Hlavní obsah
Finance

Půjčka bez registru. Tak proč se stresovat se záznamem? (možná už tušíte)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Proč se vlastně zabývat registry dlužníků, když je tolik reklam na půjčku bez registru? Je spousta nebankovek, co nám půjčí, aniž by je registry zajímaly. Nebo je to jinak? A v čem je největší riziko půjček bez nahlížení do registru?

Článek

Série o registrech dlužníků

Kdo sledujete mé texty pravidelněji, možná jste si prošli všech pět dílů série o registrech dlužníků:

Ale k čemu registry, když se půjčuje i bez nich?

Proč se zabývat složitou tematikou registrů, proč se s nimi stresovat a řešit záznamy v nich, když můžete mít půjčku i bez ohledu na stav vašeho „šanonu“ v registrech? Stačí přece zareagovat na inzerát na internetu nebo na sloupu pouliční lampy, kde vám s velkou slávou slíbí půjčku bez registru (a někdy i bez doložení příjmu)…

I mně se ta otázka nabízela, když jsem se začala o půjčky zajímat hlouběji. Odpověď? Jednoznačná není, stejně jako není jednoznačný trh s nebankovními půjčkami. Pokusím se to podat v co nejkratším rozsahu. Realita je zkrátka vždycky komplikovaná.

Není „bez registru“ jako „bez registru“

Někteří nebankovní poskytovatelé do registru opravdu nenahlížejí. S registry nespolupracují, záznamy zájemce o úvěr v registrech je vůbec nezajímají. Jenže je to ohromný risk, půjčit někomu, o kom nevíte, kde a kolik ještě dluží, kolik má měsíčně splácet, a jestli vůbec něco splácí.

Čím se risk vykoupí? Zástavou majetku a soupisem věcí, které bude možné exekučně zabavit. U těchto „bez registru“ platí, že kde není majetek k zastavení nebo k exekučnímu zabavení, tam se ani (na první pohled tak benevolentní) půjčka bez registru neposkytne.

Jiné nebankovky (především ty s licencí ČNB k poskytování spotřebních půjček), to mají s půjčkami bez registru namyšleno jinak: do registrů nahlížejí, ale často ne do všech. A najdou-li záznam, dokáží s ním pracovat. Pokud jsou záznamy v registru drobné, spíše jde o opomenutí, občasná prodlení s platbou, menší dluh po splatnosti, půjčku poskytnou. Závažnější záznamy a exekuce už netolerují.

Registr ovlivní i „půjčku bez registru“. Na to vemte jed

U druhé zmíněné formy úvěru se registry ke svému slovu dostávají, přestože se v názvu půjčky dočtete, že je „bez registru“. Čím závažnější záznamy, tím dražší případná půjčka bude. Nebo se žádost zamítne, napříč desítkami oslovovených poskytovatelů.

Příště by mohlo být fajtn popsat hlavní rozdíly mezi licencovaným a nelicencovaným poskytovatelem půjčky. Je totiž obrovský, ale v inzerátech se s ním ti nelicencovaní nepochlubí. A oslovit licencovaného poskytovatele, to je první krok k získání bezpečné půjčky. Celkem jsou potřeba kroky tři, a postupně vás s nimi seznámím.

Které „bez registru“ je lepší?

Když už musíte jít do půjčky bez registru, což je pár tisíc korun půjčených na jeden měsíc (málokdy víc a na delší dobu), kontaktujte jen poskytovatele s licencí.

Kde hledat licenci? V registrech ČNB. V příštím textu se do nich podíváme.

Raději ale brzděte

Nejlépe by bylo se tomuto úvěru zcela vyhnout. Mezi spotřebními půjčkami (s LICENCÍ) patří k nejnevýhodnějším, vlastně nejhorším. Půjčka bez registru, půjčka do výplaty. To jsou dvě nejčastější slovní spojení, která tenhle úvěr pojmenovávají.

Ale asi jsou specifické situace, kdy nemusí být možné půjčku bez registru obejít (jinak by se na trhu pravděpodobně nezabydlela tak pevně). I tak: vždycky zvažte všechny další možnosti, jak řešit aktuální finančí nouzi (rodina, přátelé, přivýdělek, důslednější vymáhání od těch, co dluží vám, lepší forma půjčky).

Půjčka bez registru je až posledním řešením, nad kterým uvažovat… A strašně drahým.

(i když, na trhu s půjčkami NELICENCOVANÝMI se dá natrefit na ještě horší. Třeba půjčka na směnku. I té se pokusím věnovat v dalších textech prostor, neboť její pravidla jsou pro dlužníka finančně a majetkově likvidační).

Mějte předem promyšleno, z čeho dluh splatíte

Předem počítejte se splátkou hned v dalším měsíci a s tučným navýšením k tomu. Upřednostněte při výběru toho poskytovatele, který dovolí odklad splátky za co nejnižší poplatek (to je vaše pojistka, pro všechny případy). Jinak hrozí, že se dostanete do kolotoče sankcí, z něhož se jen těžko vystupuje. Za prodlení vám může věřitel „nasázet“ trojí trest! A o to asi nestojíte…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz