Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Když učitelé kradou žákům mobily aneb co všechno se nedozvíme ve veřejnoprávní České televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sammy-Sander Pixabay

ČT v pořadu na Déčku tvrdí, že pokud učitel vezme ve škole do ruky věc dítěte a zabaví ji, je to krádež. Dětem to veřejnoprávní televize sděluje prostřednictvím slečny z TikToku, se kterou natočila pár videí. Takoví učitelé jsou tedy zloději?

Článek

Přiznám se, že čínskou síť TikTok, kde jsou hlavním tahákem právě krátká videa, zrovna nesleduji. Nejsem takříkajíc cílovka. Ale zrovna toto krátké video mladé ženy Š. Cimlové na oficiálním webu české veřejnoprávní televize ve stylu videí na TikToku mě, přiznám se, docela zaujalo. Slečna ve videu, které je třetí v pořadí z celkových jedenácti dílů, tvrdí dětem přesně toto: „Učitel ti nemůže jen tak vzít do ruky tvoji věc a zabavit ti ji. Někam ji odnést. Protože to by byla krádež.“

„Učitel ti nemůže jen tak vzít do ruky tvoji věc a zabavit ti ji. Někam ji odnést. Protože to by byla krádež.“
Š. Cimlová, pořad České televize Lepší škola

Veřejnoprávní médium nazvalo tuto sérii krátkých videí Lepší škola. A já musím říct, že je to ve světle tohoto odvážného až absurdního tvrzení o krádežích věcí učiteli, opravdu velmi paradoxní název. Představme si příklad, kdy dítě přinese do školy něco nebezpečného. Z nedávné praxe blízké školy bych třeba uvedla taser, což je elektrický paralyzér, nesmrtící zbraň, kterou si do školy přinesla partička deváťáků a chlubila se s tím spolužákům. Vy byste takovou věc nechali v rukách puberťáků s odůvodněním této slečny, že by šlo v případě zabavení o krádež věci? Opravdu je škola lepší, když si do ní mohou děti brát úplně cokoliv a vy byste jim to nesměli zabavit? A co zdraví a zájem o bezpečnost ostatních dětí? Vždyť i mobil může být věc pěkně nebezpečná.

Ale nemusíme hned mluvit o zbraních, pokud se vám to zdá už moc za hranou. Inkriminované video bylo namířeno (podle úvodních pár vět) patrně hlavně proti zabavování mobilů, jejichž používání je v některých školách zakázané a tyto školy to mají vyloženě vetknuté do školního řádu. Opravdu je zabavení mobilu ve škole, když je používán v rozporu se školním řádem, typicky třeba při hodině (žák natáčí své spolužáky, natáčí bez dovolení hodinu a učitele, či ho používá k podvodům nebo jakýmkoliv jiným způsobem a ruší) věc, která by se neměla nijak zásadně řešit? Opravdu by neměl učitel důrazně zasahovat a takovou činnost dítěte přerušit tím, že děcko musí mobil odevzdat? Ani pokud se to u konkrétního dítěte děje třeba opakovaně? Opravdu si tvůrci pořadu ve veřejnoprávní televizi myslí, že je super cool dětem říkat o učitelích, kteří se snaží potírat takové nevhodné jevy ve škole, že jsou zloději?

Vím, že kolem mobilních telefonů ve školách se vede široká diskuse už dlouho. Já sama mobilní telefon občas ve výuce s dětmi po domluvě použiju jako kalkulačku nebo třeba při on line soutěžích v prostředí Kahoot. Ale jinak nechci, aby byla jejich pozornost odváděna sledováním třeba TikToku, psaním si s kamarády a musí mít mobil v tašce. Takto to máme ve školním řádu a je to podle mne naprosto vpořádku. Pokud potřebuji k výuce využít například internet, tak si mohu vzít školní tablety či chrombooky. Mobilní telefony nejsou v tomto případě vůbec potřeba.

Diskuse o mobilech se vede jak u nás v České republice, tak prakticky v celém vyspělém světě, kde se stal neodmyslitelnou součástí životů dětí. A tak asi není od věci, podívat se za humna, jak to funguje jinde. A můžeme to vzít docela zeširoka. Nedávno se například nechalo slyšet UNESCO (agentura OSN pro vzdělávání) , že by chtěla celosvětový zákaz mobilů ve školách. Mobily či chytré hodinky už zakázala ve třídách Francie, Nizozemsko restrikce zavádí od letošního roku a podle UNESCO mobily na školách takto postupně odbourává každá čtvrtá země vyspělého světa. V USA většina škol používání mobilů zakázala při hodinách už v roce 2020, protože děti byly neustále na sociálních sítích. A doba covidová je k mobilům připoutala ještě víc, než kdy před tím. Děti musí mít mobil v tašce nebo je učitelé vybírají před výukou.

Pojďme ale zpět do Česka. Co na odebírání mobilů říká školní inspekce? „V případě, že žák poruší školní řád tím, že používá při hodině mobilní telefon, nelze-li jinak, má vyučující právo mu mobilní telefon odebrat pro zbytek vyučovací hodiny, pokud je to takto vymezeno ve školním řádu. Učitel tak zamezí dalšímu vyrušování v rámci vyučovací hodiny, případně dalšímu podvádění nebo nevhodnému zasahování do soukromí jiných (např. jejich natáčením).“ Odůvodnění inspekce vychází například z paragrafu 21 odst.1 školského zákona, ve kterém se říká, že „žáci a studenti mají právo na vzdělání“ a to předpokládá, že při něm nebudou rušeni. Ve svém stanovisku ČŠI ale dále upozorňuje, že odebírání mobilu na delší časový úsek není vhodné, protože po výuce už pominul důvod k jeho odebrání.

A když už jsme u školského zákona, tak v paragrafu 22 se hovoří o tom, že žáci a studenti „musí plnit pokyny pedagogických pracovníků“ a také, že kromě školního řádu „musí dodržovat pokyny školy k ochraně zdraví a bezpečnosti“. A problematika kyberšikany nám tu bují už docela dlouho. Čili odebrání mobilu při podezření na takové chování je podle mne úplně nezbytné.

Na závěr snad dodám, že Česká televize se zrovna s tímto videem slečny TikTokerky poměrně dost přehmátla a pevně doufám, že podobných přehmatů nebude příliš. (Ostatní krátká videa s doporučeními dětem jsem zatím nestudovala a doufám, že to nebude na seriál blogů o šíření nesmyslů mnou jinak docela oblíbenou veřejnoprávní Českou televizí.)

Na závěr anketa, co si o zabavování mobilů myslíte vy.

Anketa

Mají podle vás učitelé zabavit ve škole mobilní telefon žákovi, který s ním vyrušuje, natáčí si bez dovolení spolužáky či učitele nebo porušuje školní řád?
Ano, zabavit.
96,1 %
Ne, nemá na to právo.
3,6 %
Nevím.
0,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3538 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz