Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo si počká, ten se dočká prohry. Zákon stále nutí předvídat prezidentskou smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Nemám strašit, že? Jsem hnusný a za tohle sám zasloužím smrt, co? Tak než mě zcela odsoudíte, podívejte se na současné české právo. Má své vady. Například nerovné podmínky kandidatury na prezidenta, když člověk chce být morální a nepřát si zlé věci.

Článek

Volba byla nedávno a připomněla, jak těžké je plnit sliby o povolebním spojování českých občanů. Hlavně po rozdělovací kampani. Jenže jen smrt, daně a snad splátkový kalendář jsou životními jistotami. Vedle morbidních situací smí prezident také rezignovat.

Najít správný termín

Ústava si s prázdným Pražským hradem ví rady. Do 90 dnů máme další volbu. Přesněji, šéf Senátu má 10 dnů na hledání data, musí být do 80 dnů od vyhlášení.

Volební zákon (zatím) vyhrazuje pátek a sobotu jako volební dny. Skutečně 90 dnů to může být, pokud o hlavu státu přijdeme v sobotu. Naopak chmurný pátek by znamenal maximálně 84 dní.

Pátek 21. dubna 2023

  • 10 dní na vyhlášení, tudíž do pondělí 1. května.
  • Použijí se nejzazší dny, takže plus 80 = čtvrtek 13. července.
  • Jenže to musí být pátek, tedy sebrat šest dnů. Volba od pátku 7. 7.

Při sobotě 22. dubna by už výpočet vedl k pátku 14. července, tedy skutečně k 90 dnům.

V Československu zvládal parlament volit nového prezidenta i do týdne. Za Klause a Havla se musel sejít v posledních 30 dnech mandátu. Konkláve hledá nového papeže běžně 15 až 20 dní po smrti předchozího.

To vše vypadá dost rychle. Smrt je okamžik krize. Životní, rodinné, někdy společenské, v těchto případech také státní. Síla a stabilita státu se pozná zvládnutím krizí, připraveností na nečekané události. Zato přímá volba vyžaduje víc času.

Buď připraven. Na všechno

A ještě trochu méně morálního chování. Sbírat podpisy na kandidaturu jde ještě před vyhlášením voleb. Proto na arších nebývá napsaný termín voleb. Ještě ani není známý.

Zákon to bere. Nejvyšší správní soud jen nepřijal kandidáty, kteří se zaregistrovali před vyhlášením.

Registrace musí být odevzdaná nejpozději 66. den před volbou. Jenže jsem ukázal, že od vyhlášení volby může zbývat jen 8 až 14 dní.

Že jde snáz získat podpisy 20 poslanců či 10 senátorů? Ovšem, zavedli jsme přímou volbu jen tak, aniž bychom řešili její smysl. Část veřejnosti jí chtěla, zatímco kvalitní právní předpis požadovali jenom odborníci. Těch není moc, oni volby nerozhodují.

Naštěstí Miloš Zeman dokončil oba svoje mandáty. Snad se to povede každému prezidentovi. Jinak přijde ošklivá kampaň postavená na přípravě na smrt. Odpadnou zbývající iluze o tom, že prezidentská funkce je pro ty nejčestnější z nás.

Pár týdnů na zisk tolika podpisů je sice málo, teoreticky to ovšem stíhat jde. Nejde se soudit, právo kandidovat se nikomu nebere. V budoucnu má být možné podpisy udělovat přes elektronický petiční systém. Nejoblíbenější lidé by měli získat 50 tisíc podpisů rychle.

Jak tohle spravit? Trochu to ani nejde, všichni s podporou politiků by měli ještě větší výhodu. Chtít jen deset tisíc podpisů by mnoho nevyřešilo. Leda prodloužit ústavní termíny na přijatelnou dobu.

Vyhlašovat volby s větším předstihem? V žádném případě. Vystrčil si zahrával loni, když dovolil půlroční kampaň. Co kdyby Zeman další den rezignoval? Vše by se rušilo a vyhlásila by se jiná, rychlejší volba podle devadesátidenního pravidla.

Ano, i naše nejvyšší zákony mohou mít mezery

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz