Hlavní obsah
Zdraví

Medicínská turistika na vzestupu: Do Turecka na příjemnou dovolenou i za novými zuby a plastikou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Şule Makaroğlu (Pexels)

Bílé zuby, nová prsa a krásná dovolená na pláži - to je Turecko.

Ve světě se rozmáhá nový trend: Vyrazit za lékařskými zákroky do zahraničí. Pro nové zuby se tak můžete vypravit do Turecka, za plastikou třeba do Thajska. Proč bují medicínská turistika?

Článek

Medicínská turistika je označována za fenomén 21. století. Její rozvoj úzce souvisí s globalizací a komercionalizací lékařské péče. Obecně se tím rozumí cesta za určitým lékařským výkonem. V širším slova smyslu se lékařský výkon může kombinovat i s běžným turistickým ruchem, nebo jinými nelékařskými službami (lázeňství). Pak se to označuje anglickým termínem health tourism.

Počátky tohoto trendu sahají už do 19. století, kdy obyvatelé méně rozvinutých regionů mířili za kvalitním lékařským vyšetřením do vyspělejších států Evropy a USA. Během 20. století se pak pohled změnil a obyvatelstvo vyspělých zemí začalo naopak jezdit do regionů méně rozvinutých, a to primárně kvůli nízkým cenám. Dnes se uvádí, že zájemce může takto ušetřit dokonce 25 až 75 % nákladů.

Medicínská turistika v současnosti nabízí značný ekonomický potenciál. Generuje totiž celou řadu příležitostí v oblasti ubytování a stravování a přispívá tak nemalou finanční částkou do státního rozpočtu, rozpočtu obcí a měst nebo podporuje rozvoj zaměstnanosti v dané oblasti.

A tak zatímco v roce roce 2009 cestovalo podle dostupných informací za zdravotními či plastickými operacemi 32 milionů lidí, celosvětové odhady o pouhý rok později hovořily již o 40 milionech.

Proč jet za zákroky do zahraničí

Vyhledávaná je tak medicínská turistika už i v Česku, mnozí známí influenceři a celebrity se neváhají svěřit do rukou zahraničních odborníků. U této sorty lidí samozřejmě svou roli hraje hlavně touha po anonymitě. Klinika mimo český „rybníček“ slibuje, že se o choulostivém zákroku nedozví bulvární novináři a jejich prostřednictvím také ani veřejnost.

Známé osobnosti tak mohou vytvářet iluzi věčného mládí. Za zákroky z Česka do zahraničí však míří i „běžní“ lidé. Nejedná se přitom jen o obligátní plastické operace prsou či jiné estetické zákroky. V zahraničí je zvykem využívat i běžnou zdravotní péči.

Primárním důvodem nejen u zákroků estetických je, jak už bylo řečeno, především snaha ušetřit. To je hlavním motivem, proč se ve velkém jezdí například do Indie. Špičkové zákroky v oborech jako kardiologie, neurochirurgie, ortopedie či ortodoncie tady stojí až desetkrát méně než na Západě.

Automaticky tak odklon od zdravotnické péče v domovském státě neznamená, že musíte slevit i z kvality. Zákroky mimo nemocnice v Česku naopak kvalitativně často jsou na mnohem vyšší úrovni než u nás.

V Thajsku zvládají plastické operace poprsí i změnu pohlaví

Pravou Mekkou tohoto odvětví je v současnosti jihovýchodní Asie. Za hlavního „tahouna“ zdravotní turistiky je momentálně považováno především Thajsko. Dle aktuálních odhadů sem ročně za vybraným zákrokem přijedou ročně zhruba tři miliony lidí, kteří do státní kasy přivezou asi čtyři miliony eur.

Do této země si jezdí ve velkém turisté především pro nové klouby, ale dříve primárně turisty vyhledávaná země proslula i velmi dobrou úrovní plastických nebo kosmetických ošetření. Zájemkyně sem tak hojně míří třeba i pro zmíněná „nová“ prsa.

V Thajsku pacienti chválí i zcela odlišný přístup lékařů. Výhodou jsou totiž i významně zkrácené čekací lhůty. V Česku se na některá vyšetření čeká řádově měsíce a objednaný pacient může nakonec strávit hodiny také další hodiny v čekárně. Zejména v soukromých thajských zařízeních mají naopak na pacienty lékaři skutečně dostatek času. Konzultacím mohou věnovat až 30 minut.

Už řadu let je Thajsko důležitým centrem také velmi specifického typu operací: Těch, které zaručují pacientům změnu pohlaví. Kromě samotné operace intimních partií bývají v nabídce specialistů na tuto problematiku také zákroky jako je zvětšení prsů, odstranění ochlupení nebo operace měnící polohu hlasu.

Do Turecka se turisté vypravují pro nové zuby i vlasy

Další zemí, kde je zdravotní turistika rozšířena, je i Turecko. V roce 2010 přijelo do tohoto státu za zdravotní péčí celkem 109 000 turistů. Pro srovnání, v roce 2018 už toto číslo stouplo dokonce na  necelých 850 000. V roce 2022 následně země přivítala 1,2 milionu turistů za medicínou, během prvního pololetí loňského roku jich bylo dalších 746 290.

Do Turecka se jezdí pro estetické výkony i klasické zdravotní ošetření. Mezi nejžádanější zákroky patří transplantace vlasů, laserové zlepšení zraku nebo liposukce. Zejména mladí lidé mají zájem taktéž o vylepšení chrupu. Řada zákroků, které zde lékaři realizují běžně, se navíc v Česku vůbec neprovádí.

Cena za estetické výkony přitom může být i poloviční v porovnání s evropským zdravotnictvím. Nízké ceny jsou dány konkurenčním tlakem. Jen klinik nabízejících transplantaci vlasů například pracuje v turecké metropoli Instanbul kolem 600.

Turecko tak jednoznačně sehrává významnou roli v demokratizaci estetické medicíny, která už není vyhrazena jen nejmovitější klientele. Podobně i v této zemi je vítaným benefitem pro zájemce o ošetření moderní vybavení nemocnic, profesionální lékaři používající nejnovější metody, krátké čekací lhůty a velmi osobní přístup.

Zdroje

1) Zdravotně orientovaný cestovní ruch v ČR

2) Medicínský turismus

3) Rigorózní práce medicínský turismus

4) Za zdravím přes půl světa

5) Statistiky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz