Hlavní obsah
Krása a fitness

Nehubněte, zhubněte. Nejlíp přirozeně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: lloorraa, Pixabay.cz

Na světě je až příliš mnoho lidí, co se snaží zhubnout a nejde jim to. Pokud patříte mezi ně, je tento článek přesně pro vás.

Článek

Kdysi mi jeden moudrý člověk řekl, že Problémy se mají vyřešit, ne řešit. Vzala jsem si to k srdci před nějakou dobou, kdy se k mému zděšení na váze místo šestky objevila na začátku osmička. Co s tím?

Je mi pětačtyřicet a jsem máma dvou malých dětí (6 a 3 roky). Nikdy jsem neměla výrazné problémy s váhou, ani po porodech, a tak jsem ani nebyla zastáncem názoru, že po čtyřicítce jde hubnutí hůř, ale před rokem se stalo něco, co mě o tom málem přesvědčilo. Naštěstí jsem včas přišla na to, že to JEN dělám blbě.

Nefungovaly mi moje osvědčené metody, díky kterým jsem hubla po porodech a ani žádné jiné. Nakonec mi pomohly jen drobné jednoduché kroky, které nejsou o ničem jiném, než o znalosti fungování lidského těla a životním stylu. Pokud vám stačí hubnout kilo týdně, ale za to spolehlivě, můžete se naučit respektovat svou fyziologii a hubnout úplně přirozeně.

Na hubnutí 1 kg týdně stačí jen zefektivnit a zrychlit metabolismus, což dělají tyto věci:

Rostlinná strava

Je pro tělo snadno stravitelná, přirozená a čistí ho. Zařaďte ji do svého jídelníčku co nejvíc. Nejen zeleninu a ovoce. Vyzkoušejte i vegetariánské potraviny. V obchodech najdete spoustu skvělých a chutných rostlinných pomazánek, salátů, náhrad masa a za dostupné ceny. Rostlinná bílkovina vás zasytí víc a na delší dobu než živočišná. Taky po ní nebudete mít chutě. Skvělé vege produkty mají v klasických marketech i v potravinách v IKEA. Než je zavrhnete, opravdu je vyzkoušejte. Otevřete si dveře k jednoduchému způsobu, jak nemuset hlídat kalorie a nestresovat se, že jste snědli něčeho moc.

Jezte všechno, nic nevyřazujte

Každá potravina, kterou vyřadíte a pak znovu zařadíte, protože vám chybí, nebo ji máte rádi, způsobí nárůst na váze. Abyste se tomuto vyhnuli, nevyřazujte vůbec nic, jen regulujte množství a zasazujte je do takové denní doby, abyste kalorie z jídla dokázali ještě ten den využít. Když máte rádi přílohy, pečivo, maso nebo sladké, klidně si je dejte, jen na ranní váze pozorujte, jaký vliv to má na váš úbytek a následně se přizpůsobte.

2000 kalorií denně

To je množství, které potřebuje lidské tělo na zdravé fungování při malé fyzické zátěži. Povědomí je dvojnásobné, ale to přišlo uměle s přemnožením potravin a pochutin. Dva tisíce vám budou stačit a jak jsem říkala, nemusíte je muset ani hlídat, protože v rostlinné stravě je to spousta jídla. A abychom si rozuměli, nemusíte být vegetariáni, klidně si můžete dát i maso, jen ho omezte třeba na jeden dva dny v týdnu, a když už maso, tak bílé nebo netučné ryby.

Zelenina před nebo jako součást jídla

Zelenina je nejúčinnější a nepřirozenější spalovač tuku na světě. Když bude součástí každého vašeho jídla (vyjma sladkých), pomůže vám hubnout rychleji. Když bude vaše jídlo obsahovat vždycky část zeleniny, přirozeně zmenšíte porci hlavního jídla a přitom nebudete mít pocit nedojedení nebo hladoví. Zelenina je skvělá i před jídlem, když si ho teprve připravujete, ale už máte hlad, a opravdu stačí jen půl mrkve, jedno rajče nebo list pekingského zelí.

Sladké po jídle

Ideálně by sladkým mělo být myšleno ovoce, ale vím, jak to je, když má člověk na něco chuť. Pokud ji ovoce nezažene a doma voní čerstvě upečený koláč, nebo na vás pokukuje ze skříně čokoláda, můžete si je v přiměřené míře dát bezprostředně po hlavním jídle jako dezert. Cukr v těle na sebe váže vodu, takže se může stát, že se vám tímto hříchem váha zastaví nebo mírně zvýší, ale nejde o tuk, jde jen o vodu, a to se zase rychle spraví, jakmile budete opět důslední.

Sladké na snídani nebo dopolední svačinu

Pokud máte v oblibě sladké snídaně nebo svačiny (lupínky, kaše) měli byste myslet na to, že sladké jídlo taky vyhání vysoko hladinu inzulinu a inzulín je hormon, který ukládá nadbytečný glykogen do tuků. Naopak při nízké hladině inzulinu přeměňuje tělo tuky na energii a člověk hubne. Je teda potřeba jíst sladkého málo a hlavně ráno nebo dopoledne, aby mělo tělo čas nabyté kalorie spálit.

Pitný režim

Do pitného režimu se počítají i polévky, káva a čaje. Nejlépe neslazené, ale osobně si kávu lehce sladím třtinovým cukrem a hubnu taky. Pokud jste do teď pili spíš málo, nastavte si pitný režim na max. 2 litry denně a zvyšujte množství přijatých tekutin postupně. Tělo víc nepotřebuje, a když není na větší množství vody zvyklé, může ji zadržovat.

Odvodnění

Protože naše tělo velmi často zadržuje i 7 litrů vody, což je 7 kilo váhy, je dobré ho při hubnutí odvodňovat. To jde nejlíp pocením v teplé vaně, v sauně nebo při cvičení. V létě samozřejmě odvodňuje i horko, proto se v létě hubne většinou snáz.

Jíst pravidelně 3×, nebo 5× denně

Pro rychlý metabolismus je dobré jíst 5× denně menší porce po 3 hodinách, ale spoustě lidem to nevyhovuje a tak jí jen 3× s větším časovým rozestupem a funguje to taky. Metabolismus se tak sice zpomaluje, ale díky dalšímu kroku to až tak nevadí. Rozhodně ale mezi jídly nezobejte, případně jen ochutnejte, pokud třeba vaříte. Dobré je taky jíst denně podobná jídla nebo klidně stejná, pokud vám to nevadí.

Půst

Doba kdy dlouho nic nejíte je alfa a omega soustavného hubnutí. Díky němu váha nelítá nahoru a dolů, ale pořád postupně klesá. Nejde o to se nějak výrazně trápit hlady, ale jen o to, nejíst už nic po večeři. Takto se člověk dokáže bez větších problémů postit i víc než 12 hodin denně, nechat trávení odpočívat a spalovat tuk. Přitom většinu toho času spí. Tělo si na tento režim velice rychle zvykne a nebudete mít pocit hladu.

Budete se cítit lehčí a chuť na něco budete mít jen výjimečně. Můžete ji pak obelstít tím, že si vyčistíte zuby nebo ovocným čajem. Ten obsahuje ovocné kyseliny, které napomáhají trávení, ale ne všechny čaje jsou vhodné na hubnutí, protože můžou obsahovat cukry. Mně se nejvíc osvědčil Pickwick Fruit Fusion a piju ho každý večer. Samozřejmě bez cukru. Podobně si můžete dát bez cukru a mléka i kávu. Ta je taky velký pomocník při snaze zhubnout.

Spánek

Spánek jednak nechá tělo odpočinout a zregenerovat, ale taky pomůže překonat dobu půstu. Když jste unavení, tělo má tendenci držet si tukové zásoby jako zdroj energie. Čím víc budete spát, tím lehčí ráno budete. Ideální je spánek 8 hodin denně. Toto byla věc, se kterou jsem měla ze začátku největší problém, protože jsem se cítila ráno rozlámaná, ale tělo si zvyklo a po pár týdnech už mi delší spánek nevadí. Spím i 10 hodin, když mi to péče o děti dovolí a cítím se dobře.

Cvičení

Vůbec není podmínkou a při velké nadváze ani nemá moc smysl. První je lepší něco zhubnout a až pak začít cvičit. Cvičením se buduje svalová hmota a sval je třikrát těžší než tuk. To v začátcích způsobuje fakt, že člověk nehubne na váhu, a to je často demotivující. Když už nějaký pohyb hned od začátku, tak chůzi. Nasadit tempo, abyste se nezadýchávali a hurá na dlouhou procházku. Až se pak rozhodnete cvičení zařadit, cvičte na lačno před jídlem, aby mělo tělo jasno v tom, co po něm chcete. Když se před cvičením najíte, bude muset dělat dvě věci najednou - spalovat a trávit a to není fajn.

Psychika

Trauma, smutek, zloba, zášť… všechno toto může způsobit, že vaše snaha zhubnout přijde vniveč. Berou tělu příliš mnoho energie a ono má pak potřebu ji rychle doplňovat. Přemáhají nás pak chutě na sladká a kalorická jídla. Naše podvědomí umí působit i na naši vůli a sabotovat schopnost být důslední. Když člověk není psychicky v pohodě a snaží se zhubnout, je to jednodušší, když se nesnaží nějak cíleně - dietou, jídelníčkem, cvičením…, protože tam je vůle důležitá.

Takže hubněte přirozeně, tak abyste si nemuseli nic odpírat a půjde to, i když to do teď nešlo.

Celý proces hubnutí je založený na rychlém a efektivním metabolismu. Rychlost zajišťuje pravidelná rostlinná strava a efektivitu zase spánek a půst. Je to úplně jednoduchý proces, který si stačí jen osvojit a všechno jde pak samo. Tělo se začne přenastavovat na svou zdravou váhu a dělat vám obrovskou radost. Je to snadné a jakmile po prvním týdnu uvidíte úbytek, nebudete mít problém pokračovat.

Navíc vás rostlinná strava začne uzdravovat. Postupně vyčistí krev od živočišného tuku a cévy se zase rozšíří. Krev tak bude lépe protékat krevním řečištěm, sníží se krevní tlak, což pomůže i očím - zlepší se zrak, plíce ji budou snáz okysličovat - začne se vám líp dýchat a budete vitálnější i co se týká myšlení, jelikož do mozku bude proudit víc kyslíku. Díky tomu nebudete tolik unavení. Všechny tyto výhody nemám z učebnice, ale z vlastní zkušenosti.

Ani s na míru sestaveným jídelníčkem po porodech jsem nehubla kilo týdně a s každodenním masem (byť bílým) v jídelníčku, jsem si musela hlídat kalorie. Dnes nehlídám vůbec nic. Jsem nadšená, že se nemusím trápit předepsaným jídlem nebo cokoliv vyřadit. Vyzkoušejte si to sami na sobě a já věřím, že budete stejně nadšení, jako já.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz