Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Mé dítě umí plynně anglicky díky Robloxu a Netflixu. Pomáhá mu i AI

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: MackoGqn - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Říká se, že děti jsou jako houby a nasávají jazyky zcela přirozeně. Taky se říká, že kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem. K výuce angličtiny jsme zavedli jiný přístup a nespoléhali se na ZŠ.

Článek

Co se týče výuky angličtiny, základní škola bohužel zaspala a nevyužívá možnosti, které dnešní doba nabízí. Alespoň ta naše, kde mají děti povinnou angličtinu až od 3. třídy. Když to napíšu otevřeně, ještě, že je tu Roblox, Netflix a AI, díky kterým mé starší dítě mluví plynně anglicky, pohotově odpovídá, rozumí mluvenému slovu, píše konzistentní texty a má ve 12 letech úroveň B2 až C1. Teď se chystá na Cambridge zkoušky, na vlastní pěst.

Tento příspěvek jsem se rozhodla napsat z pohledu rodiče, jehož děti (třetí a sedmá třída) chodí na českou státní základní školu na malém městě, kde jsou omezené, nebo dokonce žádné možnosti doplňujícího jazykového vzdělání v podobě kroužků nebo jazykovek (samozřejmě, když nechceme cestovat autem někam dál). A protože si jako rodiče uvědomujeme, že angličtina dětem otevírá dveře do světa, rozhodli jsme se k její výuce přistoupit zcela jinak. Jak?

Angličtina hrou a nenásilně

V prvé řadě bych chtěla napsat, že do výuky angličtiny své děti nijak netlačíme a čemu se budou ve spojitosti s tímto jazykem věnovat, necháváme zcela na nich. Dělají pouze to, co je baví a co jim dělá radost, a anglický jazyk díky tomu vstřebávají zcela přirozeně a nenásilně jej začleňují do svého běžného života. Samozřejmě nejsou obklopeny jenom angličtinou, ve volném čase mají i další své koníčky nebo běhají venku.

Oblíbené filmy a seriály bez titulků v anglickém znění

Už jako náctiletá jsem dostala dobře mířenou radu, že pokud se chci naučit dobře anglicky, měla bych se dívat na filmy a seriály v anglickém znění nejprve s titulky a pak bez nich. Na mých dětech vidím, že na tom opravdu něco je. Starší z nich už sjelo bez titulků Akta X a Sběratele kostí a porozumění mu nedělá problémy. Mladší si takto jede Simpsonovi. Děti na to přišly tak trochu samy. Řekly mi, že z titulků je bolí oči a budou si to pouštět radši bez nich. OK.

Mluvit, mluvit, mluvit – klidně s AI

Angličtinu si nejlépe osvojíte pravidelným mluvením. Ve škole si děti anglicky příliš nezakonverzují. Od toho ale máme AI, se kterým si můžete povykládat jako s rodilým mluvčím. A ještě zábavně.

U generace Alfa, kterou mám doma, je nejpopulárnější asi Character.ai. Zde si vyberou postavu (AI robota), se kterou budou v angličtině konverzovat na určité téma dle charakterového zaměření, a je to pro ně náramná sranda. Nejoblíbenější je u nás asi Homer ze Simpsonů, Daina Scullyová z Akt X nebo Jojo Siwa. Fajnšmekři zde jistě ocení i AI robota Miloše Zemana, Franze Kafky, Jana Amose Komenského, ale také Elona Muska nebo Donalda Trumpa. Kromě mluvení můžete s těmito postavami i chatovat.

Psaní v angličtině: Zábava v online hrách jako hnací motor

Psaní v angličtině je také velmi důležité. Mé děti si nejvíce pochvalují psaní s ostatními hráči v rámci hraní Robloxu. Děti zde aktivně používají angličtinu, aby si rozuměly s ostatními hráči, řešily úkoly ve hře, sdělovaly své potřeby nebo strategizovaly při plnění herních cílů. Potomci mi prozradili, že právě díky Robloxu se naučili nová slovíčka, skládat smysluplné věty, dobře konverzovat a při tomto psaní lépe vstřebávat gramatická pravidla včetně slovesných časů.

Čtení anglických knížek

Svým potomkům se snažíme pravidelně předkládat také anglické knížky. Starší se naučilo číst jednou týdně beletrii v angličtině, za což jsme moc rádi. Teď má rozečtenou knížku The Burn Journals. „A rozumíš?“ zeptala jsem se. „Normálně, jako českýmu textu,“ zněla odpověď.

Zábavné studium z anglických studijních materiálů

Vím, co děti berou ve škole třeba v zeměpisu nebo dějepisu. K tomuto tématu jim čas od času vytisknu nějaké zajímavé doplňkové materiály v angličtině, které nejčastěji hledám na ISL Collective. Například, když se ve škole starší učilo o Starověkém Egyptě, vytiskla jsem mu zábavné pracovní listy v angličtině o pyramidách a uctívání koček.

Právě multipředmětovost bych ocenila i ve škole a byla bych ráda, kdyby státní základní školy začaly nabízet výuku některého z předmětů přímo v anglickém jazyce. Třeba zeměpis, dějepis, ale i vaření v rámci pracovních činností jsou pro to jako dělané.

Gramatiku příliš neřešíme, jazyk necháváme plynout

Od gramatiky anglického jazyka je tu zejména základní škola, která na pravidlech stojí. Doma gramatiku na sílu neřešíme, protože víme, že děti ji vstřebávají za pochodu. Když se na něco zeptáme, tak dítě na to: Aha, to znám a vycítím, umím to používat, jen jsem nevědělo, že se to tak odborně jmenuje.

Zeptala jsem se ChatuGPT

ChatuGPT jsem položila následující otázku: Proč si myslíš, že je učení angličtiny důležité, i když existuješ ty coby umělá intelingence?

“Učení angličtiny, nebo jakéhokoliv jiného jazyka, má obrovský význam, i když tu existují nástroje jako já, umělá inteligence, které mohou překládat a poskytovat okamžitou pomoc. Hlavní důvody jsou:

  1. Komunikace s reálnými lidmi: Ačkoliv já mohu překládat, mezilidská komunikace je založena na nuancích, emocích a neverbálních signálech. Angličtina jako globální jazyk ti umožní přímo se spojit s lidmi z různých kultur a národů.
  2. Osobní a profesní růst: Angličtina je dominantním jazykem ve vědě, technologiích, byznysu a kultuře. Znalost angličtiny ti otevře dveře k více informacím, možnostem a kariérním příležitostem.
  3. Samostatnost: I když máš k dispozici technologii, závislost na překladových nástrojích ti může někdy ztěžovat flexibilitu a pohotovost, zvlášť v situacích, kdy potřebuješ rychle reagovat.
  4. Kulturní porozumění: Jazyk je více než jen slova. Je to most k porozumění různým kulturám a jejich způsobům myšlení. Tím, že se učíš anglicky, se dostáváš blíže k různým kulturním konceptům a myšlenkám, které se těžko překládají.”

A já mám na vás několik otázek, které mě hodně zajímají: Jakým způsobem přistupujete k výuce anglického jazyka u svých dětí? Necháváte vše na základní škole, nebo dětem platíte kroužek/jazykovku navíc? Jste spokojeni s výukou angličtiny na své základní škole? Co by se podle vás mělo případně na základkách ohledně výuky angličtiny změnit? Napište mi prosím do komentářů.

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz