Hlavní obsah
Aktuální dění

Pomoc Ukrajincům: I pokud zachráníme jeden život, stojí to za to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Krásné Ukrajinky se slunečnicí se staly symbolem odporu proti putinovskému Rusku.

V Bibli se praví: „Kdož jsi bez viny, hoď první kamenem.“ Toto moudro se hodí nejen do starověkého příběhu o Ježíši Kristu, ale také do 21. století, kdy jsme se mi Češi rozhodli pomoci Ukrajincům.

Článek

Válka

Válka na Ukrajině je tragická událost. Osobně jsem v době jejího začátku konzumoval ruské dezinformace a neuvědomoval si, že k ní dojde. Ostatně ruský diktátor Vladimir Putin byl i díky českým médiím považován za někoho, kdo ví a umí v mezinárodní politice chodit. Zabrání Krymu bylo sice v rozporu s mezinárodním právem, ovšem jaksi se dalo aspoň trochu chápat, když se jednalo o jediný na zimu nezamrzající přístav, kde může kotvit ruské námořnictvo.

A tak když v předvečer války americký prezident Biden varoval Putina, aby nezačínal válku v Evropě i já jsem si myslel: „Co to ten senilní děda mele?“ Ohledně ruského jednání, kdy začalo u hranic s Ukrajinou shromažďovat stotisícovou armádu, mi tehdy bylo jasné, že to je přece ruská demonstrace moci a snaha provokovat a připoutat pozornost. Kohout kokrhající na hnojišti, který si nikdy netroufne na nic víc než kokrhání a poskakování.

Ovšem ten, koho jsem zpochybňoval byly zpravodajské služby našich spojenců - informacemi nejlépe nadupaní lidé na světě, které mají přístup k technologiím, penězům, kontaktům a dalším zdrojům, o kterých se mi ani nezdá. A tak jsem se zmýlil a z ruského pochodu na Kyjev jsem byl udivený i vystrašený současně.

Díky bohu to Ukrajinci nevzdali, chrabří ochránci Hadího ostrova poslali ruskou válečnou loď na chuj a Duch Kyjeva bránil nebe nad svou vlastí. Rusové oproti tomu vyměnili zásoby nafty s běloruskými zemědělci za samohonku z brambor, a ruské tanky bez paliva se zasekly v nekončících kolonách. A zbytek už známe.

Dezinterpretace očekávání

Pomoc Ukrajincům je něco, na co může být český národ hrdý. I když se dnes najde pár ojedinělých hlasů proti, podpora u Čechů zůstává pevná a vděk Ukrajinců je ještě silnější. Zatímco vojáci bojují na frontě se skřetími armádami vylézajícími z děr i ruských vězení, jejich manželky a děti jsou u nás v bezpečí.

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) opustilo Ukrajinu od začátku války více než 8 milionů lidí. Z toho více než 6 milionů lidí uprchlo do zahraničí, zejména do sousedních zemí, jako je Polsko, Rumunsko, Maďarsko a Moldavsko, status dočasné ochrany získalo v České republice neuvěřitelných 504 107 lidí!

Kromě přijímání jsme si ovšem zapomněli pořádně rozmyslet, co tady všichni ti lidé budou dělat. Už v prvních měsících války kolabovalo přijímací centrum pro uprchlíky v Praze. Důvod byl jednoduchý: všichni chtějí do Prahy! Ukrajina má milionových měst několik, Česká republika pouze jedno. A když už byli chudáci Ukrajinci vytrženi ze svého domácího prostředí, hledali místo, kde to bude s hledáním práce snazší, a kde bude i prostor pro multikulturní soužití.

Ač se našli tací, kteří již tehdy přemýšleli (dovolím si zmínit pražského primátora MUDr. Zdeňka Hřiba), většina lidí situaci neřešila. Protože polední pomoc migrantům se konala v době řecké občanské války před více než půl stoletím, zapomněli jsme, a byli nuceni dělat začátečnické chyby.

Jak se musí uprchlíkům pomáhat?

Pomoc Ukrajincům není jenom o bydlení a práci, uprchlíci z Ukrajiny mají často specifické potřeby, které je důležité brát v úvahu. Například mnoho uprchlíků z Ukrajiny má s sebou trauma z války a násilí, a proto je důležité, aby měli přístup k psychosociální pomoci.

Státy, které přijímají uprchlíky z Ukrajiny, poskytly řadu opatření na podporu těchto lidí. Například:

  • Polsko poskytlo uprchlíkům z Ukrajiny bezplatnou zdravotní péči, vzdělání a přístup k trhu práce.
  • Rumunsko poskytlo uprchlíkům z Ukrajiny ubytování v nouzových centrech, potraviny a další základní potřeby.
  • Maďarsko poskytlo uprchlíkům z Ukrajiny bezplatné jízdenky na vlaky a autobusy do dalších zemí.
  • Moldavsko poskytlo uprchlíkům z Ukrajiny přístřeší v domácnostech dobrovolníků.

Západní státy jako Francie a Německo poskytly uprchlíkům z Ukrajiny cestu k plné integraci do společnosti a já myslím, že touto cestou jsme se měli vydat i my.

Co uprchlíci potřebují a co dostávají?

Mezi nejdůležitější oblasti pomoci patří:

  • Ubytování: Většina uprchlíků z Ukrajiny byla ubytována v soukromí u rodin a přátel, díky xenofobii Čechů je pak pro ně obtížné najít si bydlení trvalejšího rázu. I když to pronajímatelé nechtějí říkat otevřeně, ve vzduchu visí obavy: Co když nezaplatí a vrátí se na Ukrajinu?
  • Zdravotní péče: Uprchlíkům je poskytována základní zdravotní péče, včetně očkování, léčby chronických onemocnění a péče o matky a děti. V tomto případě se situaci postavila vláda Petra Fialy čelem: Ukrajinci mají přístup ke zdravotní péči ve stejné míře a kvalitě jako Češi.
  • Vzdělávání: Uprchlíkům je poskytován přístup k vzdělávání, včetně jazykových kurzů a výuky v jejich rodném jazyce. V prvním roce války bylo patrné, že v oblasti vzdělání došlo k četným selháním. Stát neměl přehled o ukrajinských dětech a ty, které našel ve svých systémech, poslal bez větších adaptačních kurzů do českých škol. Ty pro ně byly bez znalosti jazyka španělskou vesnicí. Do stát zcela ignoroval, že vzdělávání dětí na dálku už řeší Ukrajina, posílá jim úkoly a pořádá s nimi videokonference.
  • Pracovní příležitosti: Uprchlíkům je poskytována pomoc při hledání práce a integraci na trh práce. Česká republika v této oblasti selhala, i když mají ukrajinští uprchlíci úplný přístup na český trh práce, nikdo neřeší jaké práce dělají. A tak tu máme jen ukrajinské uklízečky, ukrajinské prodavačky, ukrajinské skladníky a Ukrajince u pásu, zatímco by ti samí lidé mohli dělat placenou práci práci s vyšší přidanou hodnotou a přínosem. Ovšem pro Čecháčky je třeba, aby nově příchozí byl otrokem a neměl vyšší status než oni navzdory tomu, že ekonomické zaostávání v sektoru služeb je příčinou, proč nám západní země utíkají a proč i Polsko dohnalo náš náskok vybudovaný zlatými roky tvrdé práce a odhodlání mezi lety 1918 a 1938.
  • Sociální integrace: Uprchlíkům je poskytována pomoc při integraci do společnosti, včetně přístupu ke kulturním aktivitám, jazykovým kurzům a sociálním službám. V Česku se tato pomoc daří, máme hodně srdcařů v neziskových organizacích, kteří nedostatečné financování a selhání státu dohání vlastním úsilím. Je to ale dostatečné?

Život nade vše

Myslím, že i když jsme ideálu na hodny vzdálení a západní standard integrace cizinců do společnosti se jeví jako pouhý sen, děláme vzhledem k situaci dost. Citátem z Bible jsem začal, a skončím moudrým citátem z další moudré knihy - Talmudu:

Každý kdo zachrání jednu duši, je nahlížen, jako by zachránil celý svět.
Mišna Sanhedrin 4:5

I když pomoc není ideální, z obličejů přijímajících Ukrajinců můžeme vidět vděk. A co vy, jak pomáháte potřebným?

zdroje

1) Informace o dočasné ochraně z webu Ministerstva vnitra: https://www.mvcr.cz/clanek/v-ceske-republice-je-aktualne-325-tisic-uprchliku-z-ukrajiny.aspx

2) Jak pomáhá uprchlíkům Kanada?

Anketa

Zapojili jste se aktivně do pomoci ukrajinským uprchlíkům?
Ano
25 %
Ne
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz