Hlavní obsah
Jídlo a pití

Moje španělská tchyně: České vánoční cukroví? Ne, raději turrón!

Foto: silviarita / pixabay.com

Proč jsem vzdala pečení vánočního cukroví, když jedu ke španělské tchyni? Ve zkratce: Protože prohlásila, že je to zbytečná práce a zbytečný cukr a cholesterol… Letos jsme to zvládli (skoro) jen o turrónu, španělské kupované pochoutce.

Článek

Letos jsme opět strávili Vánoce ve Španělsku u tchyně a musím říct, že jsem pečení tak trochu vzdala už předem. Naše české cukroví? Ano, je dobré, voňavé, tradiční… Ale v „mé“ španělské rodině to nikoho moc neosloví. A taky se tu dost rychle kazí. A v lednici pro něj místo moc hledat nechtěj. A ještě si člověk vyslechne komentáře týkající se jeho nezdravosti…

První Vánoce, které jsem sem jela, jsem doma napekla plnou krabici asi osmi druhů cukroví a měla pocit, že jim dovezu něco „extra“. Výsledek? Cukroví zůstalo Španěly téměř nedotčené.

Minulý rok jsem ho pekla až ve Španělsku a výrazně omezila na méně než polovinu . I tak jsem si tu tu tak trochu přišla jako že v kuchyni překážím a měla bych být radši s dětmi venku, než dělat nějaký blbý sušenky. A letos? Letos jsem si řekla: peču jen symbolicky, hlavně pro děti (a trochu i pro sebe, přiznávám). Udělala jsem zhruba 25 kousků lineckého s meruňkovou marmeládou (rybízovou jsem tu ještě nikdy nesehnala a z Čech jsem ji letos zapomněla dovézt) a asi 30 vanilkových rohlíčků. A víte, jak to dopadlo? Skoro všechno zmizelo během 24. prosince. Ale upřímně – hlavní konzumenti byly opět moje děti. Babička a děda si dali dohromady možná pět kousků, a to asi jen ze slušnosti. Zbytek rodiny také ochutnal, ale to je tak vše,

Turrón: Kupovaná jednoduchost, která ve Španělsku vítězí

A co sladkého tu jedí o Vánocích? Přijde mi, že ve Španělsku je turrón takový vánoční vítěz. Žádné vykrajování, žádné válení těsta. Koupíš a máš vystaráno.

Dle mého porozumění jsou dva základní „původní“ druhy turrónu, zabalené vypadají jak velká tabulka čokolády:

  • Turrón duro – tvrdý, křupavý, plný celých mandlí. Chuťově připomíná turecký med, ale s madlemi a tenkou oplatkou nahoře, která zabrání ulepeným prstům.
  •  Turrón blando – měkký, jemný, s mandlemi rozemletými do hladké konzistence. Ve složení je kromě mandlí, které tvoří kolem tří čtvrtin, ještě cukr, med a vaječný bílek. Fakt hodně sladký, ale dobrý a za mě celkem návykový.

V obchodě se prodávají jak normální balení, která mívají kolem 300 gramů (dle typu a výrobce), tak dárkové mixy, jako třeba tento, ve kterém jsou jednotlivé turróny hezky vidět:

Foto: Převážně (ne)vážně

Balení čtyř různých turrónů

Tchyně mi svou preferenci turrónu letos vysvětlila jednoduše: „Žádné máslo, žádný přidaný tuk, cholesterol v pohodě. Turrón nezklame.“ No já mám i nadále radši domácí máslové vánoční cukroví připravené s láskou s dětmi. A vůni čerstvě pečeného cukroví za mě nic nepřekoná.

Španělský marketing: Říkejme tomu turrón a je to

Když přijdete během prosince do místního obchodu, tak první věc, kterou vidíte, je ostrůvek plný krabiček turrónu. Duro, blando, čokoládový, pomerančový, pistáciový, likérový, jahodový, banánový… Prostě snad každá příchuť, co vás napadne. Mám pocit, že ve Španělsku platí zlaté pravidlo: udělej něco sladkého, nazvi to turrón a prosincové prodeje máš zajištěné. Že to nemá mandle? Nevadí. Že je to ani nemá jiné ořechy či skořápkové plody a je to vlastně obyčejná čokoláda? Nevadí, o Vánocích tomu říkejme turrón! Možná jednu takovou čokoládu převlečenou za turrón znáte i z českého Lidlu – všimla jsem si, že ji během španělských týdnů mívají v nabídce.

S nadsázkou řečeno: jediná věc, která mě tu překvapila, bylo, že u pokladny nebyly žvýkačky s názvem „turrón de menta“…

Moje děti a turrónová obsese

Zatímco tchyně na stůl neoblomně servíruje klasické mandlové turróny, moje děti si v obchodě našly svou vánoční vášeň: čokoládové turróny. Zkoušely přemlouvat, prosit, smlouvat. „Mamí, tenhle jsme ještě neměli. Podívej, má na sobě maliny!“ A já? Předloni jsem se bránila, ale vloni a letos jim ho koupila. Tak už jsme za poslední dva roky měli pistáciový (obdobné složení jako původní mandlový, jen z pistácií), čokoládový s pistáciemi, marcipán v čokoládě a s kousky malin, jahodový lízátkový a ještě nějaké další.

Jasně, Vánoce nejsou o pečení, ale o radosti. A když je ta radost z čokoládového turrónu, tak proč ne? Zdravé stejně není ani jedno. Celkově zajisté preferuji domácí pečení, doma se většinou obejdeme bez ultrazpracovaných potravin, ale tak čokoládu si doma člověk neudělá a většinu roku ji ani moc nekupujeme. A je pravda, že ty čokoládové turróny jedné tradiční španělské značky jsou fakt výborné.

Česká vs. španělská tradice

České cukroví má své kouzlo, to nepopírám. Ale španělský turrón má něco, co by se dalo nazvat sváteční efektivita. Minimum práce, maximální chuť a všichni jsou spokojení. Letos jsem konečně pochopila, proč moje španělská tchyně vždycky září. Nestojí hodiny u trouby (i když popravdě si to vynahrazuje úklidem). Radši asi sedí u stolu s rodinou, ukrajuje si další kousek turrónu a užívá si tu vzácnou chvíli, kdy má asi pocit, že nic nemusí.

A víte co? I když na tomto přístupu něco je, tajně doufám, že příští Vánoce strávíme hezky doma v Praze a užijeme si je hezky počesku: s pravým stromečkem, skleněnými ozdobami i mnoha druhy domácího cukroví. A kdyby vás zajímalo, jak jsme prožili loňské Vánoce u tchyně, tak o tom jsem psala zde (no a letošní nebyly o moc jiné, přiznávám).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz