Hlavní obsah
Zdraví

Vaříte na teflonu? Riskujete své zdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Daria Obymaha / Pexels

Máte problémy s početím nebo jiné zdravotní komplikace? Na vině může být teflon. Hladký nepřilnavý povrch, který se často objevuje na kuchyňských pánvičkách. Věděli jste, že může být zdraví nebezpečný? Mně teflon nesmí přes práh, nebudu riskovat.

Článek

Každý den v naší kuchyni používáme různé nádobí, aniž bychom se zamysleli nad jeho bezpečností. Jedním z nejoblíbenějších materiálů, který se nachází téměř v každé domácnosti, je teflon. Hladký, nelepivý povrch na našich pánvích a hrncích vypadá jako dokonalý pomocník pro vaření. Má to ale háček, a dost zásadní.

Teflon mi domů nesmí

Při zahřátí na vysoké teploty, obvykle nad 260 °C, může teflon začít uvolňovat toxické výpary, které jsou škodlivé pro lidské zdraví. Tyto výpary mohou způsobit tzv. „teflonovou horečku“ nebo polymerovou fume fever, což je dočasný stav připomínající chřipku s příznaky jako jsou horečka, zimnice, bolest hlavy a dýchací potíže. I když jsou tyto příznaky obvykle mírné a přechodné, opakované vystavení těmto výparům může mít vážnější dlouhodobé následky. Osobně jsem teflon už dávno ze své domácnost vyhodila. Těch rizik, které přináší je totiž více a některá jsou opravdu zásadní. To jsem se raději naučila smažit na nerezové pánvi, než abych riskovala zdraví kvůli nepřipečenému jídlu.

Co je teflon?

Teflon je obchodní název pro chemickou sloučeninu polytetrafluorethylen (PTFE), která byla poprvé vyvinuta v roce 1938. Díky své nelepivé povaze a odolnosti vůči vysokým teplotám se rychle stal oblíbeným materiálem pro kuchyňské nádobí. Bohužel, zatímco nám usnadňuje vaření a čištění, může při nesprávném používání představovat zdravotní riziko.

Negativní dopady na životní prostředí

Kromě zdravotních rizik má teflon také negativní dopady na životní prostředí. Výroba PTFE a dalších fluoropolymérů zahrnuje použití perfluorooktanové kyseliny (PFOA), která je perzistentní látkou a může přetrvávat v životním prostředí po mnoho let. PFOA byla spojena s různými zdravotními problémy, včetně rakoviny, onemocnění jater a poruchy reprodukce.

Když to bez teflonu nezvládnete

Ano, drbat připálené pánve je neskutečná otrava a málokomu se do toho chce. Pokud se odmítáte teflonu vzdát, snažte se alespoň minimalizovat rizika.

  1. Nepřehřívejte pánve: Vyhněte se zahřívání prázdného teflonového nádobí na vysokou teplotu. Vždy používejte střední až nízkou teplotu při vaření.
  2. Vyhněte se poškození povrchu: Používejte dřevěné nebo silikonové nástroje, které nepoškrábou povrch pánve.
  3. Větrejte kuchyni: Při vaření udržujte dobrou ventilaci, aby se případné výpary mohly rozptýlit.
  4. Vyměňujte poškozené nádobí: Jakmile si všimnete škrábanců nebo olupování povrchu, je čas pánve vyměnit.

Alternativy k teflonovému nádobí

Pro ty, kteří chtějí úplně eliminovat rizika spojená s teflonem, existují bezpečnější alternativy. Nerezová ocel, litina, keramické pánve a nádobí s povrchem z přírodního kamene jsou skvělé alternativy, které neobsahují škodlivé chemikálie a jsou bezpečné při vyšších teplotách.

I když je teflonové nádobí velmi populární díky své nelepivé povaze a snadnému čištění, je důležité být si vědomí rizik, která může přinášet. Správným používáním a údržbou teflonového nádobí můžete minimalizovat potenciální nebezpečí pro vaše zdraví a životní prostředí. Přemýšlejte ale o tom, jaké alternativy by mohly být pro vás a vaši rodinu lepší volbou, a udělejte zdopovědné rozhodnutí o tom, co do své kuchyně přinesete.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/teflon-nejvic-skodi-kdyz-se-od-loupne.A_2001M107T05B

https://www.kondice.cz/zdravi-a-vyziva/teflon-panev-kdy-vyhodit-jak-pouzit-nerez.html

https://www.prozeny.cz/clanek/teflonove-nadobi-opravdu-vam-muze-nicit-zdravi-13892

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz