Hlavní obsah
Právo a státní správa

Vyvracíme mýty o Istanbulské úmluvě: heterosexuální rodina není ohrožena, ale násilníkům začne peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Cohen (Unsplash)

Násilí na ženách bude pro násilníky výrazně rizikovější, sankce se totiž zpřísní.

Přijetím Istanbulské úmluvy musíme zavést manželství pro všechny a zakážou nám plést velikonoční pomlázky. Jasně, až na to, že vůbec. Jediný, kdo doplatí na přijetí Istanbulské, budou zlí lidé.

Článek

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Otevřeně se vyjadřujeme k věcem, o kterých jsme si nic nezjistili. To, že Franta z práce četl bůhvíkde článek, nebo spíš komentář pod článkem, o tom, že by Česko mělo ratifikovat Istanbulskou úmluvu a že to negativně ovlivní jeho život tradičního slovanského muže, není zrovna důvěryhodný zdroj. Co se tedy děje? Co přesně Istanbulská úmluva představuje a jaký má mít dopad na životy nás všech? Pojďme se trochu vzdělat a vyvrátit pár mýtů.

Co přesně Istanbulská úmluva představuje?

Istanbulská úmluva je známější pojmenování pro Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Jejím přijetím se státy zavazují k tomu, že podstoupí kroky ke zvýšení prevence proti násilí, které je pácháno na základě genderu či pohlaví. Státy, které Istanbulskou úmluvu ratifikují se tak otevřeně vymezují proti jakékoliv formě gendrově orientovaného násilí a hlásí se k tomu, že přijmou opatření pro spravedlivé tresty pro pachatele. Cílem úmluvy je posílit mezinárodní spolupráci ve věci eliminace násilí, poskytnou podporu obětem, navrhnout strategii a opatření pro ochranu a pomoc obětem, ale také posílit povědomí o tom, že gendrově orientovanému a domácímu násilí bohužel stále dochází.

Česká republika měla úmluvu ratifikovat už v roce 2018, vláda měla ale plno práce s krytím byznysu Andreje Babiše a na důležité věci nezbyl čas. Nutno ovšem podotknout, že ani současná konzervativní vláda se do ratifikace úmluvy příliš nehrne a odkládá, co se dá. Všechny státy západně od nás kromě Velké Británie a Irska již úmluvu ratifikovaly a očividně to tamní společnost nezničilo. Co od toho zdržuje nás, je asi čistě nepovědomí o tématu a často kolující mýty. Pojďme se společně některým z nich podívat na zoubek.

Budeme muset zavést manželství pro všechny

Odkud přesně toto tvrzení ve spojitosti s Istanbulskou úmluvou přišlo, to zůstává záhadou. Faktem je, že tomuto tématu, se úmluva vůbec nevěnuje. Pokud si otevřete celou strategii úmluvy, nenajdete o úpravě žádné formy manželství ani jedinou zmínku.

Istanbulská úmluva ohrožuje vnímání tradiční rodiny

O tom, co přesně tradiční rodina je, by se dalo spekulovat hodiny a bohužel se to v našem prostředí taky děje. Přesto nemá tato debata s Istanbulskou úmluvou jedinou spojitost. Strategie vůbec nehovoří o tom, co přesně rodina je, kolik v ní má být dětí a jestli jí má tvořit jen hetero pár či nikoliv. Používá pouze slovo rodina ve smyslu, že domácího násilí se lidé dopouští v rámci rodiny. Jak už ale ta domácnost přesně vypadá, to je na uvážení každého z nás.

Úmluva chrání jen ženy a na muže se nemyslí

Úmluva se vztahuje primárně na ženy, a to z toho důvodu, že statisticky jsou na tom ženy zkrátka v tomto ohledu podstatně hůře. Podle statistik Evropského parlamentu z roku 2018 se v průměru každá třetí žena žijící v EU setkala ve věku vyšším než 15 let alespoň jednou s nějakou formou fyzického či sexuálního násilí. 75 % žen se pro změnu setkalo s nevhodným chováním se sexuálním podtextem na pracovišti, přičemž tímto nevhodným chováním se nerozumí podržení dveří, pozdržení výtahu či pomoc s přenášením břemen, ale třeba slovní narážky na vzhled nebo nevyžádané dotyky. Každý desátá žena se navíc setkala se sexuálním obtěžováním přes sociální média či se stalkingem. S tímto se mohou častěji setkat i mladé, často neplnoleté dívky, které ne vždy ví, jak v takových situacích reagovat. Napsat někomu neznámému na Instagram báseň o tom, jak dokonalý tvar má dívčino pozadí, zkrátka není kompliment. Je tak celkem srozumitelné, že se primárně cílí na ženy, není to ale pravidlo.

Výše zmíněné statistiky dostatečně vysvětlují to, proč se v tomto tématu cílí především na ženy. Hned v článku 2 a 3 Istanbulské úmluvy je ale stanoveno, že obětí se nemusí rozumět pouze žena nad 15 let, ale také muži a děti. Úmluva necílí jen na gendrové útoky, ale také na domácí násilí. Obětí domácího násilí může být jakákoliv fyzická osoba, muž či žena, dítě nebo například senior. Také důchodci se mohou v domácnosti setkat s nevhodným chováním a napadáním. To, že je takových případů známo méně, ještě neznamená, že se nedějí. Všechny tyto skupiny mohou z opatření pro naplnění cílů čerpat.

Gender nahradí pojmy muž a žena a v legislativě budeme muset ukotvit třetí pohlaví

Smlouva v žádném případě nepropaguje žádnou gendrovou ideologii. Upozorňuje na to, že obětí může být kdokoliv bez ohledu na pohlaví, ačkoliv se častěji jedná o ženy. V naší společnosti si navíc často neuvědomujeme, že mezi pojmy gender a pohlaví je značný rozdíl. Zatímco pohlaví představuje rozdílnost z biologického hlediska, gender zase z pohledu sociálního.

Istanbulská úmluva hovoří o tom, že je třeba legislativně upravit některé pojmy. Jedná se ale o redefinice znásilnění, domácího násilí či toho, kdo a za jakých okolností je obětí. O genderu či třetím pohlaví se zde vůbec nemluví.

Jsou ohroženy tradice a hodnoty

Nalijme si čistého vína, tradice, které některým skupinám lidí mohou ubližovat, jsou zbytečné a v moderní společnosti pro ně není místo. To ovšem neznamená, že ratifikací Istanbulské úmluvy zruší Česká republika Velikonoce. Musíme si uvědomit, že je rozdíl v tom uplést si pomlázku a symbolicky a jemně „vyšlehat“ ženy, aby byly zdravé a v tom, zmrskat je v podnapilosti do modřin. To prostě není okej.

Z internetových diskuzí a článků pochybných webů vyplývá, že problém naší společnosti je v tom, že si prostě pleteme pojmy. Gentlemanství a feminismus jsou třeba pojmy, které se nevylučují. To, že ČR konečně ratifikuje Istanbulskou úmluvu, neznamená, že vás někdo zavře za to, že se ve výtahu s úsměvem pozdravíte se ženou. Na závěr jednoduchá pomůcka. Představte si, že jde o vaši dceru, kterou někdo stalkuje na Instagramu, na kterou pískají muži na ulici a která se v práci setkává s tím, že místo jejího pracovního výkonu se hodnotí to, co si dneska vzala za sukni. Přijde vám to v pohodě?

Zdroje

1) Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí

2) The Istanbul Convention: A tool to tackle violence against women and girls

3) Action against violance against women and domestic violance: Historical Background

4) Proč potřebuje Česká republika Istanbulskou úmluvu?

5) ISTANBULSKÁ ÚMLUVA: NEJVĚTŠÍ MÝTY A PROČ JI ČESKO JEŠTĚ NERATIFIKOVALO?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz