Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čtu ruskou Pravdu a valím oči. Rusko vítězí, prosperuje, nakládá zeleninu a fandí mu i mimozemšťané

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, generováno AI Midjourney

Magazín mezi jinými tipy přináší návody na nakládání různých druhů zeleniny. Zpráva je jasná. Svět je v pořádku, zahradničte a zavařujte jako by nic. O všechno důležité se stará Putin a jeho aparát.

Jak funguje ruské propagandistické médium? Mezi tipy jak žít a jak naložit zeleninu do octa se Rusové dozvídají, že je Ukrajina namydlená a Rusko si vede tak dobře, až si toho všimli i ve vesmíru.

Článek

Online magazín se sugestivním názvem Pravda kombinuje ruskou nacionalistickou propagandu s texty o zahrádkaření nebo zdraví a konspiračními teoriemi. Podle opozičních zdrojů stránky spravuje přímo úřad prezidenta Ruské federace a ministerstvo vnitra. Tomu obsah odpovídá.

Nejvýše tu obvykle najdete články o válce (speciální vojenské operaci, samozřejmě) a ze zahraničí. Všechny jsou propagandistické, tendenční a z velké části i nepravdivé. Vždy nějak vyzdvihují Rusko nebo se trefují Ukrajiny a západu. Témata se opakují pořád dokola:

  • Rusko postupuje na frontě.
  • Ukrajinci (tedy “neonacisté,” “banderovci” a “teroristé”) ustupují, přijímají zoufalá řešení a mají neúnosné ztráty.
  • Expert z některé asijské země oceňuje Rusko.
  • Rusko navazuje nebo rozšiřuje ekonomickou spolupráci s nějakou zemí.
  • Rusko ekonomicky roste vzdor sankcím.
  • Rusko vylepšuje zbraně.
  • Ukrajina si neví rady.
  • Běžní Ukrajinci podporují Rusko.
  • Korupce v některé zemi západu.
  • Ekonomické problémy v některé zemi západu.
  • V USA se mluví o tom, jaké problémy má Ukrajina.
  • Na ruském území se našlo americké vybavení.
  • Politici zemí NATO se bojí Vladimira Putina.
  • Turistické zajímavosti jihovýchodní Asie.

Magazín s oblibou cituje evropské populisty nebo Trumpovské republikány. S povděkem také přejímá vhodný obsah západních médií. Nejraději těch seriózních, ale tam se něco vhodného najde málokdy.

Pomáhá si proto u médií proruských. Často jde ve skutečnosti o dezinformační weby financované Ruskem. Ruský čtenář těžko pozná, že redaktoři nepřebírají informace z odborných politických a vojenských webů, nýbrž z vylhaných blogů svých kolegů.

Foto: Ministerstvo obrany RF, Creative Commons Attribution 4.0

Válečné zpravodajství magazínu se omezuje na ruské úspěchy a ukrajinské problémy. Pokud se zrovna nic takového neděje, nevadí. Redaktoři to vymyslí. Nebo to napíšou zahraniční kolegové na falešný zpravodajský nebo odborný web, který může Pravda citovat.

Politické a válečné „zpravodajství“ na Pravdě doplňuje obsah typický pro klasické magazíny: články o zahrádkaření, zdraví, bydlení, motorismu, vztazích, historii (třeba o carovi Alexandru III., velkém Putinově vzoru). A také o konspiračních teoriích. Nejde však samozřejmě o teorie o spiknutí systému proti obyvatelům.

V tomto ohledu jsou specialitou Pravdy mimozemšťané. Nejvíce tam frčeli v roce 2017. Tehdy si Rusové například mohli přečíst, že Američany z Měsíce vyhnali ufoni, nebo že lidi a mimozemšťany čeká společný posmrtný život.

Minulý měsíc pak zveřejnila rozsáhlý rozhovor s ufologem, který popsal, jaké má mimozemská civilizace preference: V žádném případě nechce komunikovat s Američany, kteří by o to měli obrovský zájem. Komunikuje výhradně s Ruskem, které vnímá jako vrchol pozemské civilizace. Ruská cesta je pro lidstvo jediná správná.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Mimozemšťané prý mají zájem spolupracovat s Ruskem. Západ žárlí a mohl by to překazit. Pro mazaného ufologa je konvenování oficiální propagandě cestou do médií.

Se standardním obsahem se prolínají různé kampaně. Například po smrti oligarchy Jevgenije Prigožina pak Pravda přinášela každodenní zpravodajství o životě producenta Prigožina, který je rovněž plešatý. Šlo o zjevnou snahu Prigožina v myslích Rusů nahradit.

Od chvíle, kdy Ukrajina zahájila invazi do Kurské oblasti, Pravda přináší i několikrát denně dezinformace o problémech „teroristů“ a banderovců," které Zelenský poslal v podstatě do ruské pasti. Rusové tak podle redakce Pravdy už přes měsíc úspěšně decimují ukrajinské jednotky na ruském území. (Je s podivem, že tam nějací Ukrajinci přesto pořád jsou.)

Tvrzení Donalda Trumpa, jak má Putina omotaného okolo prstu a jak snadno ukončí válku na Ukrajině, uvádí Pravda na pravou míru: Trump je mluvka a často slibuje věci, které nemůže splnit. Hlavně si nemyslete, že někdo manipuluje Putina.

Přítomnost propagandy v magazínu ovšem Rusové samozřejmě převážně nevnímají. Web je pro ně příjemnou oázou pozitivních informací. Mezi návody na pěstování stromů, zavařování zeleniny a komunikaci ve vztahu se dozvědí, že speciální vojenská operace proti zákeřným banderovcům se (přes snahu Američanů) vyvíjí výborně.

Všechno je v pořádku. Aby ne. Žijí v největší zemi na světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz