Hlavní obsah
Finance

Rodiny v očekávání: Kdy budeme moct konečně přestat platit daně, milá vládo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: natik_1123 / pixabay.com

Vláda nám už delší dobu slibuje daňové prázdniny pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí. Realita? Místo podpory ve formě menších daní se rodiny dočkávají spíše zmenšení příjmů.

Článek

Od roku 2021 sleduji s velkým zájmem a jistou nadějí sliby vlády o daňových prázdninách pro rodiny s dětmi. Nyní, po třech letech (když počítám i předvolební kampaň), mám pocit, že se toto téma stalo jakousi běžeckou stopou, ve které sice poctivě běžíme, ale do cíle stejně nedoběhneme. Za tu dobu, co politici diskutují a slibují, jsem stihla zplodit a porodit naše druhé dítě a ono už pomalu míří i do školky. Tak díky tomuto dítěti se asi naše rodina daňových prázdnin nedočká… Ale co dítě třetí?

Daňové prázdniny pro rodiny

Programové prohlášení vlády z března 2023 říká: Zavedeme daňové prázdniny se zastropováním výše příjmů pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí.

Pojmem daňové prázdniny se většinou rozumí situace, kdy je daňový poplatník zproštěn povinnosti odvádět některou daň (nebo její část). V případě rodin by se tedy jednalo o daň z příjmů fyzických osob.

Ano, neví se, jaký uvažují strop, ale i tak to zní lákavě, co si budeme povídat. Předpokládám, že zvažují spíše vyšší než nižší strop, protože při dvou dětech se z průměrné hrubé mzdy 44 tisíc Kč skoro žádná daň neplatí (resp. je v řádě stokorun měsíčně a může být pak dále snížena dalšími odpočty v rámci ročního vyúčtování).

V duchu rodinného plánování jsme uvažovali, že možná pomalu nastal (alespoň teoreticky) čas na dítě třetí. A kdo ví, možná by nás slibovaná a správně nastavená podpora státu dokonce motivovala k tomu zvážit i čtvrté dítě. Tedy, z pohledu vlády, pomoci v boji s klesající porodností a vymíráním (pro nevymírání je třeba v průměru více než 2 děti na pár) a přidat tak státu dalšího budoucího daňového poplatníka.

Slibovaná opatření mohou mít významný dopad na rozhodování rodin jako je ta naše. Daňové prázdniny pro rodiny s třemi a více dětmi nebo zvýšené slevy na děti znějí lákavě. Ale když se podívám na realitu, vidím, že zatímco sliby zůstávají sliby, my stále platíme nemalé daně a podpora státu pro rodiny se zdá spíše záporná.

Naše daně za rok 2023

V roce 2023 jsme po všech slevách, zvýhodněních a odpočtech zaplatili daň z příjmu kolem 250 tisíc korun (ano, jen daň; a ne, v čísle není chyba, tento týden jsem posílala na finančák daňová přiznání a vím tak přesnou částku). Kdyby nám stát tuto daň vrátil, vůbec bychom se nezlobili. Naší rodinné kase by to zajisté výrazně pomohlo.

Rozšíření rodiny není o penězích, ale…

Je pravda, že rozhodnutí založit / rozšířit rodinu samozřejmě nečiní snad nikdo jen na základě finančních pobídek. Ale když přemýšlíme o třetím dítěti, finance a dostupnost času, který můžeme dětem věnovat, hraje velkou roli. Náš přístup k rodinnému životu je pragmatický. Můj partner si přeje velkou rodinu, ale zároveň nechceme, aby naše rozhodnutí ovlivňovala jen romantická představa bez zázemí s nutností stát se otrokem.

Daňové prázdniny pro rodiny se třemi a více dětmi slíbili lidovci i na programové konferenci S láskou ke všem generacím na podzim loňského roku.

Co se změnilo?

Jak tedy vláda splňuje své prohlášení? Co se pro nás za poslední 2-3 roky změnilo?

I když ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nedávno hovořil o snaze dotáhnout otázku daňové podpory, zatím jsme se dočkali jen minimálních změn či informací na toto téma. Asi je moc zaneprázdněný reVizí sociálních dávek a řešením, kolik může mít žadatel aut, nemovitostí a na bankovních účtech.

Daňová sleva na dítě beze změny

Výše daňového zvýhodnění na děti pro rok 2023 i 2024 zůstala stejná – 15 204 Kč ročně za první dítě, 22 320 Kč ročně za druhé dítě, 27 840 Kč ročně za třetí a každé další dítě. Příští rok bude možná o 20-25 % vyšší (pro druhé a další dítě), ale spoléhat se na to v tuto chvíli opravdu nemůže nikdo.

Zvýšení rodičovského příspěvku jen pro nové děti

Ano, rodičovský příspěvek se zvýšil o 50 tisíc Kč, ale týká se to jen dětí narozených v roce 2024. O tom, proč je to nefér, psalo kolem přelomu roku hodně lidí, a tak se do toho ani pouštět nebudu. A valorizace se neplánuje ani v dalších letech. Takže 350 tisíc na dítě je jediné, co je taková finanční jistota pro nastávající rodiče.

Školkovné zrušeno

Vláda dokonce v rámci konsolidačního balíčku zrušila i školkovné. Díky němu mohly rodiny v roce 2023 dosáhnout roční úspory ve výši až 17 tisíc korun. Místo pomoci tedy nastalo odebrání pomoci.

Konsolidační balíček přinesl vyšší zdanění

Místo toho jsme se dočkali lehkého zvýšení odvodů (znovuzavedení nemocenského pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 %) a hlavně snížení limitu příjmů, od kterého se platí vyšší 23% sazba daně z příjmu fyzických osob (namísto 4násobku průměrné mzdy bude začínat na 3násobku průměrné mzdy).

Pro naši rodinu to znamená, že v roce 2024 bude daň z příjmu pro naši rodinu ještě tak o 40 tisíc Kč více než v loňském roce. Pomoc vlády pro rodiny? Opět žádná.

Náklady spojené s výchovou dětí nemají znamenat propad životní úrovně?

Programové prohlášení vlády z března roku 2023 také obsahuje sekci  o tom, že vláda prostřednictvím daňových nástrojů a zjednodušeným systémem sociálních dávek zajistí, aby práce a náklady spojené s výchovou dětí a péčí o blízké osoby neznamenaly propad životní úrovně. To zní velmi slibně, že ano? Jako matka dvou dětí se však nemohu ubránit pocitu, že realita je značně odlišná od těchto slibů.

Před narozením mého prvního dítěte jsem vydělávala 50 tisíc korun čistého měsíčně. Nyní čerpám rodičovský příspěvek ve výši 9 tisíc korun měsíčně. Brzy ho budu muset ještě snížit, abych vyšla s penězi (a hlavně celkově se související státní podporou a zvýhodněními) déle než do 33. měsíce věku mého dítěte. K tomuto příjmu mohu přičíst jen daňové zvýhodnění na vyživované děti, které činí zhruba 3 tisíce korun měsíčně za obě děti dohromady. Avšak i s touto podporou se moje měsíční příjmy propadly o 38 tisíc korun, tedy o tři čtvrtiny.

Tento výrazný pokles v příjmech má zajisté dopad na životní úroveň mé rodiny. A to se ani nechci pouštět do diskuze o tom, jak nám vzrostly náklady nebo kolik bych mohla vydělávat teď, kdybych děti neměla.

Kdybychom nemuseli jako rodina platit žádnou daň z příjmu, tak by byl pokles mého příjmu značně menší, a to jen 17 tisíc Kč – jednalo by se tedy o pokles pouze o jednu třetinu.

Vládní opatření a daňové úlevy, ačkoli jsou určitě vítány, nepokrývají zdaleka všechny náklady a ztráty příjmů, které s sebou přináší výchova dětí. Zatímco každá stokoruna pomáhá, realita stojící za čísly ukazuje, že rodiny s dětmi, a to zejména ty, které se rozhodnou (nebo musí) vychovávat děti v prvních letech jejich života doma (což je realita většiny českých domácností), čelí značným finančním výzvám.

Je důležité si uvědomit, že náklady spojené s výchovou (více) dětí zahrnují mnohem více než jen přímé výdaje na oblečení, jídlo, bydlení, kroužky či školku. Jde o nepřetržitou péči, která vyžaduje, aby jeden z rodičů zůstal doma a obětoval nejen příjem, ale hlavně část své kariéry, což vede k dlouhodobým finančním dopadům na celou rodinu. O tom jsem trochu méně vážně a z pohledu uznávaného psychologa psala zde.

Ve světle těchto skutečností se zdá, že prohlášení vlády je spíše aspiračním cílem než realitou. Ačkoli rozumím tomu, že daňové úlevy a sociální dávky mají svá omezení, je důležité, aby se vláda zaměřila na zvýšení podpory pro rodiny, aby skutečně zajistila, že výchova dětí a péče o blízké osoby nevedou k výraznému propadu životní úrovně. Nepřijde mi úplně fér podporovat pouze nízkopříjmové. Někdy mi dokonce i přijde, že té solidarity k nízkopříjmovým je u nás až moc. A tak i nadále ve skrytu duše doufám, že se nějaké formy daňových prázdnin dočkáme.

Jsem přesvědčena, že je načase, aby vláda přehodnotila současný systém podpory rodin a hledala způsoby, jak lépe podporovat rodiny s dětmi, a to nejen prostřednictvím finančních pobídek a sociálních dávek, ale také pomocí širších sociálních a pracovních opatření. A ne, výpověď bez udání důvodu to rozhodně také není.

Závěrem

Podpora rodin s dětmi by měla být prioritou pro každou vládu, která si cení budoucnosti své země. Můj apel směřuje k  politikům: Proměňte sliby v činy a pomozte nám, rodinám, abychom mohly bez obav plánovat a budovat naši budoucnost. Nejde jen o peníze. Jde o to dát rodinám pocit jistoty a podpory ve společnosti, která oceňuje a podporuje roli rodiny ve výchově dalších generací.

Osobní dodatek

Chtěla bych zdůraznit, že tento článek není stížností. Plně si uvědomuji, že naše rodinné příjmy jsou výrazně nad průměrem i na Prahu a že se nacházíme ve skvělé pozici oproti mnohým jiným rodinám. Mým záměrem bylo prezentovat faktickou realitu naší situace, ne stěžovat si. Vím, že existují rodiny, které se potýkají s podstatně nižšími rodinnými rozpočty a které čelí větším výzvám, než jsou naše. Účelem tohoto článku není přehlížet jejich situaci, ale spíše poskytnout pohled na širší spektrum rodin v současné společnosti. Diskuze o daňových prázdninách a finanční podpoře rodin by měla zahrnovat všechny perspektivy, aby se zajistilo, že budou spravedlivé a prospěšné pro všechny.

Zdroje:

programové prohlášení vlády z března 2023:

https://vlada.gov.cz/cz/programove-prohlaseni-vlady-193547/#socialni_a_rodinna_politika

Detaily ke konsolidačnímu balíčku: https://www.mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2023/prehledne-ktere-zmeny-prinese-rok-2024-nejen-pro-o-54178

drobné zdroje uvedené přímo v textu

vlastní výpočty a názory

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz