Hlavní obsah
Krása a fitness

O velkých zadečcích žen, inteligenci a Marilyn Monroe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shelley Evans at pixabay.com

Aneb přírodní krása je ta správná.

Článek

Tak jsem se dočetla, že velké zadečky u žen jsou zárukou vyšší inteligence a zdraví i u jejích potomků. Super. To se mi líbí.

Jenomže nebyla bych to já, abych to hned nezačala ověřovat. Protože: „Důvěřuj, ale ověřuj.“ A jak se tak ukázalo, tak ta polévka není až tak čistá, jak byla podávána.

Proč?

Jedná se totiž o něco, co lékařská obec nazývá „poměr obvodu pasu a boků“.

Anglicky waist-hip-ratio, zkráceně WHR.

Protože WHR bylo to, na co se ve svém výzkumu skutečně zaměřili University of Pittsburgh a University of California, Santa Barbara v roce 2007.

Zjednodušeně zde jde o to, že člověk, který třeba běhá maratóny a jehož tělo bude mít minimum tuku, přičemž jediný tuk bude v oblasti bříška (taková špejle s kuličkou uprostřed) bude méně zdravý než třeba žena, jejíž postava připomíná přesýpací hodiny a nikdy neběhá.

Pokud bychom se na tyto dva podívali přes sklíčko BMI tak bude náš maratónec samozřejmě v cajku, a paní přesýpací bude klidně považována za osobu s nadváhou nebo možná i obézní. Jenomže BMI bylo původně vymyšleno, jako rychlý ukazatel zdraví, ale jak už lékařská obec ví po mnoho let, vůbec nemusí být správný. Naopak je BMI velice často nepřesný a třeba američtí lékaři se použití BMI už mnoho let vyhýbají jako čert kříži. U jednoznačných případů sice dostanou správný výsledek – tedy drobná zdravá osoba s velkostí XS/S a osoba s velikosti 6XL/7XL mají skutečně relevantní BMI ke svému zdraví. Nicméně u většiny běžných lidí je BMI velmi sporné a nepřesné.

Je to totiž sice o tuku, ale hlavně o tuku viscerálním. Tedy tom, co si lidé nosí ve svém břišním batůžku.

Možná by zde stálo za to, ještě v rychlosti vysvětlit ty lidské tuky.

V podstatě všichni živí tvorové na planetě máme 3 základní druhy tuků v těle: podkožní (v určité míře opravdu velmi důležitý, protože nás chrání), viscerální (tuk, který se uloží mezi orgány v břišní dutině) a tuk orgánový (to je ten, co způsobí třeba ztučnění jater a Francouzi ho rádi jedí od hus či kachen jako foie gras).

Viscerální a orgánový tuk je u zvířat v divočině téměř nemyslitelný. V zajetí už je tomu jinak a foie gras je toho důkazem (i když tomu producenti foie gras vydatně pomáhají za velkého utrpení vodních ptáků).

No a tím se dostáváme k onomu WHR. Částečně závisí i na věku a u osob starších 50 let je o asi 0,05 vyšší tolerance. Nicméně faktem zůstává, že v ideálním případě by měli mít ženy WHR menší než 0,75 a muži menší než 0,85. Tomuto rozložení tuků se říká periferní a je z hlediska zdraví ten nejvhodnější.

Z toho všeho plyne, že my ženy, které máme poměry WHR jako Kim K., Salma Hayek nebo Sofía Vergara, jsme na tom asi dobře. Jupí!

Nicméně je tu opět velké „ALE“.

Kdysi se totiž říkalo, že „komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí“. Naši předkové to samozřejmě vztahovali na inteligenci. Ovšem dnes by se po malé úpravě dalo přísloví vztáhnout na fyzický vzhled: „komu není shůry dáno, na plastické chirurgii koupí“. A protože pomýlená léta Twiggy s jedinou správnou velikostí „0“, tedy „hladem umírající jalovice“, už jsou naštěstí za námi, vrátila se normální ženská postava zpět tam, kam vždy patřila. Bohužel v některých případech se celá situace zvrtla a ve snaze vypadat „IN“ opět dochází k dalšímu zdraví nebezpečnému přístupu.

Dříve za „Twiggy dob“ to byla třeba tzv. modelčí dieta. Ta doporučovala namočit vatový tampón do pomerančového džusu a ten spolknout. Děsivé!

Dnes pro změnu ve snaze mít lákavé WHR si některé ženy napumpují silikon (nebo kdo má více peněz, tak vlastní tuk) do různých míst. Výsledkem je pak krásná žena s tělem gazely přeoperovaná na Marilyn Monroe.

Proč?

Proč měnit přirozeně štíhlé tělo na tělo Marilyn stejně tak, jako dříve musely všechny Marilyn vypadat jako Twiggy?

Jestliže se naše atomy poskládaly určitým způsobem, tak k tomu asi měly důvod. Ono totiž každé tělo je krásné a zdravé tělo o to víc.

Takže příště, když uslyšíte, že velký zadek je klíčem k inteligenci, nezapomeňte na přísloví: „Všeho s mírou.“ Protože krása a zdraví přicházejí v různých tvarech a velikostech. Důležité není jen číslo, ale také smysl pro humor, který nám pomáhá vidět krásu v každé postavě! Důležité je, jak se cítíme uvnitř. Koneckonců, spokojenost a radost ze života jsou to, co nás dělá skutečně krásnými.

Tak si užívejte každý kousek sebe a oslavujte svou jedinečnost!

S pozitivní energií do vašeho dne. Mara

Zde se dočtete více:

https://medicspark.cz/kalkulacky/whr-index-kalkulacka/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz