Hlavní obsah

Snacha mi zakázala vařit vnoučatům, prý to není zdravé a hygienické

Foto: Open AI / DALL-E

Ilustrační obrázek

Není nic horšího než moderní matka, která si myslí, že Google ví víc než babička. Prý moje jídlo není dost bio, dost čisté a dost výživné. Tak ať si laskavě strčí svoje chia semínka a avokádo… no, víte kam. Já vařím poctivou českou kuchyni.

Článek

Před pár týdny jsem udělala to nejhorší, co si prý můžete dovolit v moderní rodině: uvařila jsem vnoučatům oběd. Normální, poctivý, český. Kuře na paprice, domácí knedlík, okurkový salát. Žádné jedy, žádné konzervanty, žádné fast foody. Jen láska, tradice a máslo. A víte, co jsem za to dostala?

Výčitky. Zákazy. Přednášku od své snachy, že moje jídlo není „nutričně vyvážené“, že „nevím, co dnes děti potřebují“ a že „vůbec netuším, co je hygienické“.

Nezlobte se, ale mám doma čisto. Myju si ruce. V životě jsem neuvařila nic, po čem by někdo skončil na pohotovosti. Jenže dnešní snacha má očividně pocit, že každá kuchyně, která nemá vlastní sterilizační komoru a robotický mixér za třicet tisíc, je automaticky infekční.

Vnoučata? Rozzářená. Snacha? Pěna u pusy.

Děti se cpaly, až měly boule za ušima. Smály se, lízaly omáčku z talíře, měly tváře od kečupu a byly šťastné. To byl můj zločin. V jejich očích jsem byla královna. V očích jejich matky zločinec.

„Mami, prosím tě, nepřeháněj to. Dneska se vaří jinak. Co je to za nápad dávat jim bílou mouku, knedlíky a ještě smetanu? Víš, kolik je tam tuku?“ zakřičela na mě. Jako bych své vnouče přivázala k židli a krmila ho sádlem.

Zakázala mi vařit. Ve vlastním domě.

A teď to nejvtipnější. Snacha mi zakázala vařit vnoučatům. Přímo to řekla. „U nás doma se vaří jinak. Prosím tě, nedělej to už.“ A mně spadla brada.

Nejen, že jsem to vařila u sebe doma, ze svých surovin, ze své energie. Ještě jsem si vyslechla, že „děti si zvyknou na jiný standard“ a že je „pak těžké jim vysvětlit, že nemůžou jíst všechno“.

Ano, milá snacho. Chceš, aby si tvoje děti myslely, že svět je plný raw koláčků, dýňových polévek bez soli a cizrnových placek? Tak jim to servíruj dál. Ale neber jim babičku, která umí vařit jídlo s chutí, srdcem a tradicí.

Hygiena, nebo hysterie?

Zaráží mě, jak si některé matky pletou zdravý životní styl s dogmatem. Jak se bojí másla víc než jedů ve vztazích. Jak sledují obsah cukru v dezertu, ale přehlížejí chlad mezi lidmi. A jak z babičky, která chce jen uvařit vnoučatům, dělají hrozbu pro jejich imunitní systém.

Snacha si myslí, že jí přetahuju děti. Že si je „kupujou“ jídlem. Ale já je miluju. A chci, aby věděly, co je opravdová chuť. Ne sterilní, umělá, podle tabulek. Ale chuť domova. Chuť lásky. Chuť dětství.

Ať si je krmí klíčky, ale nebere mi roli babičky.

Myslíte, že jsem přestala vařit? Ne. Jen jsem přestala poslouchat. A když jsou u mě, dostanou, co chtějí. Jsem babička. Ne hlídačka s krabičkou proteinových pudinků. A víte co? Děti se sem těší.

Možná jim moje jídlo jednou zachrání budoucnost. Protože až pochopí, že svět není sterilní a výživový, ale plný chuti, omylů, radosti a omáček – vzpomenou si na mě.

A snacha? Ať si dál zkoumá etikety. Já jdu vařit svíčkovou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz