Hlavní obsah
Finance

Zpomalení růstu nových důchodů: Nebude to tak zlé, lidé jsou zbytečně vystrašení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock

Na to, co se má změnit u výpočtu nových důchodů, jsou někteří lidé zbytečně hysteričtí a opoziční politici tomu úplně nepomáhají. Mnoho lidí finanční rozdíl možná ani nepozná, protože nové důchody i nadále přirozeně porostou.

Článek

Ve svém předchozím článku jsem kritizoval politiky za to, že důchodové změny dělají rychle, chaoticky a někdy i nepromyšleně. To pak mezi budoucími důchodci vyvolává zbytečnou nejistotu i obavy a dalo by se tomu předcházet. Považuji nicméně za férové napsat i kritiku těch, kteří vyvolávají přehnanou hysterii kvůli změně, která si ji vzhledem ke svému rozsahu úplně nezaslouží.

Mám na mysli plánované zpomalení růstu nově přiznávaných důchodů od roku 2026, které je součástí právě projednávané důchodové reformy. Opoziční politici i další lidé na sociálních sítích se snaží naznačit, že jde o naprosto nepřijatelnou změnu, která výrazně sníží starobní důchody. Třeba poslanec Aleš Juchelka dokonce tvrdí, že „lidé budou prostě padat do státní sociální podpory, do těch sociálních systémů“ a noví důchodci budou ohroženi chudobou.

Emoce neúměrné rozsahu změny

Myslím si, že podobné strašení je zbytečné. Ano, započítávání výdělků a dob důchodového pojištění se má v letech 2026 až 2035 snižovat, takže nově přiznávané důchody nebudou tak vysoké, jako by byly bez těchto změn. Je ale potřeba zmínit, že toto tempo zpomalování je docela mírné, postupné a v souhrnu bude za těch 10 let činit asi 8 %, což bude znamenat pokles náhradového poměru asi o 3 %. V absolutních číslech to pak bude znamenat rozdíl ve výpočtu o nízké stokoruny ročně, takže lze očekávat, že výše nových důchodů podle redukovaného výpočtu bude každý rok zhruba o 200 až 300 korun nižší v porovnání s částkou před změnou.

Může to vypadat jako velká částka, ale není tomu tak, už vzhledem k tomu, jak zanedbatelná část důchodu to. Není nutné strašit hrozivými scénáři, protože důchody i nadále každý rok porostou. Při výpočtu se totiž výpočtu vždy zohledňuje aktuální výše mezd a starší výdělky se zároveň přepočítávají na aktuální hodnotu. To znamená, že lidé, kteří budou mít přiznávané nové důchody, je budou mít vyšší než lidé, kteří šli do důchodu dříve (tedy při srovnatelné délce práce a výši výdělků). A už dnes víme, že důchody přiznávané za 10 let budou běžně přesahovat 30 000 korun.

Troufám si říct, že kdyby se o omezení výpočtu nemluvilo, mnoho lidí by si při odchodu do důchodu ani nevšimlo, že jim byl vypočítán o něco nižší důchod. Natolik přehlédnutelný rozdíl to pro většinu nových důchodců bude představovat. Půjde o nějaké jedno až dvě procenta přiznaného důchodu.

Nějaká změna či úspora je potřeba

Tím rozhodně netvrdím, že by se taková změna měla jakkoliv tajit. Naopak velmi oceňuji, že ministr Marian Jurečka je v tomto ohledu otevřený a o chystané změně výpočtu pravidelně hovoří a snaží se ji vysvětlovat. Spíše se tím snažím říct, že strach mnoha lidí, kteří se bojí náhlého poklesu důchodů o tisíce korun, je zbytečný a není úměrný tomu, co po případném schválení reformy opravdu nastane.

Je pochopitelné, že nikdo nechce, aby mu stát sáhnul na jeho důchodové peníze. Ani já nejsem nadšený z toho, že se k úsporným krokům přistupuje, a to zvláště v kombinaci s trochu problematickým zvyšováním důchodového věku. Dá se argumentovat, že budeme pracovat déle a dostaneme za to nižší důchody, což mnozí kritici vlády hlasitě činí. Snadno se také dá měsíční částka očekávaného snížení výpočtu násobit dvanácti, aby se ukázalo, o kolik noví důchodci přijdou za celý rok. Ano, tyto argumenty mají zaznívat, ale nemají přehlušovat všechny ostatní.

Když si připustíme, že důchodový systém je skutečně potřeba změnit (dle CVVM si to myslí 78 % populace), aby ustál nápor silné generace Husákových dětí, není příliš mnoho možností, jak to udělat. Nějakého geniálního řešení, které někteří politici slibují, se pravděpodobně nedočkáme, a spoléhat se výhradně na velký a dlouhý růst ekonomiky není úplně prozíravé.

Kompromisní řešení, ale…

Vláda v tomto ohledu zvolila poměrně solidní a kompromisní řešení, které nebude příliš bolestivé. A to ani v případě lidí s velmi nízkými důchody, protože těm bude méně výhodný výpočet důchodů kompenzovat navýšení minimální procentní výměry na 10 % průměrné mzdy. (Celkem bude minimální důchod činit 20 % průměrné mzdy.)

Na samotném návrhu změny zápočtu výdělků a dob pojištění je pozitivní i to, že bude nabíhat pozvolna v průběhu 10 let a opatření tedy bude rozprostřeno mezi více generací budoucích důchodců. Když se naposledy v roce 1996 výrazně měnil způsob zohledňování výdělků, také byl zvolen postupný náběh změny výpočtu, který v podstatě trvá dodnes.

Na druhou stranu dodávám, že ani v tomto případě není vše ideální. Osobně bych uvítal, kdyby náběh sníženého výpočtu byl pomalejší, a to alespoň v průběhu 15 let. Díky tomu by se možná snadněji hledal kompromis s opozičními politiky, protože individuální finanční dopady by v takovém případě byly opravdu nízké.

Také se mi nelíbí, že má změna začít nabíhat už od roku 2026, takže se dotkne i dnešních šedesátníků a tedy lidí, kteří mají jen velmi krátce před důchodem. To mi nepřipadá úplně férové, zvláště když vládní představitelé dříve tvrdili, že těchto lidí se důchodová reforma nedotkne. Lepší by bylo posunout změnu na rok 2029.

Zdroje: Návrh důchodové reformy a důvodová zpráva (sněmovní tisk 696), CVVM, České důchody

Anketa

Připadá vám plánované zpomalení růstu nových důchodů v pořádku?
Ano, je to akceptovatelné.
16,5 %
Ne, odmítám to.
78,8 %
Se zpomalením souhlasím, ale má být mírnější.
3,5 %
Mám jiný názor (rozvedu v diskusi).
0,5 %
Změny důchodů mě nezajímají.
0,7 %
Celkem hlasovalo 1637 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz