Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zákon o podpoře bydlení? Žádná pomoc, akorát peníze do kapes pronajímatelů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Michal Klajban, Wikimedia Licencováno Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Stát s bydlením lidem nepomáhá a nic se nemění.

Česká vláda schválila zákon o podpoře bydlení. Co je jeho obsahem a bude ve skutečnosti užitečným opatřením?

Článek

Bydlení v Česku je poměrně palčivým tématem. Podle dat evropského statistického úřadu Eurostat se české domácnosti v rámci Evropy řadí k těm, které na tuto sféru vydávají dokonce největší část rodinných výdajů.

Nadhodnocení cen bytů trvá už přibližně čtyři roky a postupně se podle ekonomů prohlubuje. Řada lidí si tak vlastní bydlení nemůže dovolit, případně musí uvažovat o přesunu do levnější formy bydlení, jako je stěhování do menšího bytu, případně do jiné lokality.

A právě na jedince ohrožené nemožností získat vlastní bydlení nebo na ty, kterým by mohlo hrozit, že o stávající byt přijdou, myslí nový bytový zákon. Takzvanou bytovou chudobou je podle aktuálních dokladů ohroženo asi 1,6 milionu lidí. Do této skupiny především patří rodiny s dětmi a senioři. Potíže se zajištěním vlastního bydlení však hrozí i dětem odcházejícím z ústavní péče nebo zdravotně postiženým.

Nový zákon reprezentuje jednu z vládních priorit Pirátské strany, kterou prosazoval z pozice ministra pro místní rozvoj předseda strany Ivan Bartoš. Vládě se ho ovšem podařilo nakonec podařilo schválit až na druhý pokus.

K čemu poslouží nový zákon a jaký bude mít v praxi dopad

Za cíl si tato novinka klade snížit počet lidí v bytové nouzi o třetinu. Stát by to mělo přibližně 1,5 miliardy ročně, což se zdá jako absurdně vysoké číslo, nicméně jak upozorňuje týdeník Hrot, náklady na řešení bytové otázky jsou mnohem vyšší. V konečném důsledku by tak pro stát měl z tohoto postupu profitovat. Co vlastně může nový zákon nabídnout?

V první řadě se zaměřuje na posílení prevence, a to přes nová poradenská místa. Ta by měla vzniknout v obcích s rozšířenou působností. Zvýšení úřednických postů vyvolalo přitom při jednání kabinetu rozpory, jak upozornila ČT24. Nakonec tak místo původně plánovaných 200 úvazků vznikne asi 125.

Zákon také počítá s dobrovolným systémem garancí pro soukromé majitele bytů, což je má motivovat, aby své nemovitosti poskytovali také znevýhodněným skupinám obyvatel. Stejně tak se počítá s finančními příspěvky pro obce, které pronajmou své byty lidem v bytové nouzi. A součástí celého systému by také měla být asistence v bydlení, která podpořeným domácnostem pomůže udržet si bydlení a zároveň minimalizuje rizika pro majitele a sousedy.

Jaké slabiny má zákon o podpoře bydlení

Asociace nájemního bydlení už v roce 2021, kdy se zákon projednával v Poslanecké sněmovně, upozornila na to, že hlavními slabinami nového zákona je zvýšení byrokracie i zcela nulová podpora masivní bytové výstavby.

Složité bude i zapojení soukromých investorů, kteří by výstavbu byli schopni financovat z vlastních zdrojů. V konečném důsledku tak hrozí vytváření dalších vyloučených lokalit. Opozice přímo novou právní úpravu označila za novou verzi legislativy o sociálním bydlení.

A podstatné je i to, že zákon se nikterak nesnaží podpořit vlastní bydlení. Jedná se tak pouze o jedinečný byznys přihrávající nové příležitosti rovnou do rukou pronajímatelům nemovitostí. Nájem přitom může ekonomicky slabší skupiny obyvatel dostat do finančních problémů. Každé tři roky jej mohou majitelé bytů zvyšovat dokonce o 20 %. Z průzkumu společnosti Creditas v roce 2023 navíc vyplynulo, že více než 60 % oslovených se za poslední rok nájemné skutečně zvýšilo.

V České republice je vlastní nemovitost právem stále vnímána jako jistota. Byty či domy v osobní vlastnictví převažují, aktuálně tvoří téměř 80 % trhu. A mnoho Čechů si uvědomuje, že zaplatit v důchodovém věku bydlení může být při preferování nájmu jednoduše nereálné.

Nový zákon bytovou krizi neřeší

Podle kritiků je tak zákon v podstatě bezzubý a reálně nepomůže rozhýbat trh s bydlením. Jedním z hlavních motivů pro jeho prosazení se ostatně stala hlavně hrozba ztráty deseti miliard korun z Národního plánu obnovy. Přímo na jeho výroční konferenci v Praze to připustil ministr Bartoš.

O uplatnění smysluplné podoby zákona přitom aktivně usilovaly jak občanské organizace, akademici, tak i lokální politici spojeni v Iniciativě za bydlení. Situace v Česku je totiž v tomto směru opravdu kritická. Ceny bytů koncem loňského roku dosáhly nových rekordních hodnot. Analýza serveru Seznam Zprávy upozorňuje na to, že během loňského roku klesly Čechům reálné mzdy o 7,5 %, kdežto byty za stejné období zdražily v průměru o 3,6 %.

Týdeník Hrot navíc konstatuje, že představa, že se bytová krize týká jen specificky ohrožených skupin, je iluzorní. Zasažena je jí prakticky celá střední třída a zvláště pak mladé rodiny. Problém také není lokálně specifický a netýká se pouze Prahy, nedostupná se stávají už i krajská města, jak potvrdil pro média vážnost situace ministr Bartoš. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka svého kolegu doplnil prohlášením, že rovněž statisticky stoupá počet lidí bez domova.

Nový zákon však není tím správným způsobem, jak situaci v Česku změnit. Jako pozitivní krok tak lze alespoň kvitovat to, že vláda současně s novým zákonem schválila pozměňovací návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který umožní pronajímatelům jednodušší vystěhovávání problémových nájemníků.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz