Hlavní obsah
Krása a fitness

Lidi, přestaňte hledat zkratky, cvičení vyžaduje trpělivost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Půta / osobní trenér / Dall-E

Cvičení vyžaduje trpělivost. Pokud budete hledat zkratky, nikdy neuspějete.

Chcete-li dosáhnout lepší fyzické kondice nebo sportovního úspěchu, je důležité postupovat promyšleně, zachovat trpělivost a vyčkat na výsledky své práce.

Článek

Nepochopte mě špatně. Rozhodně netvrdím, že hubnutí, budování síly, skvělé postavy a dalších aspektů cvičení je nedosažitelné a nemáte se o nic pokoušet, ale celé je to proces, kde se některé kroky prostě nedají vynechat.

Radím svým klientům, aby se ve svém úsilí neporovnávali s idoly z obrazovek a stránek časopisů, ale aby svůj pokrok měřili vůči sobě samým, před měsícem či dvěma. Stejně jako vysokoškolské vzdělání nelze získat za měsíc, ale vyžaduje si to čas a vytrvalost, tak i cesta za lepším já je dlouhodobý závazek.

Každá zkratka nese určité riziko

Je pravda, že často slýcháváme o rychlých proměnách postavy a úžasných výsledcích v krátkém čase. Ano zní to lákavě, a někteří lidé mohou dosáhnout výrazných změn za několik měsíců. Nicméně je důležité se zaměřit na dlouhodobou udržitelnost těchto výsledků. Ptejte se, zda si tito lidé udrželi onu postavu dlouhodobě? Běhají stále se skvělými časy a běhají vůbec?

V cestě za lepším zdravím a sportovními výsledky neexistují žádné opravdové zkratky. Použití zakázaných látek může přinést okamžité výsledky, ale za cenu značných zdravotních rizik, a i s nimi budete mít výsledky jen při absolutní disciplíně.

Intenzivní trénink s cílem dosáhnout rychlých výsledků pak může vést k zraněním a vyhoření. Skutečný pokrok vyžaduje čas, odhodlání a správný přístup k tréninku.

Pokud nemáš trpělivost, ničeho nedosáhneš

Mnozí to možná nechtějí akceptovat, ale pravda je, že konzistence a postupné zlepšování jsou klíčem k dlouhodobému úspěchu. Představte si, že začnete s deseti dřepy a každý týden přidáte pár dalších. Po třech měsících byste mohli být na úrovni, kde děláte dřepy s padesátikilogramovou činkou. A když se ohlédnete zpět, uvidíte, jak daleko jste se dostali, i když vaše ideály jsou možná stále vzdálené. A přesně s touto myšlenkou se do cvičení pusťte. Každý den je pro vás šancí, jak udělat něco navíc.

Pár malých rad na závěr

1) Když začnete cvičit, dělejte to kvůli sobě, ne kvůli ostatním

2) Dávejte si krátkodobé mety, kterých byste chtěli dosáhnout

3) Srovnávejte se sami se sebou a maximálně s lidmi, kteří začali s vámi, ne s lidmi z plakátů

4) Řešte vše komplexně, ani sebelepší trénink vám nepomůže, pokud nebudete mít vyřešenou stravu a spánek

7) Zaměřte se na cviky, které jsou funkční a odzkoušené a nehledejte každý týden jiný, zaručeně funkční tréninkový styl

Pokud se vám článek líbil a přemýšlíte, jak začít, klidně mi napište do komentáře, nebo na IG @petrputa.trener.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz