Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miliardář mládne za 43 milionů ročně. Působí to šíleně, ale omládl o 15 let

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bryan Johnson, CC 0, via WMC

Před deseti jedenácti lety byl Bryan Johnson typický oplácaný podnikatel. Pak dospěl k závěru, že úspěch není o penězích a začal intenzivně pečovat o své zdraví. Přitom používá různé přístroje, cvičení, zdravou stravu, hormonální i genové terapie.

Miliardář Johnson se rozhodl žít zdravě. O deset let později zjistil, že biologický věk jeho orgánů klesá pod jeho skutečný věk. Začal na mládnutí pracovat.

Článek

Na začátku byl úspěch jeho firmy, kterou prodal za 800 milionů dolarů (přes 15 miliard korun). Za dobu, kdy na ní pracoval, přibral a dostal deprese. Když vydělal tolik peněz, chtěl se dát dohromady. To se mu povedlo. Po rozhovorech s mnoha lékaři dospěl k závěru, že se svým jměním může jít ještě dál a zkoumat možnost mládnutí, tedy snižování biologického věku orgánů. Sestavil tým lékařů, se kterým vymysleli základní procedury.

Jde zejména o délku spánku, složení a množství stravy, formu cvičení a také o načasování toho všeho. K tomu pak používá různá zařízení a nejrůznější přístroje. K tomu se ještě dostaneme. Vše probíhá pod bedlivým dohledem více než třiceti lékařů, kteří Johnsonovi pomáhají zlepšovat výsledky a dávají pozor, aby si neublížil.

Po tajemství nesmrtelnosti nebo elixíru mládí bohatí a mocní lidí prahli odjakživa. Johnson má oproti nim výhodu vědecko-technické revoluce. Dělá pokusy sám na sobě a velmi úspěšně. Je mu 46 let, ale biologický věk jeho těla je 31 let.

Foto: Popelavý, AI Midjourney

Celé věky se lidé pídili po elixíru života nebo fontáně mládí. Ukazuje se, že vedle moderních technologií jsou klíčem k mládí a zdraví všem dostupné potraviny, pohyb a spánek. Lidi by však přece jen radši měli ten kouzelný elixír nebo koupel…

Den v životě mládnoucího miliardáře

Probudí se sám mezi 4:30 a 6 ráno. Ze všeho nejdříve si změří teplotu. Ověří, že má vnitřní teplotu těla 35,8 ℃ (díky svým procedurám má prý nižší teplotu než my ostatní). Pak se krátce vystaví UV lampě (“horskému slunci”), protože venku ještě nevyšlo slunce a on chce nastartovat tělo, jako kdyby už slunce svítilo.

Pak spolkne první dvě pilulky potravinových doplňků ze sta, které ho ten den čekají. Doplňuje jimi živiny a prospěšné látky, které nezíská ze stravy. Zváží se a zkontroluje si BMI. 5 minut se vleže vystavuje modrému světlu, přitom dýchá a medituje. Dalších 10 minut už medituje bez modrého světla.

Pak přijdou na řadu další pilulky. Je jich asi 50. Zapije je vodou se zelenou směsí, která obsahuje další doplňky stravy. Na chvíli si nasadí čepici s červeným světlem. Prý mu pomáhá proti padání vlasů.

Připraví si jídlo na později. Jde o misku zeleniny, někdy celé kusy a jindy pyré. A pak misku přírodního pudinku s borůvkami. Ještě ale nejí, nejprve 30-60 minut cvičí. Říká, že sice trénuje dost intenzivně, podstatou jeho rutiny jsou základní cviky.

Nyní je konečně čas na snídani, na onu misku zeleniny. Jde o více než půl kilogramu zeleniny s dvěma lžícemi olivového oleje. Pudink mu zůstane jako svačinka do práce.

Foto: Popelavý, AI Midjourney

Jídelníček Bryana Johnsona se skládá především ze zeleninu, doplňků stravy a bobulí. Přesnou skladbu své stravy konzultuje s lékaři a neustále zdokonaluje. (ilustrační obrázek)

Jako podnikatel si může poměrně svobodně určovat, jak vypadá jeho všední den. Pracovní činnosti prokládá společenskými povinnostmi a setkáními s lékaři. S lékaři probírá své zdraví, analyzuje data a také absolvuje další procedury, například si nechává injekčně doplňovat testosteron. Kůži si nechává opravovat laserem. Zkouší také genové terapie a čas od času dostává krevní plazmu od svého mladého syna.

Třikrát týdně absolvuje intenzivní trénink nad rámec svého ranního cvičení.

Oběd jako poslední jídlo (samozřejmě zeleninu, například chřest se sladkými bramborami) si dává 8 hodin před usnutím, aby si dopřál dostatek času na trávení. Jelikož dalších 8-9 hodin spí a snídá až s odstupem po probuzení, nejí celkem 18 hodin denně a všechna jídla konzumuje v šestihodinovém okně.

Domů se vrací okolo 17:30. Spolyká zbytek pilulek. Pak tráví čas se synem. Zdůrazňuje, že rodina a vztahy jsou mimořádně důležitou součástí zdravého života. Večer se pak věnuje především kvalitě nastávajícího spánku.

Spánek je to nejdůležitější, co v životě máme. Když se dobře vyspíme, život je skvělý. Když se pořádně nevyspíme, život je těžký.
Bryan Johnson

Dvě hodiny před spaním si nasadí oranžové brýle, aby filtroval modré světlo, které podle některých výzkumů brání usnutí. Použije přístroj, který mu stimuluje bloudivý nerv. To je prý důležité kvůli zklidnění nervového systému před spaním. Zuby si čistí zubním kartáčkem a pastou, zubní nití a nakonec roztokem oleje tea tree. Na tváře a ruce si roztírá krémy.

V ložnici nemá nic, co by jej rušilo. Vedle špičkových matrací, polštářů a přikrývek jsou tu také dvě tiché čističky vzduchu. Ke spánku se ukládá vždy přesně v půl deváté.

Foto: Popelavý, Midjourney AI

I přes intenzivní trénink tělo Bryana Johnsona působí spíše jako sošná těla z renesančních obrazů než jako nafoukle přesvalené postavy z Marvelovek. Neužívá totiž steroidy. (ilustrační obrázek)

Je to velmi příjemné

Johnsona tento způsob života baví. Lidé, kteří dlouhodobě necvičí a nejedí zdravou stravu tomu nemusí věřit. Kdo ale zdravě spí a věnuje pozornost pohybu i stravě, jistě potvrdí, že zdravý člověk se cítí nesrovantelně lépe. Johnson to z pohledu nás obyčejných lidí možná trochu přehání, ale o to se patrně cítí líp.

K pocitu spokojenosti mu pomáhá i pohled do zrcadla. Na těle nemá zbytečný tuk a trochu připomíná antického boha. Vyzařuje zdraví a klid. Dorůstají mu vlasy.

Foto: Popelavý, AI Midjourney

Zdraví máme pouze jedno. Strava s významným podílem zeleniny ho pomáhá udržovat podle Bryana Johnsona i podle asi všech lékařů a odborníků na výživu.

O svém životě a pokusech otevřeně hovoří na sociálních médiích. Své diváky tím obohacuje a vydělává zpět část výdajů na své mládnutí. Někdy se prý zarazí a připadne mu podivné, že statisícům lidí vysvětluje, jak si lépe čistit zuby. Ale pak si vzpomene, jak byl na tom před deseti lety zdravotně špatně a připomene si, že jeho činnost má smysl. Nejde jen o to, že biologický věk svého těla patrně časem dokáže skutečně snížit na 18 let.

Zdraví je na prvním místě. Povolání a technologie jsou tu pro nás, ne naopak.
Bryan Johnson

Jako „nejměřenější člověk v historii“ je průkopníkem a pokusným králíkem v nejdůležitějším oboru lidské existence. I pokud vám připadá jako naprostý blázen, musíte uznat, že jeho poznatky se lidstvu budou hodit.

My ostatní takových výsledků jako on s jeho možnostmi nedosáhneme, ale kvalitní spánek, pohyb a správná strava jsou dostupné většině z nás. A s nimi i zdraví a zdatnost.

Bryan Johnson je bezesporu inspirující, jakékoli kroky v oblasti zdraví však prosím konzultujte s odborníkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz