Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kofola byla za socialismu náhradou Coca-Coly. Komunisté se chtěli probojovat do světa, stal se opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Legendární Kofola původně ani být neměla. Komunisté se však rozhodli, že dostanou na druhé místo legendární Coca-Colu, kterou měla nahradit. To se povedlo, a díky tomu udělali díru do světa. Ne však svým přičiněním.

Článek

Ti z nás, kteří dnes pijí Kofolu, zřejmě ani netuší, jaká je její historie. Tento oblíbený nápoj, který se čepuje snad v každé restauraci, totiž málem ani nevznikl. To až nenasytnost komunistů a jejich chuť být nejlepší zapříčinila vznik tohoto legendárního nápoje. Lidé, kteří přišli na svět v tehdejší éře komunismu, si bezpochyby vybaví oblíbený sladký nápoj s bublinkami známý jako Kofola. V té době se jednalo o skutečný fenomén. S trochou nadsázky lze říci, že Kofola se po pivu vyšvihla na pozici jednoho z nejvíce oblíbených nápojů v naší zemi.

Cíl Kofoly byl zcela zřetelný a pevně daný. Měla překonat popularitu západní Coca-Coly a vyšplhat se na vrchol světového trhu s nápoji. Avšak plány komunistického režimu narazily na jednu zásadní překážku. Vývoj a produkce tohoto oblíbeného nápoje se neúměrně vlekly, a trvalo tak celé dva roky, než se nápoj dostal k veřejnosti. Během té doby se experimentovalo s různými příchutěmi a snažilo se o redukci nadměrného množství kofeinu. Cola však byla stále na vrcholu a stala se velkou konkurencí tohoto nápoje.

Komunistům se plány nedařily

Tak, jako to bylo asi se vším, i výroba legendárního nápoje začala stávkovat. Postupe času se vše hroutilo a komunisté se domnívali, že nic nepůjde přesně tak, jak si představovali. Chvilku to tak vypadalo, že žádný legendární nápoj nevznikne. To ještě vlivní muži tehdejší sféry netušili, že existuje muž, který dokáže tento nápoj vylepšit. Coca-Cola se navíc stala nesporným symbolem kapitalismu, ovládajícím světové trhy jako nejoblíbenější světový nápoj.

To vedlo k myšlence vytvořit vlastní unikátní recepturu, s ambicí zaujmout světové publikum. V Opavě se proto za vedení RNDr. PhMr. Zdeňka Blažka, CSc., po dobu dvou let usilovně pracovalo na nalezení ideální složky pro sirup KOFO. To se komunistům líbilo a své plány aktivně prezentovali i v Moskvě. A ta si zase dělala velké plány na to, že jejich vlastní patent na výrobu Kofoly bude světově známý a přinese do státního rozpočtu velké množství peněz. Velké plány se ale téměř zhroutily.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Kofola je dodnes oblíbeným nápojem Čechů.

Příprava Kofoly byla náročná

Vývoj Kofoly představoval opravdu náročný a složitý proces. Začínalo se u vývoje ideálního receptu, který by měl potenciál ovládnout globální trhy. To ale nebylo vůbec jednoduché a vědci se potýkali s opravdu velkými problémy. Za vedení Zdeňka Blažka byl nápoj komponován ze čtrnácti druhů bylin a ovocných extraktů. Postupem se do něho přidával i kofein.

V počáteční fázi se samotný kofein extrahoval z kouřových sazí komínů vysočanské kávové pražírny, což se později ukázalo jako neefektivní metoda, která potencionální zákazníky nemůže zaujmout. Později se mezi složky směsi dostaly listy ostružiníku a lékořice. Nakonec se ukázalo, že právě lékořice je klíčovou složkou, díky které v tomto legendárním nápoji vznikala charakteristická hustá pěna. A tak byl světu představen nový nápoj, který se jmenoval Kofola.

Kofola se stala hitem, ale nastaly velké problémy

Byla to velká a náročná cesta, která se nakonec vydařila a vedla k velkému úspěchu. Novinka komunistické doby, legendární Kofola, se stala opravdovým hitem. Na tento nápoj čekalo mnoho lidí a všichni si pochvalovali, že naše země má svůj vlastní výrobek. Kofola byla poprvé uvedena na trh v roce 1960. Chvíle slávy, energie, radost a pýcha. To vše doprovázelo komunisty v jejich úspěchu, kdy si mohli připsat jeden skutečně záslužný čin.

Ale osud tomu chtěl jinak a krátce poté, co se Kofola těšila abnormálnímu prodeji a exportu, nastaly velké problémy. Došly totiž klíčové byliny, ze kterých se tento nápoj vyráběl. Na to však komunisté velmi rychle zareagovaly a celý problém se vyřešil. Ironií osudu se stala situace, kdy komunisté přistoupili k tomu, že se byliny budou dovážet ze zahraničí. To bylo v přímém rozporu s tehdejšími omezeními na dovoz zboží pro místní občany, kteří vycestovali do zahraničí, ale nesměli si nic dovést.

Komunisté se chtěli probojovat do světa, stal se opak

Původní návrh názvu pro československý nápoj, který měl evokovat americký kapitalistický symbol, byl Kofocola, ale to se zdálo být velmi dlouhé a zároveň špatně srozumitelné. Navíc, vzhledem k naší pozici malé republiky, se nám nepodařilo získat ochranné známky, což celou situaci činilo v tehdejší době velmi nebezpečnou až riskantní.

Nakonec byl zvolen název Kofola, pod kterým je nápoj známý dodnes. Komunisté se výrobou tohoto nápoje chtěli probojovat do světa, stal se opak. Původně byla dlouhou dobu prodávána pouze na místním trhu, jelikož od tak malé země, která ve světě neměla dobrého postavení, nikdo nic nechtěl kupovat. Všichni se báli toho, že by zůstali Moskvě navždy zavázáni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz