Hlavní obsah
Finance

Recenze DIPů (8. díl): Dlouhodobý investiční produkt od KK INVESTMENT PARTNERS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image Creator z Microsoft Designeru

Seriál o produktech důchodového investičního produktu (DIP) pokračuje recenzí nabídky KK INVESTMENT PARTNERS (dále jako zkratka KKIP).

Článek

Struktura všech recenzí je stejná: pět částí, které popisují základní vlastnosti a parametry důchodového investičního produktu.

1) Produkt a poskytovatel KKIP DIP

Smlouvu s klientem uzavírá společnost KK INVESTMENT PARTNERS, a.s. Jedná se o „Komisionářskou smlouvu o obstarávání obchodů s cennými papíry vydávanými fondy kolektivního investování“. Podle názvu smlouvy je tak ihned jasné, o jaký druh investic se jedná. O tom ale později, nyní k zajímavé historii společnosti KKIP.

Finanční skupina NN je v Česku známá hlavně díky životní pojišťovně (nejdříve Nationale-Nederlanden, pak ING a pak NN). Součástí mezinárodní skupiny NN byla i investiční část s názvem NN Investment Partners (NNIP) operující v 15 zemích světa. Skupina NN se rozhodla své investiční aktivity prodat, v roce 2022 je koupila Goldman Sachs. Součástí prodeje ale nebyla „obchodní“ část NNIP, která se zabývala prodejem investičních fondů. Ta byla před prodejem oddělena.

V Česku distribuční aktivity a stávající klienti NNIP přešli v roce 2021 do společnosti KK INVESTMENT PARTNERS, a.s. Místo NN jsou v názvu dvě KK (pravděpodobně) dle počátečních písmen příjmení dvou členů správní rady nové společnosti – Jana D. Kabelky a Petra Křemene. Nikoho asi nepřekvapí, že se jedná o dva vrcholové manažery bývalé NNIP, kteří se rozhodli pokračovat v nabídce investičních fondů po rozhodnutí NN o prodeji NNIP.

2) On-line uzavření KKIP DIP

Vidlák po několika předchozích recenzí konečně může napsat: ano, on-line uzavření funguje a šetří čas. Zatímco velcí nadnárodní giganti jako Uniqa nebo Generali zatím nedokázaly klientům nabídnout sjednání smlouvy DIPu pomocí Bank iD, u KKIP stačí 10 minut na celý proces a pomocí Bank iD se podepíše i samotná smlouva.

Po dokončení procesu uzavření smlouvy byl Vidlák upozorněn, že má počkat na schválení účtu příslušným oddělením KKIP. Vidlák uzavíral smlouvu on-line večer a hned ráno další pracovní den mu přišlo do e-mailu potvrzení o akceptaci smlouvy. Mohl tak začít investovat. Pozor: první investici je třeba zaslat z účtu uvedeného během sjednání, další investice již mohou být i z jiného účtu. Vidlák v rámci recenze zkusil, zda toto pravidlo v KKIP někdo hlídá. Ano, hlídá 😃

3) Investiční možnosti KKIP DIP

Název uzavírané smlouvy již hodně prozradil. V rámci DIPu lze investovat do podílových fondů 5 známých investičních společností. Tady jsou:

  • Allianz
  • BNP Paribas
  • Fidelity
  • Goldman Sachs
  • Schroder ISF

Nabídka je vhodná pro ty investory, kteří si myslí, že aktivně spravované fondy uvedených správců překonají i přes vyšší správcovský poplatek pasivní portfolia. Nabídka je doplněna dvěma nemovitostními fondy lokálních správců, jeden od ATRIS investiční společnosti a druhý od Conseq investiční společnosti. Z pohledu měny je rozdělení fondů následující:

  • 74 fondů v CZK (minimální investice 500 Kč)
  • 51 fondů v EUR (minimální investice 50 EUR)
  • 22 fondů v USD (minimální investice 1 000 USD)
  • 2 fondy v JPY (minimální investice 125 000 JPY)

Prakticky funguje investování tak, že lze poslat libovolnou investici do vybraného fondu (samozřejmě musí být vyšší než uvedené minimum) nebo lze definovat tzv. portfolio. Portfolio lze složit z více fondů (částka do každého z nich opět musí být stejná nebo vyšší než je minimální platba). Portfoliu je přiřazen unikátní variabilní symbol. Po zaplacení jednou částkou se platba rozloží do jednotlivých fondů dle klientem definovaného poměru.

4) Web a aplikace KKIP DIP

Mobilní aplikace není k dispozici, správa investic je k dispozici ve webovém portálu KKinvestor. Portál obsahuje zejména přehled investic, přehled fondů, možnost získat platební údaje pro investici do libovolného fondu, možnost založit nové portfolio nebo zadání příkazu k prodeji.

Foto: Vidlákovy peníze

Ukázka portálu KKinvestor

5) Poplatky KKIP DIP

Při studiu ceníku poplatků byl Vidlák příjemně překvapen. Zjistil totiž, že KKIP ani v DIPu, ani ve standardním portfoliu nepoužívá nebezpečný předplacený poplatek. Zároveň výše vstupního poplatku je maximálně 2,5 %. Společnost KKIP neúčtuje žádný dodatečný správcovský nebo výkonnostní poplatek. Navíc při založení účtu on-line získá klient slevu 25 % na vstupním poplatku, tedy poplatek je pouze 1,88 %. Vidlák byl nadšený, protože třeba u České spořitelny by musel za investici do těchto fondů zaplatit vyšší poplatek 4 %.

Vidlák si nastavil platební příkaz na 500 Kč pro investici do oblíbeného fondu od Fidelity Funds - World Fund A-ACC-CZK. Když si v portálu kontroloval hodnotu investice po prvních dvou platbách, nemohl se dopočítat. Místo poplatku 1,88 % mu byl účtován poplatek 5,19 %. A podle podmínek je to „správně“, Vidlákovi nikdo peníze stržené navíc nevrátí. Pojďme se podívat, jak je to možné a proč se podobná věc stává (v odlišné výši) i všem ostatním klientům. Popíšeme, v čem je investování s KKIP nedokonalé a jak to může společnost opravit.

Když klient zašle částku, strhne z ní KKIP poplatek a za zbytek nakoupí podíl na majetku fondu. Jak velký podíl se nakoupí? To je snadné, to se učí už na základní škole: investovaná částka / hodnota 1 podílového listu. V případě Vidláka byla hodnota podílového listu 1 693 Kč. Vidlák tak měl získat 490,6 / 1693 = 0,2897 podílových listů. Ale KKIP nastavila, že bude počet podílových listů zaokrouhlovat pouze na 2 desetinná místa. Vidlák tedy získal pouze 0,28 listu v hodnotě 474,04. Místo poplatku 1,88 % je tak poplatek 5,19 % ((500-474,04)/500). Ach jo 😥

Jak to může KKIP opravit? Nyní se neinvestované peníze vzniklé zaokrouhlením stanou ztrátou klienta, a tedy ziskem společnosti. Náprava je následující:

  1. Zaokrouhlovat na více desetinných míst (4 nebo alespoň 3). Pokud to není v moci KKIP, protože nevede registr a registrátor (kdo to je?) používá pouze 2 desetinná místa, pak nastupuje řešení 2.
  2. Neinvestovanou částku ponechat jako přeplatek klientovi. Umožnit zadat souhlas v portálu s tím, že se částka automaticky přičte k další investici ve stejné měně. Nikdo se nebude zlobit a Vidlák bude první, kdo bude souhlasit. Pojede to dokola, z další zase něco zbude, a to se přičte k další investici atd.
  3. Pokud by ČNB neumožnila evidovat tyto bagatelní částky ve prospěch klienta (Vidlák si takové stanovisko ČNB neumí představit), pak je zde třetí varianta. Neinvestovaná částka vzniklá ze zaokrouhlování všech klientů se bude nasčítávat do společného fondu a jednou měsíčně zašle KKIP celou částku vybrané charitě typu Člověk v tísni nebo Lékaři bez hranic.

Jakákoliv z těchto variant bude férovější než současná strohá věta: „Zákazník nese Ztrátu ze zaokrouhlení případně vzniklou při nákupu Cenných papírů Fondu.“ Zákazník nechce ztrátu, zákazník chce peníze 😀 Prosím, opravte to, ať se klienti cítí příjemně a nemají pocit, že poplatky jsou náhodná loterie.

Závěrečné hodnocení KKIP DIP

✅ Široká nabídka zahraničních fondů

✅ Bez předplacených poplatků

✅ On-line založení pomocí Bank ID

✅ Vstupní poplatek 2,5 % a při založení on-line jen 1,88 %

✅ Aktivně spravované fondy ("uvnitř" akcie a dluhopisy, ne jen ETF)

❌ Není mobilní aplikace

❌ Zaokrouhlování na dvě místa způsobuje vyšší poplatky

❌ Je třeba jinak vyřešit zaokrouhlování, aby bylo férové

Nezapomeň kliknout na Sledovat Vidlákovy peníze, aby ti neutekly nové recenze důchodových investičních produktů (DIPů). Do komentářů můžeš napsat, jaký další produkt DIP tě zajímá nejvíc. Předchozí díly najdeš zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz