Hlavní obsah
Zdraví

Američanka si koupila vajíčka tasemnice, aby zhubla. Pak prožila peklo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Zarážející skutečný příběh začal příspěvkem o nebezpečném hubnutí s tasemnicí na Instagramu

Zdravotník z USA sdílel odstrašující příběh pacientky, která jeho kolegy přenesla do seriálu Dr. House. Nad hloupostí ženy i prodejce údajného zázraku na hubnutí zůstává rozum stát.

Článek

Terry trávila hodně času nad módními časopisy a na Instagramu. Záviděla štíhlým modelkám a trápila se otázkou, proč i ona nemůže vypadat jako ony. Právě na Instagramu narazila na příspěvek, který jí změnil život.

Jakási žena psala zhnuseným tónem, že dostala nabídku vajíček tasemnice jako zázračného produktu na hubnutí. Zdůrazňovala, že to je úplně hrozné, nebezpečné a nikdo by nic tak zrůdného neměl zkoušet. Právě to ale v Terry vydráždilo zvědavost.

V jednom z komentářů pod příspěvkem se dočetla, že když jde o hubnutí, musí jít strach stranou. S tím úplně souhlasila. Zkoušela už tolik různých diet a žádná nefungovala. Říkala si, že právě údajně nebezpečná a zakázaná metoda by mohla být řešením její situace.

Četla dál a nakonec našla dokonce odkaz na internetový obchod.

Foto: Jim Griffin, Creative Commons Zero, Public Domain Dedication

Myšlenka hubnout pomocí tasemnice není nová, lidé chtěli snadno hubnout i dřív. Inzerát z počátku 20. století slibuje zázračné hubnutí bez rizika. Poštovné zdarma.

Když si na podezřelé stránce četla o tom, jak by jí ve střevě rostl červ, připadalo jí to nechutné. Přijala ale vysvětlení, že jde o symbiózu: tasemnice od člověka dostává jídlo a za to mu snižuje hmotnost. Pro obě strany je to prospěšné, nikdo nic neriskuje!

Definitivně ji přesvědčily příběhy úspěchu zákazníků, kteří díky tasemnici shodili přebytečná kila. Ženy na obrázcích byly o tolik hubenější a krásnější!

Spojila se s obsluhou obchodu a ta jí laskavě poradila, jak nakoupit bitcoiny a těmi objednávku zaplatit. Přesně to Terry udělala a objednala si VIP balení kapslí s červími vajíčky ze zvláštního skladu.

Když jí kurýr doručil balíček, těžko potlačovala nadšení. Otevřela jej a vyndala dózu s několika kapslemi. Divila se, že krabice ani dóza nejsou popsané, ale důležitější bylo, že každá kapsle obsahuje nového kamaráda, který jí pomůže hubnout. Spolkla dvě kapsle, zapila je a těšila se, co se bude dít.

Zprvu se nedělo nic. Jedla úplně normálně a nevšimla si žádných změn. Párkrát pocítila křeče, ale to bylo všechno.

Pak se ale jednoho dne vážila a zjistila, že shodila! To se ještě nikdy nestalo. Byl to povznášející pocit. Od toho dne číslo na váze klesalo každý den. Byla nadšená. Konečně našla spolehlivou cestu k zhubnutí, kterou tak dlouho hledala. Jedla, co chtěla, a stejně shazovala. Dokonce se zkusila i přejíst a bylo to jedno. Váha klesala dál.

Jednou Terry na záchodě pocítila pohyb v zadnici a všimla si, že ve stolici má světlé obdélníkové placičky. Přišlo jí to divné, protože nic takového v poslední době nejedla. Nepřipadalo jí to ale důležité a radši na to zapomněla.

Krátce poté se pokles její váhy zastavil. Terry to mrzelo, chtěla v hubnutí pokračovat. Rozhodla se dopřát svým červím kamarádům posilu. Vytáhla z kredence dózu, vyndala další kapsli, spolkla ji a těšila se, že bude zase hubnout.

Stejně jako poprvé, ani tentokrát se nějakou dobu nic nedělo. Po pár týdnech si ale všimla, že se jí pod bradou vytvořila podivná bulka. Zkusila ji zmáčknout. V tu chvíli omdlela.

Probrala se na zemi. Když vstávala, ve tvářích pocítila podivný tlak, jako kdyby se jí něco snažilo vytlačit oči z důlků. Další den ji trápila šílená bolest hlavy, která se stupňovala do takové míry, že si Terry zavolala záchranku.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Naneštěstí Terry natrefila na „poctivého“ prodejce, který jí vajíčka tasemnic skutečně zaslal.

Lékař na pohotovsti nemohl přijít na to, co Terry je. Fyzicky působila v pořádku. Bulka mezitím zmizela. Scan hlavy neukázal žádné problémy. Podrobnější scan odmítla, protože nechtěla čekat několik hodin.

Lékař jí odebral vzorek mozkomíšního moku a zjistil, že v něm má dvojnásobný tlak, než je běžné. Zkoumal proto obvyklé možné příčiny. Hladina cukru byla normální, vyloučil tedy cukrovku. V moku nebyly bílé krvinky, vyloučil tedy infekci. Alespoň odvedl vodu, aby tlak v hlavě snížil. Tím se Terry ulevilo a mohla jít domů. O svých červích kamarádech se lékařům nezmínila - ti přece žijí ve střevě.

V dalších dnech se ale bolesti vrátily. Měla pocit, jako by ji někdo bil do lebky. S každým úderem se jí zamžilo před očima. Měla pocit na zvracení, ale nikdy z ní nic nevyšlo.

V dalších týdnech se jí opět začaly tvořit bulky na bradě a krku. Několikrát usnula nebo ztratila vědomí a když se probrala na zemi, cítila se zmatená a nepamatovala si, co se ten den dělo. A tak opět skončila na pohotovosti.

Tentokrát doktor nahmatal bulky pod bradou a poslal Terry na elektromagnetickou rezonanci. Ta ukázala léze nejen pod bradou, ale také v mozku, tvářích, jazyku, krku, páteři a játrech. K tomu měla Terry opět zvýšený tlak mozkomíšního moku.

Lékař pojal podezření, že se jedná o parazitické červy a vyptával se Terry na stravu a hygienu. Terry se styděla prozradit, že spolykala kapsle s vajíčky tasemnice, ale po dlouhém výslechu se ustaranému lékaři přiznala a dala mu zbylé kapsle.

Zavolali parazitologa a ten přišel s vysvětlením i řešením.

Terry zjevně pozřela vajíčka tasemnice bezbranné, která nejprve parazituje na skotu, ale jejím konečným hostitelem je člověk. Tasemnice se uchytí ve střevě a živí se stravou svého hostitele. Proto Terry ztrácela na váze. Tasemnice ve střevě roste, dosáhne délky několika metrů. V posledních článcích jejího těla se vytvoří vajíčka a tyto články pak vyjdou ven se stolicí hostitele. Obdélníkové placičky ve stolici tedy obsahovaly vajíčka Terryna „červího kamaráda.“

Foto: CDC, volné dílo

Dospělý jedinec tasemnice bezbranné. Červí kamarád, kterého si Terry dobrovolně pořídila, dosahuje obvykle délky 3-5 metrů, někdy ale až 12 metrů.

Třetí kapsle ale patrně obsahovala také vajíčka tasemnice dlouhočlenné. Ta je člověka ochotna použít jako konečného hostitele i mezihostitele. Léze na různých místech Terryna těla byly její larvy. Svou přítomností v mozku zvyšovaly tlak v hlavě, ale především narušovaly nervová spojení. Tím působily rozmazané vidění a omdlévání, které snadno mohlo skončit vážným zraněním.

Terry dostala antiparazitika, která červy zabijí. Tasemnice ze střev vyjde ven se stolicí, mrtvé larvy v tkáních ale zůstanou. Proto Terry dali také steroidy na snížení zánětlivé reakce.

Při kontrole po pár týdnech zjistili, že léze zmizely. Řekli jí ale, že se nervové potíže mohou vracet celý život. Zatím se to naštěstí nestalo.

Během rekonvalescence si Terry nechala vysvětlit, jak doopravdy fungují diety a hubnutí. Rozhodla se jíst zdravě a zalíbilo se jí to. Také začala běhat a dostala se do formy. Neuvěřitelný příběh s tasemnicí jí nakonec pomohl dosáhnout toho, po čem toužila.

Nám na extrémním příkladu ukazuje, jak funguje celé tržní odvětví hubnoucích přípravků. Zdravý člověk potřebuje vyváženou stravu a pohyb, nikoli zázračné kapsle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz