Hlavní obsah
Zdraví

Závislost na pervitinu lze legálně léčit i za pomoci léků, ale skoro nikdo z odborníků to neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Editor182_volné dílo_https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ritalin.jpg?uselang=en#Licensing

Ritalin - slibný lék k léčbě závislosti na pervitinu

Závislost na pervitinu bylo ještě nedávno možné léčit pouze úplnou abstinencí. Od roku 2020 je možné použít léky, které dokáží pervitin nahradit, ale má to svá úskalí.

Článek

Závislost na pervitinu a jiných psychostimulanciích

O pervitinu se můžete více dozvědět v článku: Pervitin byl i oblíbenou přísadou do čokolády. Mezi další zneužívaná psychostimulancia patří kokain.

Obě tyto látky působí celkové zrychlení organismu a myšlení. Vyvolávají také obrovský nával euforie a pocitu štěstí. Ale toto chemické opojení je vždy na dluh. Obě tyto látky také mají vysoký závislostní potenciál. Není pravdou, že po jednom, nebo několika užitích, se člověk stane závislým, ale nikdo dopředu neví, zda se to po nějaké době užívání nestane právě jemu. Je to čistě individuální a nikdy nelze dopředu říci, po kolika užitích se rozvine závislost.

Léčba závislosti léky

Závislost na různých látkách má různé možnosti farmakologického ovlivnění.

Alkohol

Závislost na alkoholu je více než 70 let léčena Antabusem. Více v článku: Antabus - zázračný lék, nebo týrání pacientů? Dnes je tato léčba mnohými odborníky považována za zastaralou, ale stále se ještě někde používá. K léčbě alkoholismu nyní existují moderní léky na úplně jiném principu. Nevyvolávají nevolnost po požití alkoholu, jako Antabus, ale preventivně potlačují bažení - chuť na alkohol. Nejsou všemocné, ale mohou být dobrou berličkou pro pacienty s extrémní touhou po alkoholu.

Opiáty

Mezi nejznámější zneužívané opiáty patři heroin. Více o něm v článku: Heroin - byl lékem proti kašli i smrtí pro milióny lidí. A kratom v současnosti stále ještě legálně dostupný i dětem. Kratom není přímo opiát, ale chemicky a účinky je mu velmi podobný. Více v Kratom - neškodná hračka mladých, nebo nebezpečná droga?

Mezi už dlouhodobě používanou léčbu závislosti na opiátech a v krajních případech i na kratomu, patří takzvaná substituční léčba. V případech, kdy se léčeným uživatelům opiátů dlouhodobě a opakovaně nedaří abstinovat od nelegálních drog je jim možné nabídnout léky, které původní drogu legálně nahradí. Uživatel nelegálních opiátů může zcela legálně začít místo nich užívat léky. Nemusí kupovat svou drogu na černém trhu, ale koupí si mnohonásobně levnější léky na lékařský předpis, nebo si pro svůj lék pravidelně dochází do ordinace. Tím pádem odpadá veškerá trestná činnost spojená s nutností nakupovat drahé nelegální drogy. Uživatel opiátů na substituční léčbě léky může žít naprosto plnohodnotný život. Chodit pravidelně do práce a starat se o rodinu.

Psychostimulancia

U nás nejčastěji pervitin a kokain. Do roku 2020 neexistoval žádný oficiální lék, který by dokázal potlačit bažení po droze, nebo ji dokázal nahradit stejně jako v substituční léčbě u opiátů. Uživatelé pervitinu a kokainu mohli dostat pouze léky potlačující jednotlivé symptomy související s léčbou. Tedy léky na nespavost, úzkost, deprese a jiné. Lék přímo působící na touhu po droze nebyl schválen. Paradoxní je, že už byl na trhu také skoro 70 let stejně jako Antabus.

Od roku 2020 lze závislost na stimulanciích léčit léky Ritalinem a Concerta. Oba léky obsahují účinnou látku methylfenidát. Concerta je na rozdíl od Ritalinu prolongovaná. Tedy s postupným uvolňováním účinné látky v průběhu celého dne. Odpadá nutnost brát lék vícekrát za den jako u Ritalinu.

Ritalin je už od roku 1955 lékem na ADHD u dětí. A velmi účinným lékem. Concerta je jeho modernější varianta. Bohužel kolem tohoto léku stále panuje mnoho mýtů a polopravd. Stále je vytvářen strach, že jeho užívání u dětí může způsobit závislost, ale opak je pravdou. Děti užívající Ritalin na ADHD se daleko méně uchylují v pubertě a adolescenci k pervitinu. Více v článku: Ritalin a Concerta- zázrak v léčbě ADHD.

Stejného efektu, kdy užívání Ritalinu může zabránit závislosti na pervitinu, lze využít i obráceně.

Ritalin a Concertu lze nasadit jako substituční léčbu při léčbě závislostí na pervitinu a kokainu. Pacient může místo pervitinu užívat zcela legální lék.

Kdy je léčba Ritalinem vhodná?

Ritalinem a Concertou lze léčit závislost na všech psychostimulanciích. Nejlepších výsledků dosahuje u pacientů, kteří pervitin, nebo kokain užívají pravidelně v malých dávkách jako sebemedikaci. Pervitin jim pomáhá k udržení soustředění a pozornosti, nebo k rozpouštění úzkosti a strachů.

Jednoduše řečeno nejvhodnější pacienti pro tuto léčbu jsou lidé se skrytým a nediagnostikovaným ADHD, kteří nelegální stimulancia používají nevědomky k potlačení svých problémů. Více zde.

Méně vhodní pro léčbu Ritalinem jsou uživatelé stimulancií, kteří drogy užívají nepravidelně a nárazově ve vyšších dávkách. Ale ani tady není vše ztraceno a léčbu lze určitě alespoň vyzkoušet.

Léčbu Ritalinem lze zahájit, stejně jako u opiátů, po opakovaných neúspěšných pokusech o abstinenci. Je určitě lepší pravidelně brát léky, jako substituci za drogu, než shánět drogy na černém trhu a otravovat svůj organismus jedem vyrobeným někde v garáži. Každá droga z černého trhu obsahuje spoustu příměsí, které mohou být ještě škodlivější než samotná droga.

Tak v čem je problém?

Proč ještě není léčba Ritalinem více rozšířená? Problémy jsou čtyři.

  • Mnoho odborníků o této možnosti vůbec neví.
  • Bohužel mnoho odborníků je jejím odpůrcem. Někteří psychiatři se zdráhají předepisovat Ritalin i dětem a volí jiné léky. I někteří lékaři si bohužel myslí, že Ritalin by mohl být potencionálně návykový a věří více pověrám, než 70 let prověřené léčbě. Z dětí na Ritalinu doopravdy závisláci nerostou, naopak užívání Ritalinu dokáže závislosti zabránit. Ze stejného důvodu tito psychiatři nechtějí předepisovat substituční léky a umí jen nařídit abstinenci.
  • A bohužel léčba Ritalinem a Concertou je legální a doporučená Společností pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně, tedy kolegiem předních odborníků na závislosti, ale je stále léčbou off-label. Stručně řečeno léčba off-label je léčbou mimo doporučené užití léku. Je legální, ale lékař na sebe bere plnou zodpovědnost za léčbu. Každý případ se musí hlásit zvlášť a do toho se nikomu z lékařů nechce.
  • Jediným řešením je brzké zapsání schváleného použití pro léky Ritalin a Concerta i pro léčbu závislosti na psychostimulanciích. Odpadne tak režim off-label a lékařům nic nebude bránit více jej předepisovat.
  • Substituční léčba Ritalinem a Concertou velmi dobře zabírá u pacientů se skrytým ADHD. A opravdu velmi dobře. Orientační test na ADHD v dospělosti je zde na 7. stránce. Už méně dobře je účinná u pacientů s nepravidelným užíváním většího množství stimulantů, ale i zde to stojí za zvážení.

Kdo může léky předepsat?

Léčbu Ritalinem, nebo Concertou může předepsat pouze psychiatr, nebo lékař s atestací v oboru návykových nemocí. Lékařů návykových nemocí je pět a půl a většina psychiatrů léčbu off-label prostě odmítá. Berou na sebe veškerou zodpovědnost a zároveň je s tím spojená administrativní zátěž.

Při hledání psychiatra ochotného předepsat tuto léčbu vám velmi držím palce. A pokud se vám ho podaří najít, budu velmi rád, když mi o něm napíšete na email adiktologtalpa@seznam.cz

Je jich jako šafránu a ti kteří jsou ochotni Ritalin předepisovat už nové pacienty neberou.

Pro psychiatra neznalého věci doporučuji vytisknout si doporučení Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně dostupné zde.

Závěrem

Obecně nejsem zastáncem okamžité medikamentózní léčby závislostí. Vždy pacientům říkám pojďme to napřed zkusit bez léků a teprve když to doopravdy nepůjde tak si můžeme něčím pomoci. A vše s pacienty důkladně proberu. Léky totiž mohou pomoci se zvládáním bažení - touhy, ale vždy léčbu prodlouží a rozloží v čase.

Někteří odborníci nasazují léky okamžitě a vůbec nedají pacientům možnost vyzkoušet si, nakolik jsou silní. A pacienti potom daleko více spoléhají na léky, než na vlastní schopnosti a zodpovědnost.

Ale na druhou stranu jsou momenty, kdy to doopravdy bez léků nejde. A mezi ně patří pacienti, kteří v čistě abstinenční léčbě opakovaně selhávají. V takovém případě je substituční léčba na místě. Je rozhodně lepší brát pravidelně a dlouhodobě léky, než do sebe hrnout drogy.

A léčba závislosti na stimulanciích u lidí se skrytým ADHD je zcela specifickou kategorií. Tito lidé mají vrozený deficit dopaminu, více zde. Za tento vrozený deficit nemohou a užívání pervitinu, nebo kokainu je u nich nevědomá sebemedikace. Nelegální drogy neužívají primárně pro potěšení, euforie je až vedlejší efekt, ale k vyřešení svých problémů se soustředěním a udržením pozornosti.

U lidí se skrytým ADHD je léčba Ritalinem, nebo Concertou zcela na místě. Pomůže jim s vrozeným deficitem dopaminu.

Lidem s vrozenou cukrovkou také neodmítáme podávat inzulín.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

Společnost pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně

Gouzoulis-Mayfrank, E., Härtel-Petri, R., Hamdorf, W., Havemann-Reinecke, U., Mühlig, S., & Wodarz, N. (2017). Methamphetamine-Related Disorders. Deutsches Ärzteblatt International, 114(26), 455–461. https://doi.org/10.3238/arztebl.2017.0455.

Minařík, J., Gabrhelík, R., Malcolm, R., Pavlovská, A., & Miller, P. (2016). Methylphenidate substitution for methamphetamine addiction and implications for future randomized clinical trials: A unique case series. Journal of Substance Use, 21(4), 435–438. https://doi.org/10.3109/14659891.2015.1045047

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz