delší a kvalitnější životy, než jejich přátelé, kteří mají neomezený přístup k potravě.
  • Pouhé snížení teploty v obývaných místnostech o několik stupňů může zlepšit vaší imunitu, než kterékoliv dostupné vitamíny. Snížení teploty v prostředí vede k prodloužení života téměř u všech zkoumaných živočichů (no, jo..co ale pak s globálním oteplováním..?).
  • Zkrácení času na sociálních sítích zlepší vaše osobní vztahy.
  • Zkrácení času u televize zlepší váš spánek a mozkovou činnost…a tak bychom mohli pokračovat.

Přidejte všeho přirozeného

  • Přirozené potraviny („real food“): čím více technologicky zpracované jídlo, tím horší. Mezinárodní zdravotnická organizace řadí například tepelně zpracované, uzené mastné výrobky do třídy nejzávažnějších karcinogenů. Přičemž konzumace uzeniny může být pro organismus stejnou zátěží jako vykouřit několik cigaret? „Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo…? Parky? 😊“. Vyměňte je za technologicky nezpracované ovoce, zeleninu a ořechy.
  • Přirozený fyzický pohyb a práce. Nadbytek nás přivádí do gaučů a pohovek. Vyjít na procházku na jedoucím pásu dvakrát týdně opravdu nestačí.
  • Přirozené vztahy: sociální sítě pouze používejte proto, abyste si lépe zorganizovali setkání s vašimi přáteli.

Co závěrem?

Celé by se to také dalo shrnout tak, že je to, co je o životním stylu v 21. století skutečně prokázané, je, že to především hlad a chlad, které spolu s fyzickou aktivitou zlepší naše zdraví, naši životní spokojenost i délku našich životů.

Já vím, že to není až tak jednoduché, ale zkuste o tom prosím uvažovat…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz