Hlavní obsah

Libeček, aromatická bylinka skvělá nejen do polévek. Zlepší trávení, krevní tlak, podpoří ledviny.

Foto: Tomi Forik, vlastní foto

Libeček je fantastické koření, ale i bylinka, která podpoří organismus a jeho fungování. Pěstování není složité a svým vzhledem ozdobí i zahrádku.

Článek

Když jsem ho poprvé objevil na zahradě, nevěděl jsem, co to je. Dům se zahradou jsme měli čerstvě koupený a teprve jsme objevovali, co kde zůstalo po předchozích majitelích. Zahrada už byla z velké části zanedbaná, stará paní už neměla dostatek sil na vypletí a udržování záhonků. Na mnoha místech tak rostl plevel, který dusil ostatní rostlinky. Dnes si trochu trhám vlasy, když si vzpomenu, jak jsem mnoho plevele vytrhal, aniž bych si zjistil, o jaké rostliny se jedná a že některé z nich by mohly být užitečné. Naštěstí, mnoho „plevele“, z něhož se vyklubaly zajímavé bylinky, vyrostlo další rok znovu. A ignorant jako já měl tak možnost přehodnotit svoji činnost a místo neustálého vysazování nových plodin a květin zjistit, co to tam vlastně roste původně.

Libeček mě tehdy zarazil na první pohled a bylo mi hned jasné, že to není běžná plevelná rostlina. Vytvořil nádherný a hustý keř, jehož listy po jemném promnutí mezi prsty lehce aromaticky zavoněly. Už tehdy mi to nedalo a pár lístků jsem ochutnal. Na první dojem působil jako naťový celer, taková zemitá aromatická chuť, která měla ale štiplavý koneček a posléze na jazyku zůstala jemná chuť polévkového koření. Keř tam však zůstal nepovšimnut po zbytek sezóny. Až další rok mě napadlo využít aplikaci na rozpoznávání rostlin, abych nemusel zdlouhavě googlit, co by to mohlo být. A vida, on je to libeček. Ačkoliv libeček jako koření znám, nikdy jsem ho nepoužíval, možná i proto mě tehdy nenapadlo, že by to mohl být on. Když už nám ale rostl na zahradě a konečně jsem věděl, co je zač, byla by škoda ho nezkusit použít. Tak jsme ho začali využívat, během sezóny jako čerstvý, mimo sezónu sušený nebo zamražený. A nedám na něj dopustit.

Foto: Mikrolit', Free Art License, Wikimedia Commons

Kompaktní keřík libečku poskytuje množství lístků

Libeček lékařský (Levisticum officinalis)

Jak už jeho název napovídá, jde o rostlinu s mnoha pozitivními účinky na naše zdraví. Patří do čeledi miříkovitých, kam patří i řada dalších užitečných rostlin jako je mrkev, kopr, petržel, bršlice kozí noha, ale také jedovatých a nebezpečných jako je bolševník, bolehlav nebo rozpuk jízlivý.

Když dobře zakoření, vyroste z něj mohutný keř, který může měřit klidně 1,5 metru i více. Lodyhy jsou pevné, ale duté a vyrůstají z nich skoro po celé délce větve se zubatými listy. Jeho pěstování navíc není nikterak složité, stačí mu běžná půda a umístění na polostinném místě, kde ho část dne budou hřát sluneční paprsky, ale bude chráněn před celodenním úpalem. Potřebuje dostatek vláhy, ale nikoliv přemokřenou půdu. V případě příliš mokré půdy začnou jeho listy žloutnout.

Libeček dokonce nepotřebuje ani hnojit, aby dobře rostl, nicméně z vlastní zkušenosti trochu hnojení doporučuji, ideálně přírodními hnojivy, vlastním kompostem, kopřivovou jíchou apod. Dostatek živin podpoří libeček v růstu a jak potvrzují i jiné zdroje, jeho aroma bývá pak výraznější a obsah živin vyšší.

Libeček kvete koncem června, květenství je typického vzhledu pro miříkovité rostliny. Květenství není nutné odstraňovat, nicméně po odkvětu mohou začít listy trochu hořknout. Není potřeba se bát ani toho, že by se vysemenil a další rok vyrostl na mnoha dalších místech. Až by se chtělo říct bohužel, protože téhle rostlinky byste rozhodně chtěli mít na zahradě víc.

Foto: Autor neznámý, Public Domain, Wikimedia Commons

Libeček lékařský, ilustrace

Stonky s listy je pak dobré začít sbírat s počátkem léta, kdy je keřík dostatečně vzrostlý a listy jsou v tuto dobu dostatečně mladé a šťavnaté, přitom ale už velké a úroda tak bude bohatá. A jak se dá libeček využít?

  • jako sušené koření do polévek, omáček, na maso, při vaření brambor...
  • jako čerstvé (či zamražené v době mimo sezónu) koření, které lze použít stejně jako sušené, ale navíc i jako součást pomazánek, paštik, lehký posyp na chléb jako pažitka (pozor na aromatičnost, stačí opravdu málo), do salátů...
  • sušený kořen se používá k odvarům

Libeček je tak perfektní bylinkou, která vám pomůže ochutit jídla přirozeným způsobem bez použití umělých dochucovadel. Díky jeho intenzitě stačí k použití opravdu jen velmi málo a tak vám jedna rostlinka libečku může vystačit na celý rok než přijde nová sezóna.

Kromě pohlazení chuťových buněk je přínosný i svými účinky na zdraví. Pokud jej použijete jako přísadu do jídel, podpoříte tím dobré trávení, neboť libeček stimuluje produkci trávicích šťáv. Svým působením zamezuje projevům plynatosti.

Kromě příznivého vlivu na trávicí trakt se libeček využívá i při onemocnění močového aparátu. Má močopudné účinky a pomáhá s rozpouštěním ledvinových kamenů. Je však potřeba dodržovat pitný režim a s libečkem to nepřehánět, aby nebyly ledviny naopak příliš zatížené. Má detoxikační vlastnosti a dříve se používal i jako afrodiziakum.

Lidoví léčitelé ho používají i při onemocnění horních cest dýchacích, kdy pomáhá s vykašláváním. Doporučuje se i při kloubních potížích, což může souviset s jeho vlivem na ledviny a jejich funkci, neboť mnohé bolesti kloubů mají svůj původ v nedostatečné funkci ledvin a usazování drobných krystalků do kloubů. V tomto případě se také využívá hlavně kořen, který je nejlepší sklízet na podzim, kdy nadzemní část rostliny už uvadá a živiny se zatahují zpět do kořene.

Foto: Tomi Forik, vlastní foto

Zelené listy stačí lehce promnout a vzduch provoní jemné aroma

Zajímavým použitím je jeho využití v koupelně. Odvar z libečku je možné použít jako součást koupele. Voda smíchaná s odvarem působí pozitivně na pokožku, zlepšuje krevní oběh, působí na klouby a co víc, působí jako deodorant.

Pokud máte zahrádku, rozhodně tuto užitečnou bylinku zvažte. A pokud ji nemáte, zkuste libeček pěstovat v květináči za oknem. Za trochu péče se vám odvděčí a poskytne zdroj mnoha živin a obohatí vaše jídla.

Článek byl sepsán na základě vlastních zkušeností a informací z následujících zdrojů:

https://www.denik.cz/zahradkareni/libecek-pestovani.html

https://sever.rozhlas.cz/libecek-lekarsky-znali-uz-stari-rekove-vedeli-ze-nepatri-jen-do-kuchyne-8318446

https://brno.rozhlas.cz/libecek-vam-pomuze-proti-krecim-na-snizeni-krevniho-tlaku-a-zazene-pocit-tezkeho-9129760

https://www.ireceptar.cz/zdravi/libecek-caj-ucinky-30000604.html

https://www.ireceptar.cz/zahrada/hnojeni-libecku-rybi-emulzi/

https://magazindoma.cz/bydleni-exterier/1470-jak-a-cim-hnojit-libecek-aby-vyrostl-a-nabidl-nam-mnoho-aromatickych-listu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz