Hlavní obsah
Zdraví

Co se děje v mozku opilého člověka?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kozinski, vytvořeno pomocí ChatGPT 4

...

Alespoň občas se napije alkoholického nápoje většina Čechů. Ti také ví, jak vypadá opilost, nebo jak je nepříjemná kocovina. Dnes se podíváme na to, k čemu vlivem užití alkoholu dochází v mozku.

Článek

Aby text článku nepřesáhl únosnou délku, budeme se věnovat pouze vlivu alkoholu (přesněji ethanolu) na lidský mozek v okamžiku, kdy je člověk různou mírou pod jeho vlivem - tedy ve stadiu (akutní) intoxikace.

Podíváme se na stádia opilosti, rizika spojená s konzumací alkoholu. Shrneme si, jaké změny způsobuje v mozku a v chování a závěrem se podíváme na pár zajímavostí.

Akutní intoxikace alkoholem

je stav, kdy je alkohol přítomen v organismu v takové míře, aby byla jeho přítomnost z lékařského hlediska považována za hodnou zřetele (např. při stanovování diagnózy).

Akutní intoxikace alkoholem má v systému MKN (Mezinárodní klasifikace nemocí) svůj vlastní kód (F10.0).

A jelikož akutní intoxikace alkoholem je někdy život ohrožujícím stavem, bývá poměrně častým důvodem k hospitalizaci.

Stádia opilosti:

Často se rozlišuje dle míry podnapilosti několik stádií. Terminologie a číselná hodnota alkoholu v krvi (alkoholémie) se u níže uvedeného dělení často dle různých zdrojů rozchází, ale obvykle bývá uvedena zhruba takto:

  • Subklinické stádium (0,2 - 0,5 promile alkoholu v krvi): minimální příznaky, možná je lehčí euforie.
  • Euforické stádium (0,5 - 1 ‰): dostavuje se euforie, zvýšená sebedůvěra a snížení sociálních zábran. Začíná docházet k prodloužení reakčního času a zhoršené koordinaci pohybů (důležité např. u řidičů).
  • Excitační stádium (1 - 2 ‰): již viditelná podnapilost až opilost. Zhoršená sebekontrola, emoční labilita, snížení či ztráta kritického úsudku. Výraznější poruchy koordinace.
  • Hypnotické stádium (2 -3 (výjimečně až 4) ‰): těžká opilost. Dochází ke zmatenosti, poruchám chápání, výrazně zhoršená je orientace v čase i prostoru a výbavnost paměti. Typické je již dvojité vidění, nevolnost, obtížná artikulace, snížená schopnost vnímat bolestivé podněty.
  • Komatózní stádium (více než 3 (výjimečně 4) ‰ ): Těžká porucha i hrubé motoriky (chůze), možná porucha vědomí, časté zvracení či inkontinence. S přibývajícími hodnotami již nastává bezvědomí různé závažnosti (může dojít k upadnutí do kómatu). Dochází k poruchám dýchání a srdeční činnosti či křečím. Pacient může zemřít na následky aspirace žaludečního obsahu (vdechnutí zvratků), prochladnutí či metabolického rozvratu.

Toto dělení je však jen orientační.

Nutno také dodat, že toto dělení je jen velmi přibližné a často nepřesné: Je to například proto, že vliv na klinický obraz opilého člověka může mít souběžná medikace či další užité psychoaktivní látky.

Vliv má však i tzv. tolerance, tedy schopnost snášet účinky (alkoholu).

Jistě jste v televizi někdy např. slyšeli o řidiči, jež nadýchal 8 promile a působil „pouze“ opile. A vice versa - většina z nás nejspíš někdy viděla člověka, který byl „v náladě“ po jedné skleničce.

Biochemické změny v mozku

Etylalkohol je malá, jednoduchá, polární sloučenina a jedná se o látku neomezeně mísitelnou s vodou. Proto prochází velice rychle a celkem snadno většinou buněčných membrán.

Dostane se tedy v těle téměř všude.

Prakticky od počátku pití začne postupně docházet k tomu, že neurotransmitery (látky tělu vlastní, jejichž úkolem je zprostředkovávat nervový vzruch) začnou vlivem alkoholu tlumit mozkovou činnost (a obecně nervovou činnost, jejímž prostřednictvím je umožněno např. dýchání nebo metabolismus).

Alkohol však zasahuje do metabolických pochodů prakticky v celém těle.

V játrech blokuje tzv. glykolýzu - štěpení glykogenu (zásobního zdroje energie) na glukózu (okamžitý zdroj energie pro prakticky všechny buňky). Alkoholický nápoj sice může obsahovat sacharidy, ale při konzumaci alkoholu jsou jaterní buňky především zaměstnány odbouráváním alkoholu coby toxické látky. Na štěpení glykogenu jim tedy nezbývá dost „sil“.

Z tohoto důvodu je pití alkoholu nebezpečné zejména pro diabetiky, kteří se mohou dostat do závažné a život ohrožující hypoglykémie. Ta však může při dostatečné opilosti nastat i u jinak zdravého člověka.

Nízká hladina glukózy je pak další „hřebíček do rakve“ pro - již tak dost zpomalený - mozek, který umí jako zdroj energie využít pouze glukózu.

Alkohol působí diureticky, tedy „odvodňuje“. Měli jste někdy bolehlav? Je způsoben více faktory, ale jedním z nich je opětovné čerpání vody do mozku po prohýřené noci. Mozek se následující ráno začne opětovným „zavodňováním“ nepatrně rozpínat a tlačit zevnitř na mozkové pleny a lebku. Zatímco např. ve svalech to příliš nepocítíme, mozková tkáň dobře chráněna a ohraničena lebkou jaksi nemá kam „uhnout“, a to je jeden z důvodů, proč nás ráno bolí hlava.

Ještě by bylo možno debatovat o vlivu alkoholu na serotonin, dopamin a další neurotransmitery, ale to bude součástí jednoho příštích článků.

Změny v chování

Alkohol mimo jiné narušuje spojení mezi dvěma oblastmi v mozku zodpovědnými za chování - amygdalou orbitofrontální kůrou.

Narušení komunikace mezi těmito strukturami způsobuje sníženou schopnost regulovat emoce a zvyšuje pravděpodobnost afektivního a rizikového chování

Jedna ze studií ukazuje, že alkohol narušuje kognitivní funkce a mění způsoby, jakými mozek zpracovává informace.

Alkohol způsobuje snížení aktivity v prefrontálním kortexu (část mozkové kůry v čelním laloku). To vede ke snížené schopnosti kontrolovat impulzivní chování a zhoršuje rozhodování.

Výsledkem je časté zapojení do riskantních aktivit („kaskadérské“ kousky, kriminání činnost, agrese vůči okolí).

Pod vlivem alkoholu dochází také k přeceňování vlastních schopností a zhoršenému odhadu pravděpodobného (rizikové je tedy spojení alkoholu a návštěvy kasina nebo herny).

Léčba akutní intoxikace

Při vysokých hodnotách alkoholémie je nezřídka na místě dotyčnou osobu hospitalizovat a pečlivě sledovat.

Jedná se zejména o případy, kdy je dotyčný v bezvědomí a nereaguje na okolní podněty.

Při hospitalizaci se často přistupuje k intubaci (zavedení rourky ústy či nosem do průdušnice a připojení k ventilátoru). Možné je podat roztok glukózy a následně thiamin (vitamin B1).

Pokud dotyčný požil alkohol nedlouho před dopravením do nemocnice, je možný výplach žaludku (alkohol se však rychle vstřebává a tak se k této možnosti nepřistupuje často).

Specifický antagonista (protijed) proti předávkování alkoholem neexistuje. V omezené míře může pomoci podání naloxonu (léčivo, jež se používá při předávkování opiáty a opioidy - např. morfinem, heroinem, tramadolem, kodeinem apod.)

Pro urychlení odstranění alkoholu z těla se může použít v ojedinělých případech i hemodialýza.

Pár zajímavostí na závěr

  1. Alkohol se prakticky všechen vstřebává a metabolizuje v těle. Zhruba 10 % z celkového množství odejde nezměněno močí nebo vydechnutím. Ovšem jen malá část alkoholu se dostane přes játra do krve. Dospělý člověk má v průměru přibližně 5 litrů krve. Jedno promile alkoholu tedy odpovídá 5 mililitrům alkoholu v krvi. Ovšem k dosažení jednoho promile alkoholu je zapotřebí vypít několik skleniček. Jen jediný „panák“ 40% alkoholu obsahuje 16 mililitrů alkoholu. Kdyby se veškerý alkohol z jednoho drinku vstřebal a přešel do krve, rázem by měl člověk tři promile alkoholu v krvi. Ovšem protože je většina alkoholu „zneškodněna“ játry ještě před tím, než se dostane do krevního řečiště, má průměrný člověk po vypití jednoho panáku zhruba 0,2 - 0,3 promile.
  2. V uplynulých letech jsem několikrát zaregistroval (doposud se jednalo o trend v cizích zemích) velice nebezpečnou metodu, kterou se mládež pokusila se opít - často s úspěchem a v některých případech s fatálními následky. Jednalo se o zavedení alkoholem nasáknutého tamponu do konečníku. Tento způsob užití alkoholu je potenciálně život ohrožující, neboť alkohol vstřebaný v konečníku neprochází játry, jako je tomu u pití. Přechází naopak rovnou do krve a z poměrně malého množství alkoholu, které by po vypití přivodilo nanejvýš lehkou opilost, se stává množství život ohrožující.
  3. Alkohol je jedna z mála drog, na kterých si lze vypěstovat závislost tak těžkou, že při náhlém ukončení konzumace může dojít k úmrtí. V zásadě vás „zabije absťák“. Tomuto stavu se říká delirium tremens a dochází k němu zejména u lidí, jež dlouhodobě pijí a tzv. si „udržují hladinku“. Mimochodem, alkohol je jedna z mála drog, které jsou schopné Vás při syndromu z vysazení zabít. Umí to pouze on, benzodiazepiny (léky na úzkosti či epilepsii) a barbituráty (dnes jen zřídka používané léky s podobným účinkem jako benzodiazepiny). Paradoxní je, že všechny tyto látky jsou zcela legálně dostupné. Alkohol si lze koupit po dosažení zletilosti prakticky kdekoliv, benzodiazepiny pro změnu může předepsat lékař prakticky libovolné specializace.
  4. Ethanol (ten alkohol, o kterém je řeč) působí do určité míry jako „protijed“ při vypití jiného, toxického alkoholu (např. methanolu). Pokud tedy vypijete nedopatřením chemikálii obsahující methanol (methylalkohol), jako první pomoc lze vypít několik skleniček kvalitního destilátu. Samozřejmostí je okamžitý transport na pohotovost.
  5. Žádná jiná droga není konzumována v takových dávkách, jako alkohol. Některé jsou účinné v řádech desítek mikrogramů (LSD), některé v miligramových množstvích (benzodiazepiny), jiné v řádech desítek až stovek miligramů (kofein). Alkohol je konzumován v řádech několika desítek (u otrlých až pár stovek) gramů.

ZDROJE:

  • KALINA, Kamil. Klinická adiktologie. Psyché. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-4331-8. Dostupné také z: http://krameriusndk.nkp.cz/search/handle/uuid:bf6756a0-7138-11eb-9d4f-005056827e52.
  • PAPEŽOVÁ, Hana. Naléhavé stavy v psychiatrii. Jessenius. Praha: Maxdorf, c2014. ISBN 978-80-7345-425-8.
  • Straka, Hirt, Novomeský, Krajčovič, Štuller: Alkohologie v soudním lékařství, ISBN 978-80-8063-367-7
  • Seo, D., & Sinha, R. (2015). Neuroplasticity and Predictors of Alcohol Recovery. Alcohol research : current reviews, 37(1), 143–152.
  • KOUKOLÍK, František. Lidský mozek: [funkční systémy, norma a poruchy]. 3., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Galén, c2012. ISBN 978-80-7262-771-4.
  • JACOB, Asha a WANG, Ping. Alcohol Intoxication and Cognition: Implications on Mechanisms and Therapeutic Strategies. Online. Frontiers in Neuroscience. 2020, roč. 14. ISSN 1662-453X. Dostupné z: https://doi.org/10.3389/fnins.2020.00102. [cit. 2024-10-24].
  • Přispěvatelé WikiSkript, Etanol [online], , c2023, Datum poslední revize 28. 05. 2023, 18:23 UTC, [citováno 23. 10. 2024] <https://www.wikiskripta.eu/index.php?title=Etanol&oldid=465912>
  • JACOB, Asha a WANG, Ping. Alcohol Intoxication and Cognition: Implications on Mechanisms and Therapeutic Strategies. Online. Frontiers in Neuroscience. 2020, roč. 14. ISSN 1662-453X. Dostupné z: https://doi.org/10.3389/fnins.2020.00102. [cit. 2024-10-24].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz