Hlavní obsah
Finance

O registrech přehledně: stát spravuje jen dva, ostatní jsou „na kšeft“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Registry dlužníků (úvěrové registry, registry platebních informací) jsou důležitou součástí našeho finančního profilu. A to nejen při schvalování půjčky.

Článek

V registrech si vás vyhledá potenciální nový zaměstnavatel, pronajímatel bytu, dodavatel energií, či člověk, s nímž vyjednáváte koupi ojetého vozu. I proto vám v tomto seriálu ukážu registry přehledně. Dozvíte se mimo jiné, že i vy s nimi můžete pracovat.

Co najdete v sérii „Registry přehledně“?

U série o registrech, jinými slovy o databázích dlužníků a databázích zaměřených na vymáhání dluhů, se plánuju zaměřit na 5 témat. Z toho první čtyři témata už jste si mohli přečíst v minulých týdnech (viz odkazy níže):

Sérii skládám tak, aby vám dala ucelený přehled o registrech dlužníků, a také o možnostech, jak s nimi zacházet.

Ano, jak s nimi zacházet. Nemusíme být jen pasivním „záznamem v registru“. S dobrými zápisy (s kladnou historií) se můžeme ohánět na správných místech a těžit z nich výhody. A protože omyly se nevyhýbají žádné lidské činnosti, tudíž ani registru, neoprávněné či nepravdivé zápisy můžeme nechat smazat, resp. si jejich smazání přímo vynutit.

Přikročme k pátému tématu:

O registrech přehledně: kdo spravuje který z registrů, aneb v čích jste vlastně rukou

Poslední díl mini série o registrech úvěrů a jejich vymáhání bude stručný. Podíváme se na majitele jednotlivých databází, na jejich správce. Mysleli jste si, že registry jsou státní záležitost? Spletli jste se.

Stát spravuje jen dva z nich:

  • Insolvenční rejstřík (při krajských soudech)
  • Centrální registr úvěrů (při České národní bance).

Ostatní jsou v soukromých rukou a slouží nejen ke kontrole úvěruschopnosti lidí a firem. Jejich smyslem je samozřejmě i výdělek. Jak?

  • na členských poplatcích od poskytovatelů půjček a pravidelně splácených služeb. Aby mohli do registrů nejen nahlížet, ale i do nich zapisovat, musejí se stát platícími členy
  • na výpisech, o něž si požádají buď poskytovatelé, kteří členy nejsou, nebo běžní lidé a firmy
  • plus další cesty (například prodej a pronájem softwarového řešení atp.).

BRKI, NRKI

V prvním případě akciová společnost, v tom druhém zájmové sdružení právnických osob. Obě společnosti sídlí v ČR. Akcionáři BRKI jsou zakladatelské banky: Česká spořitelna, a. s., Československá obchodní banka, a. s., MONETA Money Bank, a. s., UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s. a Komerční banka, a.s.

NRKI je zájmovým sdružením leasingových a úvěrových společností.

Komunikaci s veřejností a výpisy z obou registrů však vyřizuje společnost CRIF, která je zároveň i majitelem registru REPI. Provozuje Klientské centrum, na které se obracíme se žádostmi o výpis, o opravu záznamu nebo o jeho smazání.

REPI

Registr platebních informací je v rukou společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, a.s. Přestože má v názvu „Czech“, nejde o společnost českou, ale italskou. Založena byla v roce 1988 v Bologni, v současnosti působí již na čtyřech kontinentech a ve více než 40 státech. Úvěrové registry spravuje ve 29 zemích světa.

EUCB

I v případě European United Credit Bureau jde o zahraniční soukromý projekt. Podepsaná je pod ním společnost Europe Info Group, UAB. Profiluje se jako uzavřená akciová společnost. Sídlí v Litvě a v litevském rejstříku vykazuje (celé) 4 zaměstnance. Vznikla v roce 2009, jejím primárním cílem je automatizace (a optimalizace) úvěrového byznysu.

SOLUS

Zde se znovu dostáváme k české společnosti. SOLUS je historicky prvním registrem dlužníků v novodobých dějinách ČR. Na jeho založení se dohodli poskytovatelé leasingu a dalších finančních služeb proto, aby se chránili před notorickými neplatiči a podvodníky, ale i před žadateli o úvěr, kteří nedokáží svou situaci odpovědně zhodnotit.

Dodnes funguje SOLUS jako zájmové sdružení právnických osob. Jak vůbec vznikl název? Asi vás nepřekvapí, že jde o zkratku z plného názvu projekty, zde „Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům“. První (offline) záznamy se datují do září roku 1999.

CEE

Evidence exekucí je sice založena ze zákona, ale na soukromé bázi. Spravována je Exekutorskou komorou České republiky, a to na základě § 125 Exekutorského řádu (zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti).

Exekutorská komora je právnickou osobou. Ale nezřizuje ji stát, jedná se o takzvanou stavovskou samosprávu. Podobně je na tom Česká lékařská komora, Česká advokátní komora a další. Exekutor se stává jejím členem automaticky v den, kdy je jmenován exekutorem. Doplním, že exekutor je soukromý podnikatel se specifickými právy a povinnostmi. Podobně jako například lékař v soukromé ambulanci. (teď neporovnávám náplň práce, jen formální pozadí).

Neobešli bychom se bez registrů?

Asi vás už častokrát napadla otázka, zda by nám bez registrů nebylo lépe. No, některým lidem a firmám rozhodně bylo. Ale v obecném zájmu to asi nebude… Asi nechceme vídat pravidelné krachy bank a úvěrových družstev, tohle období snad už máme za sebou. (Nezapomínejme, že registry evidují i velké podnikatelské úvěry, kde se „točí“ biliony korun).

Poskytovatelé půjček si registry zřídili pro svou vlastní ochranu. Kdybychom totiž nejen my spotřebitelé, ale i firmy, vždy vraceli půjčené peníze včas, podle splátkového kalendáře, a dokázali si o své schopnosti splácet odpovědně rozhodovat, nebyly by registry příliš potřeba.

Takže si za ně vlastně i můžeme sami (berte s nadsázkou). Jisté je, že stoprocentní odpovědnost všech je holou utopií. Už jen proto, že život není černobílý a přináší komplikace i tam, kde si myslíme, že náš plán je neprůstřelný.

Registry úvěrů i evidence jejich vymáhání berme jako pomocníka, i pro naše rozhodování o tom, zda ustojíme případnou půjčku. Strašákem se stává až tehdy, když v osobních financích selžeme, či se staneme obětí negativní události, která se k nám propíše i finančně.

Ani v těchto situacích se však nemá smysl hroutit. Komunikujte s věřiteli a pokoušejte se dojednat splátkový kalendář. Nechte si poradit (třeba od Červeného sluchátka). Hlavně nevytloukejte současný dluh dalším dluhem (až na výjimku refinancování nebo konsolidace).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz