Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prezident Pavel chce svůj pomník. Sebere Klausovi „jeho“ korunu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Měna euro.

Prezident Petr Pavel našel téma, které by mu pomohlo se zapsat do dějin. Proto prosazuje téma evropské měny euro jako platidlo v Česku místo koruny. Dráždí tak Václava Klause spjatého s korunou.

Článek

Je to souboj tří prezidentů, ačkoliv to média ještě neprokoukla. Petr Pavel pokračuje v trendu vymezování se vůči svým předchůdcům. Nepřímo účtuje s historickým dědictvím Václava Klause a Miloše Zemana v české politice.

Opět před několika dny Petr Pavel zmínil, že si přeje zavedení eura místo české koruny. A využívá i argument, že Česko se při vstupu do Evropské unie před dvaceti lety k tomu zavázalo.

Poprvé téma otevřel při novoročním projevu, kdy zažehl bouřlivou diskusi napříč politickým spektrem i ve veřejnosti. Vybral si sledovaný čas a téma doslova píárově vystřelil do světa. Dostal tím do úzkých především politiky ODS a premiéra Petra Fialu, pozitivně se tématu naopak chytla TOP 09 a STAN, kde jejich zástupce ve vládě okamžitě oznamoval, že zřizuje „vládního zmocněnce“. Pak sice následovala klasická komunikační šaráda současné vlády, kterou dorazila opozice. ANO jasně řeklo, že euro ne.

Pavel nepřímo útočí na Klause a Zemana

Petr Pavel si dal chvíli oddech a nyní to zkusil znovu. A zároveň použil argument, že česká ekonomika se musí změnit a od levné pracovní síly jít k vyšší přidané hodnotě - a k tomu pomůže euro.

Objevily se ihned komentáře, kdo u to radí, co je cílem, komu to má sloužit. Nevíme, můžeme jen spekulovat.

A přitom je to tak jednoduché. Pravdu samozřejmě zná jen Petr Pavel, ale i tak můžeme vysledovat, že prezident si chce na přijetí eura postavit politický pomník.

A zároveň ho rozbít dvěma politickým předchůdcům.

Václav Klaus je strůjce české koruny v roce 1992 a 1993. Miloš Zeman otec investičních pobídek využívající kombinaci levné kvalifikované pracovní síly českých zaměstnanců a zahraničních investic. Tedy pověstného systému tzv. montoven, které ekonomové kritizují už takových deset let a volají po novém ekonomickém modelu.

Petr Pavel má zřejmě poradce z řad podnikatelů mladé vlny, kteří jsou proevropští a rádi by viděli v Česku stejnou měnu, jako má okolní Německo, Rakousko či Slovensko.

Pavel vytváří tlak na Fialu

Zároveň by mohl prezident být u historického milníku, kdy po jeho odchodu z úřadu něco hmatatelného zbyde. Může se pak „zapsat do dějin“, že to byl on, co prosazoval přijetí eura a ačkoliv nemá k tomu žádné pravomoci, vytvořil tlak na vládu.

Protože ví, že ve společnosti je toto téma kontroverzní a podle různých průzkumů a odhadů až 60 procent lidí může být proti přijetí jednotné evropské měny v Česku, ihned Petr Pavel zavrhuje referendum k tomuto tématu.

A dává za příklad třeba Chorvatsko. To nejdříve přešlo na euro spontánně, když se část transakcí v euru odehrávala, a vláda pak situaci vlastně jen formálně posvětila. V Česku by se mohlo podle prezidenta stát něco podobného.

A vlastně se tak už děje u nás, kdy vláda nenápadně „salámovou“ metodou umožňuje nejprve účtovat firmám a nyní i vyplácet zaměstnancům v eurech mzdu.

Koruna - Klausovo dědictví

Petr Pavěl tlakem a apeleme za přijetí eura v podstatě útočí na Václava Klause, který díky rozpadu Československa na konci roku 1992 vytvořil českou korunu. Už proto z principu Václav Klaus je a bude proti přijetí eura. Pohřbil by tak své „dítě“.

Česká koruna totiž skutečně je identita samostatné České republiky a je symbolem samostatnosti. Navíc dokázala za více jak třicet let zpevnit vůči euru. V červnu 1999 byl např. kurs koruny vůči euru neuvěřitelných 37,152 korun. Když si uvědomíme, jak nízké byly v té době platy českých zaměstnanců, šlo opravdu o závratný rozdíl.

V roce 2002 už česká koruna zpěvnila ke zhruba 30 korunám za euro.

Symbol stability české měny se stala Česká národní banka a vlastní měnová politika státu. Symbolem se staly i nové bankovky, které navrhl Oldřich Kulhánek.

Česká koruna je prostě symbol. A tento symbol chce Petr Pavel nahradit měnou, ke které Češi nemají citový vztah.

Ekonomika nízké hodnoty - Zemanovo dědictví

Miloš Zeman je zase symbol nového typu ekonomiky, kdy po hospodářské krizi na konci 90. let přišel s investičními pobídkami pro zahraniční investory a pomohl tak nastartovat novou výrobní základnu. Také dovedl Česko do Evropské unie, do které přihlášku za českou vládu podal Václav Klaus.

Miloš Zeman si tak získal přízeň mnoha voličů z řad dnešních šedesátníků a sedmdesátníků, kterým v té době bylo okolo čtyřicítky a musely se adaptovat na nové tržní prostředí. Mnoho původních firem skončilo a tato generace tvořila i vysokou nezaměstnanost té doby. Přitom vychovávala generaci současných třicátníků a čtyřicátníků.

Dlouho z koncepce hospodářské politiky zavedené Milošem Zemanem těžila sociální demokracie, neboť konkurenční ODS investiční pobídky tradičně kritizovala. Ekonomický model navázaný i na sousední Německo se ale pomalu začal vyčerpávat za vlády Bohuslava Sobotky. Někdy kolem roku 2015 měly i vzhledem k plánované robotizaci a začít výrazně strukturální změny. To se ale nestalo…

Umělá inteligence a znalostní ekonomika

A teď se to znovu láme. Pomůže tomu ale euro?

To je diskutabilní otázka, protože euro je především měna a nemá žádnou přímou úměru s přílivem investorů s přidanou hodnotou, natož se znalostní ekonomikou a umělou inteligencí.

K tomu je zapotřebí především levná energie a kvalifikovaná pracovní síla. To první je ve vleku Green Dealu a to druhé nevhodná struktura českého školství.

A navíc, Petr Pavel se ekonomií nikdy nezabýval. Jak tedy na to přišel, že euro je vhodnou měnou? Někdo mu to poradil? Kdo? To jsou otázky, na které by média měla hledat odpovědi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz