Hlavní obsah
Finance

Češi hromadně prchají do předčasného důchodu: Některé motivuje strach i podlomené zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Průběžné počty letošních žádostí o předčasný důchod jsou opravdu fascinující a je vidět, že rychlé zpřísnění pravidel vyvolalo ještě větší zájem než v roce 2022. Často nejde o finanční vypočítavost, ale lidé mají jiné důvody.

Článek

Očekával jsem, že letos o předčasný důchod projeví zájem hodně lidí, a aktuální čísla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) mi to potvrdila. Do poloviny září bylo podáno celkem 86 425 žádostí o předčasný důchod. A dalších 47 951 lidí podalo tiskopis pro uplatnění nároku na důchod a v současné době tedy zvažují, zda nakonec žádost skutečně podají.

Už nyní byl překonán rekord z roku 2022 a není vyloučeno, že čísla ještě o něco narostou. Do konce roku totiž zbývají ještě tři měsíce a někteří lidé možná nakonec o předčasný důchod požádají, přestože od října už platí přísnější podmínky.

Většina lidí má vážný důvod

Jak jsem totiž pochopil z mnoha reakcí na mé články i z e-mailů, které mi v průběhu posledních měsíců chodily, mnoho lidí se pro předčasný důchod rozhoduje nikoliv proto, že by to pro ně bylo finančně výhodné. Volí ho často proto, že kvůli zdraví už nemohou dále pracovat, ztratili práci nebo se potřebují starat o nemocné příbuzné v rodině. A část lidí také až tolik nehledí na peníze – zkrátka chtějí odejít do důchodu o něco dříve, aby si mohli užívat zasloužený odpočinek nebo aby pomáhali s vnoučaty.

Foto: David Budai

Zájem lidí o předčasné důchody (dle ČSSZ k 9/2023)

Potvrzují to i zkušenosti ombudsmana Stanislava Křečka, na kterého se letos kvůli zpřísňování předčasných důchodů obracelo mnoho lidí. Křeček konkrétně poznamenal: „Lidé většinou mají k odchodu do předčasného důchodu vážné důvody.“ Zmínil všechny důvody, které jsem již uvedl, a odmítl, že by lidé hromadně odcházeli do předčasného důchodu z nějaké vypočítavosti.

Výjimku představoval pouze rok 2022, kdy ale nastala nestandardní situace a kvůli vysoké inflaci proběhly hned dvě mimořádné valorizace. Toho desítky tisíc lidí využily, protože výhodnost předčasných důchodů přiznaných v daném roce byla enormní. Jenže taková situace už nyní nenastane, jednak kvůli tomu, že poslední mimořádná valorizace byla snížena a ty další byly v podstatě zrušeny. Navíc došlo k výraznému zpřísnění podmínek a krácení předčasných důchodů.

Obavy z budoucnosti

Osobně si myslím, že část lidí letos zvolila předčasný důchod i kvůli obavám z budoucnosti. A nejde jen o obavy z vývoje ekonomiky nebo z toho, že přijdou o práci. Znepokojivě mohou působit i avizované plány vlády na další změny důchodů, které mají mít vesměs také zpřísňující charakter. A to zvláště v okamžiku, kdy zatím není úplně jisté, že vláda dodrží své původní sliby, že se chystaná velká důchodová reforma nedotkne padesátníků a lidí krátce před důchodem.

Už předběžné návrhy, které byly zveřejněny, například naznačují, že důchodový věk by se mohl zvýšit už lidem narozeným v roce 1966, kterým je dnes 57 let. Další změny počítají s úpravami výpočtu důchodů, který by měl méně zohledňovat výdělky i odpracované roky. Samozřejmě nejde o finální návrh, toho bychom se měli dočkat v průběhu října. Ale chápu obavy mnoha lidí, kteří zkrátka nechtějí riskovat, že se jich budoucí změny nějak výrazněji dotknou, a raději zvažují dřívější odchod do důchodu.

Už ve svém březnovém článku, tedy ještě před tím, než bylo vůbec představeno aktuální zpřísnění předčasných důchodů, jsem konstatoval: „Zdaleka mi není 60 let, ale kdyby bylo, tak bych podal žádost o předčasný důchod. Vysoká inflace v posledních měsících i chystané změny způsobí, že nově přiznané důchody v dalších letech už zřejmě nebudou tolik výhodné.“ Myslím, že si za těmito slovy mohu stát i dnes.

Jistota a předvídatelnost

Důchodový systém dnes ztratil určitou míru předvídatelnosti, která je z mého pohledu velmi zásadní. Pokud se důchodová pravidla mohou změnit v podstatě z měsíce na měsíc, navíc docela skokově, může to logicky vyvolávat určité pochybnosti a nejistotu. A zcela chápu lidi, kteří se to rozhodnou řešit tím, že zkrátka „vsadí“ na jistotu a požádají o předčasný důchod, přestože na tom mohou finančně tratit. Ostatně i v jednom z nedávných článků jsem se o této jistotě více rozepsal.

Rád bych ještě na závěr dodal, že toto není výzva k tomu, abyste okamžitě vyrazili s žádostí o důchod na ČSSZ. Předpokládám, že v nejbližších dvou letech se snad nic dramaticky nezmění. Navíc vývoj ekonomiky (třeba u průměrné mzdy, která ovlivňuje výpočet důchodu), nyní nahrává spíše tomu, že výpočty důchodů budou v nejbližších letech docela výhodné.

Kdo má tedy sílu a chuť pracovat, měl by v tom pokračovat. Stále totiž platí, že odchod do důchodu po dosažení důchodového věku je z finančního hlediska nejvýhodnější. Když jsem v posledním roce počítal důchody lidem, kteří pracovali (ve zcela běžné práci s normální mzdou) celý život a šli do řádného důchodu, bez problémů dosáhli na důchod nad 20 tisíc korun.

Anketa

Pokud jste požádali o předčasný důchod (nebo to zvažujete), jaký je váš důvod?
Kvůli potížím se zdravím, nezvládám práci, ztratil(a) jsem práci.
60,7 %
Potřeba péče o nemocné příbuzné, starost o vnoučata.
5,8 %
Už mě to v práci nebavilo, chtěl(a) jsem odpočívat a užívat si důchod.
21,4 %
Chtěl(a) jsem jistotu i za cenu nižšího důchodu.
4,3 %
Bylo to finanční rozhodnutí, abych neprodělal(a).
6,1 %
Úplně jiný důvod (napíšu více do diskuse).
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3334 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz