Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rychlá reforma za každou cenu způsobí, že lidé zase poběží do předčasného důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Obávám se, že nás v letošním roce opět čeká vlna odchodů do předčasného důchodu. Ve strachu ze změn, které má přinést důchodová reforma, se lidé budou snažit zajistit stávající podmínky pro přiznání důchodu.

Článek

Poslední týdny byly ve znamení neúspěšných jednání politiků o podobě důchodové reformy. Bohužel se ukázalo, že nejméně konstruktivní jsou v tomto ohledu politici hnutí ANO. Nejde ani tak o to, že předvádějí myšlenkové tanečky okolo společné schůzky u prezidenta, ale spíše o prostý fakt, že nebyli schopni představit žádný konkrétní návrh toho, jak by se měl důchodový systém změnit. A to přesto, že v minulých letech vlastní návrh opakovaně slíbili, naposledy právě na zmíněné schůzce.

Vystupování představitelů hnutí ANO v uplynulých dnech může na první pohled působit podivně, možná až úsměvně. Každých pár dnů mění názory na to, co se stalo, či nestalo, spílají Hradu za to, že při jednání špatně slyšeli, případně že zveřejňuje něco, co se jim nelíbí.

Medializace zřejmě splnila účel

Možná je to ale záměr. Kdybych byl politik a chtěl mít jistotu, že co nejvíce lidem předám konkrétní sdělení, třeba že v žádném případě nechci zvyšovat důchodový věk, snažil bych se to co nejvíce medializovat. A vypadá to, že tuto významnou informaci se hnutí ANO podařilo předat naprosté většině Čechů, včetně těch, kteří zpravidla politiku nebo dění kolem důchodů nesledují. Způsob, jakým to politici ANO udělali, může dnes údivně zvedat obočí, ale to mnoho lidí stejně brzy zapomene. Stejně jako to, že jedním z největších propagátorů zvyšování důchodového věku bylo ještě před pár lety právě hnutí ANO.

Rád bych v tomto ohledu ocenil prezidenta Petra Pavla, který se po prvním neúspěchu o společné jednání nevzdává a vypadá to, že se pokusí ještě jednou uskutečnit nějaký kulatý stůl o důchodové reformě. Stále doufám, že to vyjde a politici dokážou najít alespoň základní kompromis na změně důchodů, která přečká alespoň dvě nebo tři volební období.

Možná by jen bylo dobré s dalším jednáním počkat na červenec, až skončí volby do Evropského parlamentu, začnou prázdniny a na jednání bude větší klid. Sami politici pak nebudou mít potřebu tolik vířit emoce a možná se opravdu něco dohodne. Ostatně to, že je prozíravé dělat zásadní kroky až po volbách, si ověřila i tato vláda, když s oznámením o snížení mimořádné valorizace důchodů v červnu 2023 vyčkávala až na poslední možný okamžik.

Rychlé a nepředvídatelné kroky

Ať už politická jednání dopadnou (či nedopadnou) jakkoliv, je nutné stále a znovu upozorňovat na to, že v první řadě tady jde především o běžné lidi, konkrétně budoucí důchodce. A nemyslím nyní ty, kteří jsou ve středních letech, ale myslím ty, kteří půjdou do důchodu letos, příští rok nebo v roce 2026. To jsou lidé, kteří už o důchodu reálně přemýšlejí a plánují své rozhodnutí, kdy o něj případně požádají. A to jsou lidé, kterým mohou politici velmi snadno uškodit tím, že začnou dělat nepředvídatelné kroky.

Naplno to ukázal minulý rok, kdy se pravidla důchodů měnila v podstatě ze dne na den. Vytvořily se velké rozdíly mezi lidmi stejného ročníku, kteří se narodili v různých měsících. A především – lidé byli ve stresu a měli strach, že při rozhodování o předčasném či řádném důchodu udělají špatné rozhodnutí. Během posledního roku jsem dostal neuvěřitelné množství zpráv a dotazů od lidí, kteří měli snahu se ohledně důchodu rozhodovat zodpovědně, ale neměli k tomu dostatek informací. Podat žádost, nebo nepodat? Budou pro mě platit tato, nebo jiná pravidla?

Pro nezaujatého pozorovatele to může působit úsměvně, ale pro mnoho lidí, kteří se rozhodují o důchodu, je to důležité. Je totiž rozdíl, jestli budou pobírat důchod o 500, 700 nebo 1000 korun vyšší, či nižší, protože v souhrnu za rok či pět let už jde o velké částky. Obvyklý důchod je kolem 20 000 korun a pětistovka z toho představuje 2,5 %, což není zanedbatelné, zvláště když jde navíc o částku, která tvoří základ pro valorizace v dalších 10 nebo 20 letech. Je pochopitelné, že lidi frustruje, když svou situaci nemohou vyřešit jen kvůli tomu, že neví, kdy a v jaké podobě bude platit novela důchodového zákona.

Nová vlna předčasných důchodů?

Vzhledem k tomu, do jaké fáze politická debata o důchodové reformě dospěla a jaká se nad vším vznáší nejistota, se obávám, že i letos budeme řešit novou vlnu zájmu o předčasné důchody a lidé budou prožívat velkou nejistotu.

Proč? Vláda plánuje částečnou účinnost důchodové reformy už od roku 2025, takže mnoho lidí nabyde dojmu, že je výhodnější požádat o předčasný důchod, ať už standardně, nebo s výpočtovou zamítačkou. Povede je k tomu obava, že důchod přiznaný v roce 2025 nebo 2026 bude nevýhodný, případně že se jim zvýší důchodový věk.

Sice je to nepravděpodobné, protože třeba plánované zvyšování věku se má týkat až ročníku 1966 a mladších, ale to mnoho lidí nebere jako argument. Ostatně mají k tomu precedens. Ještě v dubnu 2023 byla řada lidí přesvědčena, že na podzim ve svých 60 letech půjdou do předčasného důchodu a nic nenasvědčovalo tomu, že jejich plány něco ohrozí.

Uplynulo půl roku a tito lidé najednou nárok na předčasný důchod dočasně ztratili a budou o něj moci požádat až o více než rok později. Vyslechl jsem i příběhy lidí, kteří si o předčasný důchod v létě požádali (je možné žádat až 4 měsíce před faktickým datem přiznání důchodu), ale v říjnu se změnila pravidla a úřad jim žádost o důchod zamítl. Dovedu si představit, jak to musí být nepříjemné.

Dostatečné přechodové období

Proto si dovolím na politiky apelovat, aby u veškerých zpřísňujících nebo omezujících změn důchodů garantovali dostatečné přechodné období. Lidé nejsou právníci, aby dokázali sledovat legislativní proces v reálném čase a průběžně si vyhodnocovali, jaké dopady na ně bude ten, či onen paragraf mít. Je nutné poskytnout dostatek času, než změny začnou platit. Zvláště pokud jde o změny velkého charakteru, jaké má přinést avizovaná důchodová reforma.

Týká se to například plánovaného zpomalení tempa růstu důchodů, omezování výchovného nebo již zmíněného zvyšování důchodového věku nad 65 let. Tyto věci by podle mého názoru neměly mít účinnost od roku 2025, ale spíše až o dva roky později.

Myslím si, že ušetřené finance spojené s rychlejším náběhem těchto opatření za další nejistotu lidí opravdu nestojí, a to zvláště v situaci, kdy již nyní hnutí ANO avizuje rozsáhlé revize a v roce 2025 nás čekají volby do Poslanecké sněmovny. Poučme se z minulosti a nedělejme rychlé změny za každou cenu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz