Hlavní obsah
Psychologie

Manipulace a kontrola: Je váš partner emocionální tyran?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vjapratama (Pexels)

Chce vás květinou potěšit nebo si vás tzv. zaháčkovat?

Týrání v partnerských vztazích nemusí být nutně pouze fyzické, řada dominantních partnerů využívá naopak převahu k týrání emocionálnímu. Takovéto týrání se vyznačuje specifickými znaky.

Článek

Partnerské vztahy mohou být různorodé a jejich charakter velmi záleží na povahových vlastnostech, cílech a představách obou partnerů. Nezdravé vztahy obvykle vznikají v případě, že se partneři míjí ve svých cílech a představách, nebo se vyznačují specifickými povahovými vlastnostmi (většinou získanými), které je vedou ke snaze o dominanci a kontrolu obvykle submisivnějšího partnera.

Vztahy, v nichž není rozložení sil zcela v rovnováze, nemusí být nutně nezdravé, problém obvykle nastává v případě, že dominantní partner začne svou dominanci tvrdě prosazovat nekalými praktikami a neponechává submisivnímu partnerovi prostor pro vlastní zájmy a potřeby. Toto prosazování nemusí mít nutně formu přímo fyzickou, řada dominantních partnerů používá naopak na první pohled nenápadné techniky, které mají vliv především na psychické a emoční zdraví oběti.

Znaky emoční tyranie ze strany dominantního partnera

Emoční nebo psychické násilí obvykle využívá techniky manipulace a kontinuální kontroly, jež dávají dominantnímu partnerovi schopnost ovládat svou oběť a všechny součásti jejího života i mimo partnerský vztah. Nejčastější techniky, které jsou považovány za manipulativní, jsou uvedeny níže.

Zpochybňování

Jednou ze základních technik manipulace je zpochybňování, které obvykle vypadá ze začátku jako relativně logická argumentace, zpravidla se ale nezakládá na zcela pravdivých skutečnostech. Dominantní partner při této technice zpochybňuje prakticky všechno, co oběť považuje za směrodatnou součást svého vnímání světa – rodinné vztahy a přátelské vztahy i schopnosti oběti. Součástí tohoto postupu je často také obviňování z různých věci, které má oběti maximálně srazit sebevědomí a podpořit závislost na dominantním partnerovi. Velmi oblíbenými frázemi, které tyran při této technice využívá, jsou: „Jsi blázen.“ „Tomu snad nevěříš,“ nebo „jsi přecitlivělá/ý.“

Pasivně agresivní chování

Tato technika je velmi často aplikována při emočním vydírání. Dominantní partner, který ji využívá, obvykle přímo nekomunikuje své potřeby, právě naopak – tématům, která jsou důležitá, se vyhýbá, často používá sarkasmus a věci velmi rád dramatizuje (a to jak do roviny, kdy projevuje své city a strach, tak do roviny dominance). Chová se jako oběť i agresor a jeho partner často neví, na čem je, a postupně se snaží vyhýbat jakýmkoli konfliktním situacím tak, že zapře své potřeby.

Lhaní a svalování viny

Vedle zpochybňování, kde se využívají spíše polopravdy, existuje ještě další manipulativní technika, kdy dominantní partner přímo lže a svaluje vinu na jiné. V tomto případě se tyran snaží před svou obětí působit co nejlépe, a to i za cenu, že bude zjevně mluvit nepravdy nebo si vymýšlet a svalovat vinu za vlastní chyby, nedostatky nebo neúspěchy na okolí či přímo svou oběť.

Výhružky a nátlak

Další velmi účinnou manipulativní technikou jsou výhružky a tlačení obětí do rozhodnutí, která jim nejsou příjemná. Tento přístup nemusí nutně nést povahu výhružek v podobě fyzického ublížení, může jít o psychické vydírání hrozbou, že oběť opustí, nebo že si něco udělají v případě, že by se oběť rozhodla opustit je.

Vzdalování se nebo odmítaní plnění potřeb

Klasickou manipulační technikou je odmítavý postoj v případě, že oběť neuposlechne nebo nesplní to, co je po ní vyžadováno. Dominantní partner se tak stane odtažitým a záměrně začne zabraňovat tomu, aby mohla oběť žít spokojeně. V lehčí formě se může jednat o tzv. tichou domácnost, v té těžší bránění styku s dětmi nebo omezení finančních příjmů, je-li oběť na tyranovi přímo závislá.

Izolace

Jednou z běžných manipulačních technik je také snaha izolovat oběť prakticky od celého okolního světa. K tomuto účelu se využívá jednak zpochybňování, jednak lhaní a výhružky, primárně však jde o přesvědčování, že dominantní partner je tím jediným, komu na oběti skutečně záleží a ostatní lidé to s ní myslí špatně.

Jak poznáte, že s vámi partner manipuluje a snaží se vás ovládat

Ačkoliv zvenčí nezdravý partnerský vztah často nezúčastnění velmi dobře poznají, samotné oběti často není tato skutečnost hned jasná. Důvodem je obvykle zcela odlišný začátek vztahu a pozvolná aplikace manipulačních technik zprvu není příliš nápadná. Pokud máte obavu, že váš partner nebo partnerka postupuje tímto způsobem, poznáte to na tom, jakým způsobem začnete smýšlet o sobě. Typickými znaky toho, že jste manipulováni, je velmi často neposloucháte, co vám radí instinkt, máte pocit viny a také, že se váš život neděje vám, neustále se bojíte, že něco uděláte, nevíte, kdo jste a pochybujete o svém mentálním zdraví. Jestliže se u vás tyto symptomy projevují, měli byste se zamyslet nad svým partnerským vztahem a podrobit ho důkladné analýze.

Závěr

Lidé žijící ve vztahu s manipulujícím partnerem si často neuvědomují, jak veliký vliv mají tyto tendence vliv na jejich život a zdraví. Nezdravý vztah nemusí totiž obsahovat přímo agresivní složku a fyzické násilí, mnohem horší bývá emoční vydírání a nátlak, který přichází postupně v podobě manipulačních technik, které mohou submisivního partnera dotlačit až na pokraj duševní choroby. Manipulace totiž vede k úplné závislosti na člověku, který není v rovnocenném vztahu, ale má nad svým partnerem plnou moc. Manipulativních technik je hned několik a dominantní partneři často používají jejich kombinace. Máte-li pocit, že váš vztah není zcela zdraví, možná se zamyslete nad tím, zda nevykazujete známky manipulovaného člověka.

Zdroje

1. Signs of Manipulation in Relationships

2. 6 Signs Someone Is Manipulating You

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz