Hlavní obsah
Zdraví

Obyčejné věci - o sprchování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Pokožka je opravdu důležitý smyslový orgán, který nám umožňuje vnímat svět kolem nás. Je největším smyslovým orgánem našeho těla, ale také jedním z nejvšestrannějších lidských orgánů vůbec. A to jak na fyzické, tak i emocionální úrovni.

Článek

Zaslouží si proto naši péči a pozornost. Je to náš první kontakt s okolním světem a také náš ochranný štít. Pokožka je vystavena mnoha vlivům, které ji mohou poškodit nebo oslabit. Zvláště pak v létě, kdy je pokožka vystavena slunci, teplu, potu, chloru nebo soli. Proto bychom měli používat nejenom vhodné kosmetické produkty, které ji hydratují, vyživují a chrání před UV zářením, ale také myslet na to, jak s ní správně zacházet. Třeba při sprchování.

Sprchování je důležitou součástí naší osobní hygieny, ale kdy a jak se sprchovat, aby to bylo nejlepší pro naše zdraví? Někteří lidé se raději sprchují ráno, jiní večer. Někteří lidé se sprchují dlouho a horkou vodou, jiní rychle a studenou vodou. Co říkají odborníci na toto téma?

Podle dermatologů není důležité, kdy se sprchujete, ale jak se sprchujete. Pokud máte sušší pokožku nebo trpíte nějakým kožním onemocněním, měli byste se sprchovat kratší dobu a teplou nebo pokojovou vodou. Horká voda totiž může poškodit vaši kožní bariéru a způsobit dehydrataci. Také byste měli používat jemné výrobky pro péči o pokožku a hydratovat ji po sprše.

Zvažte také jemné mydlení pouze rukama, a pokud chcete použít nějaký aplikátor, zkuste měkký sprchový váček nebo bavlněnou žínku. Pokud možno se vyvarujte exfoliačních přípravků a jejich drsnou aplikaci, když vylezete ze sprchy jako právě uvařený rak. Tlak, který takto svýma rukama vyvinete drsně na pokožku, je pro ni spíše Hirošimou.

Podle spánkových specialistů může mít sprchování také vliv na váš spánek. Pokud se chcete lépe uspat, měli byste se sprchovat teplou vodou mezi jednou a dvěma hodinami před spaním. To by vám pomohlo snížit tělesnou teplotu, což je signál pro tělo, že je čas jít spát. Naopak, pokud se sprchujete příliš horkou nebo studenou vodou těsně před spaním, může to narušit váš spánek.

Sprchování je tedy osobní záležitost, která závisí na vašich preferencích a potřebách. Ale pokud chcete dbát na své zdraví pokožky i spánku, měli byste dodržovat několik jednoduchých pravidel: sprchujte se střídavě krátce a teplou vodou, používejte vhodné kosmetické produkty pro vás typ pokožky a hydratujte si svou pokožku po sprše.

Sprchování je prima. Napadají vás u něj zajímavé myšlenky. Jako mě například tahle básnička: „Když se tě dotýkám nejen myšlenkami, sprchuji se láskou, co dostávám. Jsi mýdlem mých tmavých míst, jsi rozpuštěná ve všech kapkách, co mě myjí. Chci tě láskou sníst, jsi rozněžnělá po tykání v tlapkách, co mě skryjí.

A co napadá při sprchování vás?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz