Článek
Před pár dny jsem volala do restaurace, abych nám zarezervovala místa na svatomartinskou večeři. Menu pro dva vyjde na 3000 Kč. Nevidím na tom nic drastického, ale když jsem se o tom bavila se známou, šla skoro do kolen.
Za kvalitu se platí
Jasně, 3000 Kč za jídlo pro dva není úplně málo. Na druhou stranu na takové večeře nechodíme každý den a čas od času je fajn se hezky obléknout a užít si čas s dobrým jídlem, kvalitní obsluhou v hezkém prostředí. Za kvalitu se prostě platí a přijde mi to tak v pořádku. Už teď se těšíme na polévku, předkrm, hlavní chod, dezert a pravé svatomartinské víno. Jediná starost, kterou mám, je jak do sebe mám nacpat 1/4 husy. Obávám se, že to bude zcela mimo moje možnosti a trochu mě štve, že se nedá sehnat svatomartinské meníčko trochu reálnější velikosti.
Celý den s troubou
Obdivuju všechny, kteří připravují svatomartinské menu doma. Opravdu si nedokážu a ani nechci představit ty hodiny v kuchyni, kdy nejdříve hodiny pečete a neustále hlídáte a podlíváte husu, kterou jste dovlekli z obchodu. Do toho se matláte s bramborovými knedlíky a ještě smažíte 2 druhy zelí. K tomu se nesmí zapomenout na pořádný kaldoun a nějakou, ideálně domácí paštičku jako předkrm. A co jako dezert, chtělo by to něco tradičního a staročeského, takže nejspíš nějaké lívance nebo koláče. Sumasuárum nestrávíte v kuchyni jeden den, ale nejspíš rovnou dva. A i když vařím všeho s mírou, tak tohle by mě ani nehnulo. Pochybuju, že bych se po tom všem mohla na to jídlo jen podívat, natož si ještě užít příjemnou večeři.
Tradice v kuchyni
Celkově mám tradice v kuchyni ráda. Baví me na nějaké oslavy udělat koláče, na velikonoce hlavičku, na štědrý večer bramborový salát i když kapra vynecháváme a upřednostňujeme lososa, který není tak těžký. Na podzim děláme dýňové polévky a na Vánoce nikdy nesmí chybět perníčky (mimochodem, už jste začali péct?). Ale všeho s mírou. Třeba u cukroví nemám problém ho upéct, ale nepřeháníme to. Každý si může vybrat jeden druh a k tomu ještě vždy děláme perníčky. Dohromady pak máme dost druhů, aby to bylo pestré, každý tam najde to, co má rád a já mám za víkend hotovo a nestrávím v kuchyni celý advent. Místo toho si raději společně uděláme na dveře nějaký hezký věnec.
Anketa
P. S. Ta anketa není šílená. Znám hned několik rodin, které pečou od listopadu a mají pak cca 20 druhů cukroví. Takže, jak to máte vy?