Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč dnešní škola pořád nemá daleko ke skanzenu z doby cara Klacka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Palickap / WikiMedia Commons / CC BY-SA 3.0

Prvorepubliková školní třída - Muzeum Komenského v Přerově

Veřejný prostor je plný pohledů na současné školství, jak prizmatem učitelů, tak žáků a jejich rodičů, které jsou často velmi kritické. Co je ale vlastně kamenem úrazu dnešní školy?

Článek

Už mnoho desítek (nebo snad stovek?) let se podoba školy příliš nemění. V mnohých školách žáci v předem určený čas, většinou brzy ráno, přijdou do školy, usednou do školních lavic a přivítají učitele povstáním na začátku hodiny. Tento podivuhodný akt zdravení připomíná spíš soudní síň, než místo, kde by se žáci měli cítit bezpečně. Navíc, v běžném životě se přeci lidé zdraví jinak, nebo ne? Dobrá, pomineme anekdotický start hodiny a pokračujeme dále.

Ve školách, kde ještě vládnou středověké poměry, žáci otevírají sešity, píší datum, téma hodiny a pilně si zaznamenávají vykládanou látku - dnes už ne toliko z křídové tabule, ale spíše z digitální prezentace promítané na tabuli interaktivní. Středověku nahrává i skutečnost, že v některých školách nejsou žáci vpuštěni během vyučování na toaletu. Možná znáte osud dánského astronoma Tycha Braha, který z podobného důvodu dokonce zemřel.

Kdo alespoň letmo prošel kolem pedagogiky, asi ví, že na začátku hodiny by měla proběhnout jakási fáze motivace, třeba v podobě formulace cíle a uvedení do tématu. Snaha o takový start hodiny může vypadat třeba takhle: „Tak, milé děti, dnes se budeme učit o ekosystému les.“ Tohle ale není motivace a uvedení do tématu ani v tom nejvíc fantastickém sci-fi filmu.

A teď už zpátky k bezhlavému přepisování z digitální prezentace, div ne rychlostí světla, protože už od první zářijové hodiny jsme samozřejmě pozadu a nestíháme! Žáci žhaví propisky, až se ze sešitu téměř kouří. Učitel mluví a mluví, ke konci hodiny hlasivky začínají vypovídat službu. Dlouhých 45 minut je za námi, zvoní! Tužky žákům odpadávají z unavených rukou a pomyslné utrpení končí, ale… Když výuce samé předchází motivace a uvedení do učiva, neměla by na jejím konci proběhnout reflexe? No co, buďme rádi, že hodina po 45 minutách vůbec končí a není „přetažena přes přestávku“ za doprovodu zajímavého učitelského výroku: „Hodinu končím já, nikoli zvonění!“, nad jehož logickou i faktickou rozporuplností by se jistě zamyslel nejeden knihovtipník.

Ještě dvě takové podobné hodiny a potom přichází samozřejmě študákova noční můra - test. (O tom, jaká by měla být jeho podoba, že by měl reflektovat jakési očekávané výstupy ze vzdělávacích programů a měl by být rozdělen podle obtížnosti, si zatím v některých školách můžeme nechat snít.) Žáci jsou samozřejmě potrápeni těmi nejvíc suše faktografickými otázkami, případně těmi největšími špeky, jaké je k danému tématu vůbec možné vymyslet. Test posléze odevzdají a jak na trní čekají, co z odpovědí učitel uzná za správné, a co ne. Někdy mohou být tyto úsudky učitele ovlivněny opravováním velkého množství testů v pozdních nočních nebo brzkých ranních hodinách. Závěr testu pak v některých případech tvoří vykřičené poznámky typu: „Piš lépe!“ nebo „Co to má být?“ a nějaké číslo od 1 do 5, jehož význam úspěšně uniká i nejednomu promovanému odborníkovi na pedagogické vědy.

Zažívají vaše děti to samé, nebo máte pocit, že školství dnešní doby je jiné a lepší? Nebo je to tak, že, sledujíce současný stav, by už musela Montessoriová začít z říše mrtvých vstávat? Jak to vidíte vy? Lze říci, že prostředí ve škole je jak skanzen z doby cara Klacka, nebo je den ode dne bezpečnější a podnětnější.

Poznámka autorů: Jsme si vědomi toho, že místy je text záměrně přitažený za uši, ale obáváme se, že není příliš vzdálen od každodenní reality běžného českého školáka.

Anketa

Je ve školách podle vás taková výuka, jaká je popsána v článku?
Vždy
5,2 %
Často
32,1 %
Někdy
15,3 %
Nikdy
45,4 %
Nevím
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 249 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz