Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak jíst více a zároveň snížit pravděpodobnost přibírání? Objevte kouzlo sytosti a hustoty potravin

Foto: apisutme012 | PIXABAY

Co když za náš hlad nemůže velikost porce, ale spíše to, co jsme si na talíř dali? Odpověď na náš věčně se ozývající žaludek může být v sytosti potravin a jejich energetické hustotě. Jak jíst chytře, ale ne nutně méně?

Článek

Proč po některém jídle dostaneme hlad za chvilku a po jiném máme klid mnohem déle?

Určitě to znáte. Někdy něco sníme a za hodinu už naše prázdné břicho naříká. Jindy si dáme talíř něčeho jiného a v žaludku nám nekručí třeba několik hodin. Jak je to možné?

Není to magie. Jen fyziologie a trocha chytré volby potravin.

Dnes si povíme o dvou pojmech, které by měl znát každý, kdo někdy zkoušel zhubnout, přibrat, nebo prostě jen nebýt celý den otrokem hladu.

Pojďme se něco dozvědět o tzv. indexu sytosti energetické hustotě potravin.

Co je index sytosti a proč na něm záleží?

Index sytosti je číslo, které určuje schopnost jídla nás zasytit – tedy ukojit náš hlad. Není to o tom, kolik jídla sníme, ale jak moc a na jak dlouho po jídle vydržíme v pohodě bez myšlenek na ledničku.

Vědecky se index sytosti měří tak, že se lidem dají různé potraviny a pak se sleduje, jak dlouho jim trvá, než dostanou znovu hlad. Ale nezkoumá se to jen subjektivním dotazováním, nýbrž i sledováním následného příjmu potravy. Jde tedy o kombinaci subjektivních a objektivních měření.

Index sytosti tedy ukazuje, jak moc nás různé potraviny zasytí – a to hlavně v krátkém čase, zhruba během dvou hodin po jídle.

Jako základ pro srovnání vědci vzali obyčejný bílý chleba a dali mu skóre 100. Všechno ostatní se pak porovnává vůči němu – když má nějaké jídlo skóre třeba 150, znamená to, že zasytí více nežli bílý chleba. A naopak, když má něco číslo jen 70, tak v porovnání s chlebem zasytí méně.

Ukázalo se, že některá jídla zasytí mnohem více nežli jídla jiná – i když mají stejný počet kalorií. Třeba takové brambory vyšly jako jedna z nejvíce zasycujících potravin vůbec. Zato třeba croissant, ten je sice výborný, ale hlad po něm přijde raz dva.

Obecně platí, že čím více má jídlo vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a vody, tím lépe nás zasytí a tím výše se vyšplhá na žebříčku indexu sytosti.

A vláknina v tomto hraje opravdu velkou roli – nejen že pomáhá proti hladu, ale je důležitá i pro naše zdraví a štíhlou postavu (vláknina totiž mj. ovlivňuje vstřebávání glukózy a tím i vylučování inzulínu).

Nemusíme být tedy úplně vědci, abychom si všimli, že sníst celý pomeranč nás zasytí mnohem déle než když vypijeme sklenici pomerančového džusu. Přitom kaloricky to vychází skoro nastejno.

Nízký index sytosti mají například:

  • croissanty (47)
  • dorty / moučníky (65)
  • koblihy (68)
  • čokoládová tyčinka Mars (70)
  • arašídy (84)
  • jogurty (88)
  • brambůrky / hranolky (91)
  • zmrzlina (96)

Vysoký index sytosti mají například:

  • rýže (138)
  • sýry (146)
  • vajíčka (150)
  • otruby (151)
  • popcorn (154)
  • celozrnný chléb (157)
  • fazole / luštěniny (168)
  • libové hovězí maso (176)
  • celozrnné těstoviny (188)
  • jablka (197)
  • citrusy (202)
  • ovesné vločky / kaše (209)
  • ryby (225)
  • vařené brambory (323)

Celozrnný chléb má tedy o 57% lepší skóre nežli obyčejný bílý konzumní chléb s indexem 100.

Foto: Flensshot | PIXABAY

Abychom nebyli stále hlady, měli bychom zvažovat výběr potravin.

Takže mám jíst pořád jen brambory?

To samozřejmě ne :-). Ale pokud se snažíme (z)hubnout, nebo si jen držet váhu, je dobré vědět, které potraviny nám dají více „sytosti za méně kalorií“. A tady přichází druhý pojem:

Energetická hustota – malá kalorická bomba vs. jídlo, co má objem

Energetická hustota potravin říká, kolik kalorií je v daném objemu nebo hmotnosti jídla a vyjadřuje se jako kJ / g (nebo 100 g), či kcal / g (nebo 100 g).

Když má jídlo nízkou energetickou hustotu, znamená to, že ho můžeme sníst hodně, ale kaloricky nás to příliš nezruinuje.

Typicky sem patří třeba:

  • zelenina
  • ovoce
  • houby
  • vývary a některé polévky
  • nápoje bez cukru
  • vařené brambory
  • luštěniny
  • libové maso
  • vejce
  • méně tučné mléčné výrobky
  • celozrnné výrobky

Naopak vysokou energetickou hustotu mají potraviny, které jsou většinou malé objemem, ale nacpané kaloriemi. Třeba:

  • ořechy a semínka
  • máslo a sádlo
  • oleje
  • čokoláda a většina čokoládových výrobků
  • ořechová másla
  • sladkosti z bílé mouky a másla (croissanty, sladké koláče, koblihy, sušenky atd.)
  • smažená jídla a fast food
  • chipsy a některé další podobné pochutiny
  • tučné sýry

Některé z těchto potraviny se možná nezdají, ale člověk toho sní na první pohled málo, ale ve výsledku pak v sobě má vekou část svého denního příjmu kalorií a v podstatě má stále hlad (což např. v redukční dietě nechceme).

A jak možná mohl někdo vypozorovat, tak největší kalorická pecka jsou tuky – ty mají přibližně 9,3 kcal na gram (cca 39 kJ/g). Tím pádem platí, že čím více tuků, tím více kalorií na malý objem. Bílkoviny a sacharidy jsou na tom kaloricky lépe – mají zhruba 4,1 kcal na gram (cca 17,2 kJ/g).

Naopak, voda nemá žádné kalorie, ale za to (krom jiného) přidává jídlu objem.

Co se týče té vody, tak zajímavé je, že voda nás zřejmě zasytí více, když je přímo v jídle (třeba v ovoci nebo polévce), než když ji konzumujeme zvlášť jako nápoj společně s potravinou.

A to pravděpodobně proto, že voda obsažená přímo v potravinách více zpomaluje vyprazdňování žaludku a navozuje větší pocit sytosti nežli její konzumace samostatně. Podobně funguje i vláknina – přidá jídlu hmotu bez kalorií (a tím zasytí) a zároveň zpomaluje trávení.

Takže pokud chceme jíst více, ale zároveň při méně kaloriích, je dobré sáhnout po jídlech obsahující hodně vlákniny a vody (a méně tuku). V čemž jsou favorité především zelenina, ovoce či luštěniny.

Energetickou hustotu stravy lze snížit omezením příjmu tuku (který je ze všech makroživin nejkaloričtější) a také začleněním potravin bohatých na vodu a vlákninu (jako je např. ovoce a zelenina).

Avšak není nutné tuky z naší stravy úplně eliminovat. Dietní tuky k životu potřebujeme, takže nějaké přísné low-fat diety u zdravých lidí také nebudou zrovna tím nejlepším řešením.

Navíc některé energeticky husté potraviny patří do kategorie zdravých potravin - například ořechy a semínka.

Jak to vše využít v praxi?

Pokud chcete jíst tak, abyste byli dlouho sytí a zároveň se nezbláznili z počítání každé kalorie, soustřeďte se na jídla s vysokým indexem sytosti a nízkou energetickou hustotou. To znamená:

  • jezte hodně zeleniny a ovoce (nebojte se ovoce - většina je nízkokalorická a s vysokým indexem sytosti),
  • jezte brambory místo hranolek nebo bílého pečiva (bílé pečivo není špatné, ale z hlediska sytosti, energetické hustoty a výživové hodnoty jsou vhodnější vařené brambory),
  • mějte dostatek bílkovin (libovější maso, ryby, vejce, méně tučné mléčné výrobky, tofu, tempeh, luštěniny),
  • jezte spíše celozrnné přílohy a celozrnné či žitné pečivo.

Na co naopak pozor, tak na velikostí nenápadné, avšak z hlediska energie pořádné kalorické bomby. Ty nás většinou nezasytí, ale zato nám ukrojí podstatnou část našeho denního energetického příjmu během pár minut.

To jsou typicky malá jídla obsahující velké množství různých tuků - například čokolády, Nutelly a podobné výrobky, koblihy, croissanty apod. Samozřejmě i ořechy, semínka, či ořechová másla, ale tyto potraviny mají alespoň nějakou výživovou hodnotu.

A co když chci přibrat?

Pak je to naopak. Na druhém konci spektra jsou lidé, co se snaží přibrat – nejčastěji svaly. A ti to vůbec nemají lehké (vím to nejen ze své zkušenosti). Ne že by nechtěli jíst, ale často prostě nedokážou sníst tolik jídla, kolik by potřebovali.

V takových případech se naopak energeticky hustá jídla hodí – protože sníst třeba 500 kcal (2100 kJ) v podobě ořechů či arašídového másla je mnohem jednodušší než v podobě obrovského zeleninového salátu.

Závěr? Jezte chytře, ale ne nutně méně

Nejde o to se trápit nebo počítat každou kalorii. I když se v některých případech počítání kalorií hodí, viz tento článek,

tak pokud někdo kalorie počítat nechce, je dobré vědět, co které jídlo dělá s naším tělem a proč se po něčem cítíme jak král, a po něčem jiném, jak hladoví vlci.

Zkuste se pár dní pozorovat. Po jakém jídle máte na delší dobu od hladu klid? Jaká jídla na vás v tomto směru fungují?

A když se vám někdy stane, že nakonec sáhnete po tom croissantu či koblize, nic se neděje. Protože po dnešním článku už budete vědět, proč za hodinu zase šmejdíte kolem lednice a proč to s těmi koblihami nemáte nějak přehánět :-).

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz