Hlavní obsah
Jídlo a pití

Avokádo: Superpotravina s temnou stránkou

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Avokádo je superpotravina budoucnosti. Má velmi jemnou chuť, není na něj alergická reakce a dokážete jej dochutit naslano, sladko, kyselo, prostě na cokoliv, co si váš jazyk vymyslí. Ale?

Článek

Než přejdeme k ale, shrňme si fakta. Avokádo je plod hruškovce přelahodného (Persea americana), který je původem z Mexika a botanicky se řadí mezi ovoce. Tento velký (15–20 m), stálezelený strom, je přitom celkem vybíravý mazlík. Potřebuje mít dost prostoru, teplo, vlhko, nesnáší silný vítr ani zimu. A aby se dobře opyloval, potřebuje růst ve více kusech pohromadě – v sadech.

A když říkám vlhko, taky to není jen tak. Půda musí dobře odvádět vodu a být provzdušněná. Když to má, dožije se v pokoji 100 let. Dnes je vyšlechtěno mnoho kultivarů, takže ho kromě Střední Ameriky najdeme v Jižní Americe i Karibiku. V Evropě i Africe kolem Středozemního moře, v jihovýchodní Asii a Oceánii.

Proč avokádo?

Avokádo se pěstuje pro chutné plody. Když vydloubnete pecku, jeho dužina se dá skvěle použít jako část různých salátů, příloha k masům a pro různé speciality – na sendviče především. Když byste je vařili zhořknou, proto se jí pouze syrové. Viděl jsem z něj avokádovou zmrzlinu i slazené krémy do cukrovinek.

Plody obsahují až 30 % oleje, který je dobře stravitelný, vydrží mnoho let a obsahuje řadu vitamínů A, B (5, 6, 9), E, K, G, včetně železa a draslíku. Avokádo však skoro neobsahuje bílkoviny – pouze 2 g/100 g. Proto je potřeba jej kombinovat s jinými zdroji bílkovin.

Jedno avokádo (počítáno bez pecky a slupky – 200 g) obsahuje přibližně 30 g tuku, takže abyste to vážně nepřehnali s jeho denním příjmem, je třeba sníst max. ¼ plodu / den. Má vysoký podíl vlákniny, která reguluje trávení tuků a sacharidů tak, že na sebe váže vodu a tím nabývá na objemu. Což vede k pocitu nasycení.

Anketa

Jaký vztah máte k avokádu?
Nikdy jsem ho nejedl/a a jíst ani nebudu.
11 %
Jím ho, ale omezím ho.
11,8 %
Jím ho a omezovat se nebudu.
77,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1111 čtenářů.

Proto je jeho konzumace doporučována v prevenci karcinomu tlustého střeva, a také pozitivně ovlivňuje koncentraci glukózy, tudíž je vhodná i pro diabetiky, co zápolí s tělesnou hmotností. Působí však dobře i na metabolický syndrom, artritidu, zdraví očí a pokožky.

Vyrábí se z něj luxusní olej, používaný kromě jídel hlavně v kosmetice. Slouží i jako skvělá zásobárna pylu pro včelstva, takže vedle jejich sadů narazíte často na včelí úly. Kdysi se olej lisovaný z jader používal jako přísada nesmazatelného inkoustu.

Jak všechno to avokádové šílenství začalo?

Nejprve je třeba zabrousit trochu do historie až hysterické. A to hysterie z tuku. Tzv. devadesátková éra „strachu z tučných věcí“ - kdy se v našich obchodech zabydlely produkty jako byly jogurty bez tuku, přes nízkotučné mléko a sýry bez tuku až po sušenky. Jíš normální tučné věci? Budeš tlustý.

Reklama na SnackWell's, sušenky bez tuku se objevila v roce 1993 a vyvolala extázi. Najednou tu byla sušenka, které jste mohli sníst kolik jste chtěli a nepřibrali jste ani deko. Vyrostla „fat fobie“ jak vyšitá z komiksu, v němž tuk a cholesterol bylo to špatné a všechno ostatní dobré.

Do učebnic reklamy se tahle agresivní marketingová kampaň zapsala pojmem „Snackwell's effect“. Vyvolala u lidí zaměřených na diety, tehdy se neříkalo zdravý životní styl dojem, že si můžete snadno dopřát tyto méně kalorické potraviny. A tak se díky ní, lidé naučili konzumovat obrovské množství „light“ sušenek, chipsů či brambůrků.

Původně malá dietní sušenka, tvářící se jako lahodná alternativa k té skutečné sušence, pro vás díky svému poměru tuku, naprosto nevhodné nabídce. Skoro jako kdybych slyšel hnutí ANO, když začali po svém vzniku se slogany, že právě oni jsou ta správná „light“ alternativa k „otylé“ vládě.

A co z toho vzniklo?

No, když je ve stravě dlouho spousta věcí bez tuku, avšak s velkým množstvím cukru, nakonec z toho člověk onemocní. A když podceníte toto, vzniká prostor pro obrovský nárůst obezity a diabetu.

V případě slibů light sušenek protikorupčního hnutí ANO byl tím reálným výsledkem jejich politiky propad rozmanitosti v nabídce jak potravin, tak demokracie ve společnosti, přebujelá byrokracie státu a výrazný nárůst korupce. To jen pro úplnost.

Správně vyvážený poměr tuku a to, že má být naše strava na různorodé tuky bohatá, včetně ostatních živin nám došlo bohužel později. A tak se vraťme zpět přímo k avokádu. V roce 2016 vydala v USA dietoložka Stephanie Middleberg knihu – The Big Book of Organic Baby Food.

Použila v něm vlastní recept na avokádové pyré – zředěné mateřským mlékem – jako první pevnou stravu, kterou krmila svého pětiměsíčního syna Juliana. A tak se nad tím jen zamysleme. Jste matka, vašemu dítěti je tolik, že by již mělo přijímat pevnou stravu, jak mu všichni nutriční specialisté, dětští lékaři a sociální sítě doporučují, a vy nechcete, aby se vám každou chvíli dusilo, že?

Avokádo stačí rozmačkat a nemusíte ho vařit. Základní jídlo pro děti v celých Spojených státech bylo na světě. No a když si na nějakou potravinu zvyknete v útlém věku, zajistíte její další konzumenty do budoucna.

Avokádový potenciál i hrozba

Většina avokáda se pěstuje v Mexiku. Jeho tržní potenciál se v posledních letech až obrovsky zvyšuje. Větší strom s výnosnou odrůdou dává ročně okolo 100 kg tohoto lahodného ovoce. Asi proto je dnes jen v jižní Kalifornii přes 5000 jeho farem. Od roku 2001 se podle jedné statistiky amerického ministerstva zemědělství jeho spotřeba v USA v současnosti trojnásobně zvedla až na 3,6 kg na rok a osobu.

Avokáda je dnes součástí popkultury nejen v USA, a to od sportu (Super Bowl) až po maki rolky v Japonsku. Australský realitní magnát a miliardář Tim Gurner v roce 2017 vyvolal bouři nevole prohlášením, že si mladí lidé v Austrálii musí vybrat, protože buď budou ujíždět na luxusních australských toastech s avokádem s předraženým kafem anebo si pořídí svůj první dům.

Z původní lahůdky pro horních deset tisíc je dnes miliardový byznys a nabízí v podstatě zdravý oběd v podobě pomazánky na toustu pro každého. Avokádo má dnes dokonce vlastní spediční služby doručující pestrou nabídku odrůd až k vám do domu.

Jenže, ne vždy koupíte avokáda v dobré kvalitě. Ne vždy jsou zralá a tím pádem je chuť dost špatná. A jeho cena se díky poptávce vyšplhala do celkem astronomických výšin. Dalším velkým problémem, který se dnes v souvislosti s avokádem zabývá, je zapojení organizovaného zločinu do mexického avokádového průmyslu.

Již zmíněná tržní hodnota avokádového průmyslu láká drogové kartely a množství vody, které potřebují k růstu, čelí kritice ekologů z celého světa. Nemluvě o složité dopravě těchto křehkých plodů. Částečným řešením se staly malé rodinné farmy. Z nich se dnes bez prostředníků dostává přes e-shopy avokádo z pěstírny přímo ke spotřebitelům. Ale právě ty jsou často terčem vydírání kartelů a organizovaného zločinu.

Quo vadis avokádo?

Podle zemědělských zpráv OSN se avokádo stane v roce 2030 druhým nejprodávanějším ovocem po banánech. Obrovsky tak zatíží ekosystém všech zemí, kde se pěstuje, a to pro svou spotřebu vody, která činí cca 70 litrů denně u jednoho stromu. Nechtějte vědět kolik litrů vody potřebujete pro jeden plod.

Už dnes jsou problémem nelegální vodní kanály přivádějící načerno vodu pro avokádové plantáže. V chilské provincii Petorca, konkrétně v městečku Calle Larga je pitná voda pro lidi už dnes nedostupná a do města se dováží v cisternách. Vodu potřebují plantáže avokádových hájů a lidé se k ní nedostanou.

Jsme díky gurmánskému avokádu jako civilizace v pasti. Zatímco se světem valí sucho a už roky deště ubývá, spotřeba vody na pěstování avokáda prudce vzrůstá. Závlahu zavedenou přímo ke stromům, aby vodu ušetřili, má asi jen 15 % farmářů.

Co s tím? Netuším. Ale potřebujeme o těchto věcech, které spolu přímo či nepřímo souvisí (spotřeba vody, udržitelnost životní prostředí, korupce a gangy, nelegální obchod, spotřeba pohonných hmot a náročná doprava, uhlíková stopa) začít mluvit.

Avokádo samo o sobě je skvělá plodina. Ale stejně jako vše, co má skutečně sloužit a podporovat lidské zdraví, je třeba, aby bylo jeho pěstování, distribuce i spotřeba sama v rovnováze. Ten, kdo chce příliš mnoho, riskuje totiž absolutně vše.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz