Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pavel Novotný zůstává v ODS, strana ho chce a potřebuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cabinet of Ministers of Ukraine/Wikimedia/CC BY 4.0

Předseda ODS Petr Fiala má Petra Novotného rád. V poslední době jsou oba terčem kritiky, i když z opačných důvodů. Fiala se umí chovat, ale jeho politické výkony lidé zpochybňují. Novotný je hulvát, ale jeho výsledky nezpochybňuje nikdo.

V ODS se tvářili, že bohorovného starostu Pavla Novotného vyloučí po volbách. Nebyla to pravda. Hulvátský Novotný zůstává. Vedení ODS dobře ví, co dělá.

Článek

Obrovský odborník na PR

Novotný má pro ODS velkou hodnotu jako odborník na public relations (PR) neboli propagandu. Nejlépe z celé strany chápe, jak přemýšlí čeští občané, jak fungují česká média.

Dokázal to už jako šéfredaktor Extra.cz, kde proměnil důvěru investorů v druhý nejčtenější bulvární web. Přesně věděl, co lidé chtějí. Servíroval jim to a lidé to nadšeně konzumovali.

Uvědomuji si, že když ji vyfotí pomočenou, je to nedůstojné, a že skutečně přispíváme k jejímu blížícímu se konci.
Pavel Novotný o Ivetě Bartošové, 2013

A tak jim naservíroval i prohlášení, že bulvár Ivetu Bartošovou zabije. Jeho surovost tehdy otřásla veřejností. Čtenost Extra.cz i viditelnost Novotného ale vzrostla. On sám několikaměsíční negativní publicitu v klidu ustál. A o to ve světě bulváru i světě politiky běží.

Teprve od té doby okamžiku je Novotný opravdu známý. Přestal pro veřejnost být pouhým protekčním spratkem, jak se do té doby s oblibou profiloval. Už nepotřeboval upozorňovat na to, že je synem baviče Novotného, který občas něco malého provede. Prohlášením o Bartošové a zejména její následnou smrtí se pro všechny stal zlým hulvátem.

Foto: Tomáš Holata, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Pavel Novotný přijel s obecní multikárou před ruské velvyslanectví. Ví, jak upoutat pozornost. A boj za správnou věc je jeho významnou životní agendou. K tomu patří i antikomunismus, který jej v poslední době dostal do průšvihu.

Lepší starosta než celý STAN

S jeho starostováním je to přesně naopak. Je velmi uznávaný starosta. Podobně jako v bulváru, i v místní komunitě dobře chápe lidské potřeby a dokáže se o svou čtvrť skvěle starat. Mohl by starostování učit na vysoké škole.

Zařizuje opravy, čistí ulice, popohání dělníky, brání stavbě třídírny odpadků… A ví se o tom daleko za hranicí jeho Řeporyjí. Starosta Novotný patří k nejviditelnějším politikům ODS.

Důvody jsou jasné. Maká. Maká na své čtvrti a na tom, abychom o tom všichni věděli. Aby nám bylo jasné, že přestože je hulvát, je skvělý starosta a velký dříč.

Ironií je, že tím do kapsy strčí i celé hnutí Starostové, které na myšlence popularity starostů stojí. Franta z Karviné nejspíš neví, kde v Čechách starostoval Vít Rakušan a co tam dokázal. Ale přesně ví, že Pavel Novotný starostuje v Řeporyjích a že zařídil odtah vraků.

Přešlap se Slováčkovou

Letos českou veřejností otřásl další Novotného skandál. Strefoval se do Felixe Slováčka kvůli focení s komunistkou Kateřinou Konečnou a přitom prorokoval smrt jeho onkologicky nemocné dceři Anně Julii Slováčkové. Ta ale není Iveta Bartošová, která si to skutečně působila sama. Slováčkové „provinění“ spočívalo v tom, že je dcerou Novotného „soka.“ Byl to útok na rodinu a to se neodpouští.

Novotný tím pobouřil úplně všechny a jeho omluva nemohla zastavit mediální kritiku. Veřejnost, opozice i jeho vlastní ODS volaly po jeho vyloučení nebo ještě lépe uvěznění. To Novotného nebolelo. Na negativní pozornost je zvyklý, žije z ní.

Výroky Pavla Novotného považuje předsednictvo za lidsky nepřijatelné a neslučitelné s členstvím v ODS.
předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, květen 2024

Hodně tím ale posloužil Kateřině Konečné, jejíž fotka s Novotného opovrženíhodným vyjádřením byla vidět úplně všude. Tato mediální kampaň ve prospěch Konečné v hodnotě mnoha milionů korun musela být pro Novotného vulgárně antikomunistickou dušičku utrpením.

Mezitím se v ODS všichni jeho odpůrci a nakonec i jeho ochránce Petr Fiala vyjadřovali ve smyslu, že tohle nejde a musí se to řešit. Předsednictvo se usneslo, že výrok je neslučitelný s členstvím v ODS.

Teď je na řadě využití demokratických mechanismů ODS.
předseda ODS Petr Fiala, květen 2024

Strana se rozhodla neřešit věc před volbami a čas na jednání o Novotného vyloučení si vyhradila na výkonné radě 11. června. Jenže kdo čekal, že Novotného vyloučí, velice se pletl.

Musíme umět odpouštět

Výkonná rada ODS nakonec o vyloučení nehlasovala a Pavel Novotný ve straně zůstává. Co se to stalo?

Musíme umět odpouštět.
předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, 11. červen 2024

Pavel Novotný je pro ODS příliš hodnotný. Nechce se ho zbavit. Je to jejich nejlepší starosta a PR odborník.

Petr Fiala na něj může být naštvaný, ale jistě má Novotného pořád rád a nejspíš jej potřebuje. Před volbami to přiznat nemohl. Nedivil bych se, kdyby mu prohlášení o „využití demokratických mechanismů ODS“ a odklad „vyloučení“ na týden po volbách poradil sám Novotný.

Jeho nevyloučení je totiž dokonalou propagandistickou akcí: slib řešení ukolébal voliče, nikdo ale vlastně neslíbil vyloučení, emoce opadly, Novotný zůstává a jedeme dál.

Novotný v ODS zůstává jako jeden z jejích nejlepších lidí. V době, kdy strana nezvládá boj s negativní publicitou kvůli vládnímu působení, Novotného znalosti a zkušenosti potřebuje. A hodí se jí také jeho Řeporyje jako příkladná ukázka toho, jak se starostuje v ODS.

Budoucnost Novotného v ODS

Přivede tento skandál Novotného konečně k pokání? Přiměje jej 100 hodin dobrovolné pomoci na onkologickém oddělení změnit životní přístup? V ODS v to doufají.

Fiala už jednou Novotného navrhl na prvního místopředsedu ODS. Novotného to tehdy zaskočilo a neměl čas se k tomu ani postavit. Fialu to jistě doteď mrzí.

Novotný je totiž v hned několika ohledech nejschopnější člověk v ODS. Kdyby dokázal ukočírovat svůj drzý jazyk a měl zájem, mohl by ve straně vykonávat úplně libovolnou funkci.

V Extra i v Řeporyjích totiž prokázal naprostou schopnost porozumění lidem i oddanost svěřené práci a voličům. K tomu dokáže ustát obrovský tlak veřejnosti.

Může existovat ideálnější politik?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz