Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech. Rum ve vánočním cukroví z vašich dětí alkoholiky neudělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pyxabay.com-pastries-8324971_1280

Vánoční cukroví

Hon na příchutě a vůně je bouří ve sklenici vody. Alkoholismus způsobuje alkohol, ne jeho chuť, nebo vůně. A naopak úzkostná snaha matek o dokonalost závislost způsobit může.

Článek

Rum ve vánočním cukroví z vašich dětí alkoholiky neudělá,tedy rozhodně ne rum v pečeném vánočním cukroví.

Autorka článku Neetická novinka letošních Vánoc? Chuť rumu v Kofole!, paní píšící pod jménem Převážně (Ne)Vážně, se velmi vážně zabývá vztahem rumové příchutě v Kofole, rumu v cukroví a alkoholismu. Podívejme se, jak je to doopravdy.

Může rumová příchuť a vůně způsobit alkoholismus?

Vůně a chuť rumu i bez přítomnosti alkoholu může v určitých případech způsobit alkoholikům bažení. Tedy stav, kdy začnou po alkoholu neodolatelně toužit. Ale obráceně to rozhodně nefunguje. Alkoholismus způsobuje jen a jen alkohol, tedy konkrétně etanol. Musíme alkohol aktivně konzumovat. Samotná vůně a chuť, tedy v tomto případě příchuť, z nás alkoholiky nikdy neudělá. Pokud má někdo důkaz o opaku nechť jej prosím zveřejní.

Ale vždyť do cukroví dáváme rum a to je alkohol.

Ano, ale minimálně v případě pečeného cukroví se samotný alkohol vypaří - vypeče a zůstane jen chuť a vůně. Etanol má teplotu varu 78,3 °C. Nejsem cukrář, ale jsem si jistý, že během pečení je v troubě mnohem vyšší teplota. Všechen alkohol, který by teoreticky alkoholismus mohl způsobit, se dokonale vypaří. Pečené cukroví je tedy naprosto bezpečné.

V případě nepečeného cukroví je situace o něco složitější. Přidáním rumu do cukroví přidáme i obsažený alkohol. I ten se ihned začne z cukroví vypařovat, ale nevypaří se bezezbytku jako v případě pečení. Množství alkoholu v cukroví závisí na množství přidaného rumu do těsta. Předpokládejme, že normální hospodyňka nedává do cukroví rum po kbelících, ale jen trochu kápne do těsta.

Řekněme malého panáka 0,02 l do kila těsta. Pro zjednodušení budeme předpokládat, že těsto má stejnou hustotu jako voda a kilo těsta má objem 1 litr. Běžný rum tuzemák má 37,5 % alkoholu. Kilo těsta tedy po přidání malého panáka rumu bude obsahovat 0,75 % alkoholu. Tedy o něco málo více než nealkoholické pivo s 0,5 % alkoholu. Ale pozor! To je z kila těsta. A z kila těsta uděláme asi 60 kusů vosích hnízd. Jedno vosí hnízdo tedy obsahuje o zlomek více alkoholu - 0,6 %, než malý panák 0,02 l (opravdu ten náprstek) nealkoholického piva.

Stejný postup pro výpočet lze použít pro přidání velkého panáka rumu do kila těsta.

Pro zjednodušení souhrn:

  • Po přidání malého panáka rumu 0,02 l do kila nepečeného těsta obsahuje jedno vosí hnízdo asi tolik alkoholu jako stejný malý panák 0,02 l nealkoholického piva.
  • A při přidání velkého panáka rumu 0,05 l do kila těsta bude jedno vosí hnízdo obsahovat asi tolik alkoholu jako stejný velký panák 0,05 l nealkoholického piva.

Nakonec to bude ještě méně. Alkohol se průběžně stále vypařuje.

Toto rozhodně není nabádání rodičů k podávání nepečeného cukroví s alkoholem dětem! Alkohol je pro děti rozhodně škodlivý. Je to jen reálný a faktický pohled na věc a je na rozhodnutí každého rodiče co bude jeho dítě na vánoce jíst.

Pravidelné pití nealkoholického piva je pro děti daleko nebezpečnější

Ale je rozhodně přijatelnější pár kousků cukroví na vánoce s minimálním množstvím alkoholu než celoroční pití nealkoholického piva dětmi ve velkém množství. On už je obrovský rozdíl sníst jedno vosí hnízdo s obsahem alkoholu podobným jako vypití 0,02 litru nealkoholického piva, nebo vypít malé nealko pivo v objemu 0,3 litru a dělat to pravidelně po celý rok. Tady už se množství alkoholu sčítá a co je pro zdravého dospělého relativně neškodné, může být pro dítě nebezpečné.

Stejně tak může být pro děti nebezpečná přílišná úzkostnost matek

Tady se rozumí opravdu přílišná až extrémní úzkostnost, ne přiměřená výchova ke zdravému životnímu stylu a stravování. Jak již bylo napsáno, příroda má ráda rovnováhu a vychýlení rodičovské starostlivosti k extrémní úzkostnosti, co bude dítě jíst a pít, může vést v pubertě dítěte ke dvěma extrémním reakcím. Důležité je slovo může, tedy také nemusí.

  • Dítě úzkostnost matky zcela přijme a ještě prohloubí. Jeho život se stane jedním velkým utrpením ve snaze dělat vše dokonale, tedy i zdravou stravu.
  • Dítě úzkostnost matky zcela zavrhne a vydá se cestou jedné velké rebélie. Tedy bude dělat vše extrémně opačně.

A oba tyto stavy jsou velmi snadnou cestou k alkoholismu a drogám.

Dnešní děti v pubertě určitě rumu holdovat ve velkém nebudou

Paní Převážně (Ne)Vážně vzpomíná na své mládí a Coca-Colu s rumem. A zároveň vyjadřuje obavu o zdraví mladých lidí v souvislosti s marketingovou kampaní Kofoly s příchutí rumu. Ano, dnešní mladí lidé také pijí alkohol a dnešní děti jej jednou také pít začnou. Ale doby bujarých oslav mladých lidí provázené jen potoky Kofoly s rumem jsou již nenávratně pryč. Doba jde dopředu a dnes místo rumu je na scéně kratom.

Závěrem

Tento článek opravdu rozhodně není hledáním alibi pro rum v cukroví, nebo rumovou příchuť v Kofole. Je jen shrnutím faktů a je na každém jak s nimi naloží.

Nejsem placený Kofolou, ani výrobci tuzemáku. Jen jako adiktolog vím, že strašení a vyhrožování opravdu nefunguje. V prevenci a léčbě závislostí fungují pravda a fakta. A strašení, že rumová příchuť může způsobit alkoholismus, mezi to patří. Neexistuje žádný důkaz, že rumová příchuť bez obsahu alkoholu někomu způsobila alkoholismus. Nebo jste někdy slyšeli o někom, kdo by se stal alkoholikem na základě konzumace rumových pralinek, které neobsahují alkohol? To, že by se to mohlo teoreticky stát - rumová příchuť povede k alkoholismu, jsou jen domněnky podložené pouze vzpomínkou dotyčných na vlastní mládí proložené Kofolou s rumem.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

ČAČKA, Otto. Psychologie dítěte. Tišnov: Sursum, 1994. ISBN 80-85799-03-0.

KALINA, Kamil. Klinická adiktologie. Grada, 2015. ISBN 978-80-247-9791-5. Dostupné také z: https://www.bookport.cz/kniha/klinicka-adiktologie-2141/.

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz