Hlavní obsah
Věda

Co se děje s tělem po smrti: Tajemství rozkladu lidského těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Hřbitov - místo posledního odpočinku. Co se ale děje s tělem po smrti?

Podle řeči statistik věří okolo 60 % světové populace v posmrtný život. Důkazy o tom, zda existuje nebo ne, samozřejmě nemáme. Víme však s určitostí, co se po smrti děje s tělem.

Článek

Za okamžik smrti považujeme ten, kdy nebije srdce a mozek nevykazuje žádnou aktivitu. Důležitá je v tomto případě smrt mozku – tělo lze na přístrojích udržet naživu i po jeho smrti. Při srdeční zástavě je situace odlišná. Po zástavě srdce následuje doba cca 4-6 kritických minut, kdy lze stále člověka resuscitovat. Pacienti, které se podařilo resuscitovat, často popisují, že stále vnímali svět okolo sebe, případně cestovali za světlem na konci tunelu. Doprovázeno to může být i pocitem euforie, míru a uklidnění. Jedná se o známky toho, že mozek stále pracuje, a snaží se „zaplnit“ tuto dobu.

Smrt, a co dál?

Po smrti se tělo chová poněkud „nedůstojně“, následuje totiž svalová relaxace – což znamená i uvolnění svěračů. Tělo opouštějí plyny, stolice i moč. Muži mohou i ejakulovat. Pokud dojde ke smrti těhotné ženy, může následkem uvolnění břišních svalů a pohybu plynů dojít k vypuzení taktéž mrtvého plodu z dělohy.

Mrtví také mluví – následkem uvolňování plynů ústy mohou mrtvá těla vzdychat či hekat.

Livor mortis a rigor mortis

Po smrti přestává pumpovat srdce, což znamená, že se krev gravitací hromadí v partiích, které jsou vespod. Zajímavostí je, že pokud muž zemře v poloze na břiše, nahrne se krev gravitací do penisu a nastane jeho erekce. Běžně ale vznikají posmrtné skvrny – ligor mortis. Jedná se o tmavé skvrny, které vznikají nahromaděním tuhnoucí krve. Jejich pozice je důležitá v kriminalistice – lze tak poznat, že tělo bylo přemístěno až po smrti.

Tělo po smrti postupně vychladne na teplotu svého okolí. V rozmezí 2 -6 hodin nastává posmrtná ztuhlost, rigor mortis. Je způsobena uvolňováním vápníku do svalů z rozpadajících se krevních buněk.

Rostou po smrti vlasy a nehty?

Může se zdát, že i po smrti rostou nehty, vlasy, a případně vousy. Není tomu tak. Je to způsobeno postupným počátkem rozkladu – kůže se začíná smršťovat. V pokročilejších stádiích rozkladu se kůže povoluje, a vznikají puchýře.

Bakterie a mikroorganismy, které za života drží „na uzdě“ imunitní systém, se pouštějí do rozkladných procesů. Vzniká typický hnilobný zápach, který je mnohdy popisován jako kombinace zkažených vajec a veřejné toalety, a to celé stonásobně intenzivní. Veškeré měkké tkáně se zkapalňují, zatímco vlasy, nehty a kosti zůstávají nedotčeny.

Vliv pohřbívání

Rychlost rozkladu závisí na vnějších podmínkách, přístupu vzduchu a organismů k tělu. Pokud by se těla nepohřbívala, už za necelý měsíc by v průměru byly svaly a orgány v kapalném stavu, plné červů a much. V zemi je proces rozkladu o poznání pomalejší a ve vhodných podmínkách (nedostatek vzduchu a vlhko, nebo naopak sucho) může dojít k zastavení procesu rozkladu a zmýdelnění či mumifikaci těla. V průměru však trvá asi 8-12 let, než se tělo pod zemí rozloží natolik, že zbyde jen kostra. Po asi 50 letech se obvykle rozloží i kosti.

Zdroje:

Aftermath: https://www.aftermath.com/content/human-decomposition/

Cleveland Clinic: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23144-what-happens-when-you-die

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz