Hlavní obsah

Pro Čechy je v restauraci nejdůležitější množství, kvalita je zas tolik nezajímá

Foto: José Ignacio Pompé - Unsplash

Radši kilo kuřecího než hovězí steak.

Tuzemští hosté restaurací chtějí většinou dostat velké množství jídla za co nejnižší cenu. Na kvalitě jim zas až tak moc nezáleží. Sice se to pomalu mění, ale pořád ještě u nás kult kvantity nad nutriční hodnotou vítězí.

Článek

Trend větší poptávky po kvalitě přerušila jednak covidová epidemie, kvůli které část restaurací zkrachovala, a hlavně ekonomická krize posledních let. Pro mnoho Čechů se návštěva restaurace stala luxusem, který si mohou dovolit jen občas. A když už si chtějí jídlo v restauraci dopřát s celou rodinou, chtějí za své peníze dostat adekvátní porce. Paradoxně, část populace si naopak dopřává degustační menu za tisíce korun, kde je důraz kladen naopak na kvalitu surovin i zpracování. Degustační porce jsou přitom spíše symbolické. Ale takových hostů mají restauratéři jen velmi omezený počet.

Zdravá strava, proč?

V nabídce restaurací se tak v poslední době objevuje méně nutričně vyvážených a zdravě připravených pokrmů. Jejich příprava je totiž dražší než u běžné a klienty stále nejoblíbenější tradiční české kuchyně. Trend snižování nákladů zasáhl nabídku zdravých pokrmů markantně, i když větší část klientely by si klidně za zdravější pokrmy připlatila až o 10 % více. Aspoň to vyplývá z mezinárodního průzkumu Barometr FOOD, který proběhl také u nás.

Ve stejném průzkumu dvě třetiny restauratérů odpověděly, že nabídku zdravých jídel omezují, protože jejich příprava je dražší. Přes 37 % restauratérů dále odpovědělo, že zdravé pokrmy jsou při přípravě příliš časově náročné. Naše gastronomie dlouhodobě trpí nedostatkem pracovních sil a náklady na zaměstnance neustále rostou. I proto se snaží restaurace svůj provoz optimalizovat, aby byl co nejefektivnější. Manažeři a provozní nechtějí jít do risku, že se zdravější a časově náročné pokrmy neprodají, když s jejich přípravou jsou spojeny vyšší náklady. Asi 40 % respondentů uvedlo, že na dražší jídlo v restauraci nemá dostatek financí.

Obědová menu – český fenomén

Až 80 % českých strávníků si podle výše zmíněného průzkumu v poledne vybírá ze speciálních denních nabídek a obědových menu. V nich je obvykle polévka nebo salát s hlavním jídlem za zvýhodněnou cenu. Je to jednoznačně výjimka v celé Evropě. Právě Češi chtějí za oběd zaplatit co nejnižší částku a také jim výrazně méně záleží na tom, jak moc zdravý jejich oběd je. Opět jsme na tom úplně jinak než ostatní Evropané.

Můžete to být i vinou nesmyslné praxe, kdy zaměstnanci mají na oběd k dispozici jenom půl hodiny času. To může fungovat možná v závodních jídelnách, které ale většina zaměstnavatelů nemá. Zkuste si v restauraci objednat něco mimo takzvané „hotovky“, nechat si to uvařit a oběd sníst, a ještě se vrátit zpět do práce za 30 minut. To prostě není možné. Takže si objednáte denní menu, které je předvařené a na talíři ho budete mít rychle, oběd do sebe rychle naházíte a pelášíte opět pracovat.

Jenže to vše je špatně. Vedle absence kontroly toho, co vlastně jíte, je chybou i rychlý oběd. Jíst bychom měli pomalu a bez vyřizování mailů či telefonátů. Stresování nepomáhá ani nám a našemu zdraví, ani personálu, který nás obsluhuje. Čas omezuje také náš výběr místa. Nejdeme do kvalitní restaurace, ale do té, co je blízko, je cenově dostupná a podaří se nám v ní najít stůl bez čekání.

Na jídle šetříme nejvíce

Česká společnost není zvyklá platit za kvalitní služby. Řada strávníků v restauracích si neuvědomuje, že svou cenu mají nejen čerstvé suroviny, kvalitní maso a zelenina, ale také lidská práce. Třeba ve středomořských státech lidi na své stravě nešetří a jsou zvyklí si k obědu nebo i večeři dopřát dobré jídlo a adekvátně ho zaplatit. U nás bohužel hodně lidí nešetří hlavně na alkoholu, v jehož konzumaci stále vévodíme světu, ale kvalitu potravin moc neřeší. Naše škoda.

Zdroje:

1) Zdravé stravování jde stranou. Restaurace vyvážená jídla raději nenabízejí, lidé by si za ně přitom připlatili
https://www.edenred.cz/tiskove-zpravy/zdrave-stravovani-jde-stranou

2) Češi, národ „meníčkářů“. V Evropě jsme unikát
https://www.socr.cz/zpravodajstvi/cesi-narod-menickaru-v-evrope-jsme-unikat

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz