Hlavní obsah
Finance

Recenze DIPů (9. díl): Dlouhodobý investiční produkt od CYRRUS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image Creator z Microsoft Designeru

Seriál o produktech důchodového investičního produktu (DIP) pokračuje recenzí nabídky společnosti CYRRUS.

Článek

1) Produkt a poskytovatel CYRRUS DIP

Smlouvu s klientem uzavírá společnost CYRRUS, a.s. Pro investici do DIPu je třeba uzavřít: obecnou komisionářskou smlouvu pro nákup a prodej investičních nástrojů a následně specializovaný dodatek pro dlouhodobý investiční produkt. A do třetice se uzavře tzv. pokyn k DIP, kde jsou uvedeny parametry konkrétního pokynu k opakovanému nákupu.

Vidlák společnost CYRRUS neznal, a tak zjišťoval další podrobnosti. Na webu společnost uvádí, že nabízí tři základní služby: pravidelné investice do ETF („Pravidelko“), investice do cenných papírů typu certifikáty a další („Investujte“) a obhospodařované portfolio cenných papírů („Asset“), kdy klient pošle peníze a je jen na společnosti, do čeho a kdy klientovy prostředky investuje. Nejoblíbenější je prý druhá služba. S investičním makléřem lze komunikovat po telefonu, a to Vidlákovi připomnělo film Vlk z Wall Street s Leonardem DiCapriem.

2) On-line uzavření CYRRUS DIP

DIP lze uzavřít on-line na stránkách společnosti. Proces je rychlý a srozumitelný, ale nepoužívá Bank iD. Místo toho je třeba do aplikace nehrát přední a zadní stranu občanského průkazu a přední stranu řidičského průkazu. Jednotlivé smlouvy a dotazníky klient podepisuje pomocí kódu zaslaného v SMS.

Po dokončení sjednání DIPu byly dokumenty zaslány do e-mailu s upozorněním, že Vidlák nyní musí počkat na ověření údajů. Druhý den přišel e-mail, že je vše v pořádku a odkaz na webový portál pro on-line přístup ke službám. V dalším e-mailu byl Vidlákovi přiřazen makléř, který za chvíli volal a začal nabízet investice do tzv. investičních certifikátů. Vidlák si podruhé vzpomněl na film Vlk z Wall Street.

3) Investiční možnosti CYRRUS DIP

CYRRUS DIP sází na nízkonákladové investiční instrumenty a umožňuje investovat do 15 různých ETF od iShares, Invesco, Fidelity a Lyxor. Klient si jich může zvolit více a nastavit v jakém poměru se má jeho pravidelná investice do těchto ETF rozdělit. ETF jsou pro přehlednost rozdělena do dvou skupin:

  • Široce zaměřená ETF: globální akcie, TOP 500 amerických akcií, evropské akcie, akcie rozvojových zemí, komodity.
  • Sektorově zaměřená ETF: státní dluhopisy, ESG odpovědné firmy, američtí giganti, zelená energie, malé firmy (small cap), inovativní zdravotnictví, digitalizace, kybernetická bezpečnost, fintech, vodohospodářství.

4) Web a aplikace CYRRUS DIP

Vidlák si založil DIP a druhý den se mohl přihlásit do tzv. „VIP sekce.“, jak se CYRRUS portál nazývá. Vidlák se rozhodl, že změní investovanou částku a rozložení ETF. Po přihlášení do portálu ale zjistil, že nic z toho není možné. Na infolince mu potvrdili, že portál je pouze pro pasivní náhled a vše je třeba řešit s přiděleným investičním makléřem. To Vidlákovi v 21. století přijde hodně zastaralé.

Mobilní aplikace je na tom podobně, žádné aktivní operace s DIPem dělat nejde. Když se Vidlák ptal, jak má tedy změnit investici do DIPu, odpovědí bylo: uzavřít komisionářskou smlouvu a DIP na webu úplně znova od samotného počátku.

5) Poplatky CYRRUS DIP

Vidlák si otevřel oficiální ceník služeb z webu CYRRUS, platný od 1.3.2024 a hledal v něm poplatky pro DIP. Žádnou část o DIPu ale nenašel, společnost CYRRUS se totiž rozhodla poplatky pro DIP v sazebníku specificky neuvádět. Klient je najde až v produktovém dodatku k DIPu. Je zde tento text.

  1. V souvislosti s DIP se odlišně od Ceníku sjednávají:
    Poplatek za správu účtu DIP 0,5 % p.a. z výše sumy majetku na konkrétním DIP u Obchodníka. Poplatek za úpis/nákup nových investičních nástrojů max. 5 %
  2. Ostatní položky Ceníku v tomto článku neuvedené zůstávají beze změny.

Vidlák pochopil, že poplatek za správu účtu je 0,5 %. Ale Vidlák vůbec neví, kolik je poplatek za úpis/nákup. Max 5 % může znamenat 0, 1, 2, 3, 4 nebo 5 %. Ale taky 3,5 % atd. A to je hodně (nekonečně) možností. Vidlák několikrát pročetl Pokyn k DIPu, ale přesnou hodnotu nenašel. Z textace smluv a sazebníku není vůbec jasné, jak vysoký je poplatek. Navíc Vidlák poslal dotaz do společnosti, zda se tento vstupní poplatek může lišit podle toho, jaký obchodník s klientem DIP sjednává. Odpověď po týdnu nepřišla.

Vidlák už tedy ví, že správcovský poplatek bude 0,5 %, vstupní poplatek bude „až“ 5 %. Dle smlouvy k DIPu ostatní položky Ceníku „zůstávají beze změny“. Tento text je dost neurčitý, klient může hádat, co vše se může na DIP z ceníku aplikovat. Vidlák našel v ceníku třeba položku „Poplatek z kladného výnosu“ a „Poplatek za předčasný výběr“.

  • Poplatek z kladného výnosu
    Výnos 5-10 % = 15 % poplatek, výnos 10-15 % = 20 % poplatek, výnos nad 15 % = 25 % poplatek.
  • Poplatek za předčasný výběr
    5 % z výběru do 3 měsíců od nahlášení výběru

Poplatek z kladného výnosu znamená něco jako daň z výnosu. Vidlák ale nechce platit další poplatek, který mu sníží jeho výnosy. A čím vyšší výnos, tím vyšší poplatek. Takže dokonce progresivní zdanění výnosů. Poplatek za předčasný výběr znamená, že když bude chtít Vidlák přesunout peníze do jiného DIPu, bude to trvat 3 měsíce. Nebo je to jinak? Ukazuje se, že CYRRUS by měl vytvořit jasný a srozumitelný sazebník poplatků k DIPům, protože v současnosti je zde více otázek než odpovědí. Zvolené řešení, že pouze v dodatku je něco uvedeno s odkazem na ceník, který ale s DIPem textací nepočítá, není z pohledu odborné péče vůbec postačující.

Ale zpět k poplatku za nákup (tzv. vstupní poplatek), který je „až“ 5 %. V pokynu k nákupu je napsáno, že „úhrada jednorázového vstupního poplatku je placena předem z prvních plateb a přednostně před zainvestováním do konkrétních investičních nástrojů.“ CYRRUS tak používá nevýhodný předplacený poplatek. Společnosti, které tento neférový poplatek také využívají, dávají klientům na výběr mezi předplaceným a průběžným. CYRRUS je první společnost, která ani Vidlákovi neumožnila se neférovému předplacenému poplatku vyhnout a každý klient s DIPem ho má povinně.

Vidláka ještě zajímalo, kolik platí klienti standardní správcovský poplatek, když u DIPu je 0,5 %. V sazebníku našel informaci, že do hodnoty 1 mil. Kč je u běžného investičního účtu (ne u DIPu) jeho hodnota 0,35 % p.m. To se Vidlákovi zdálo jako malá hodnota, než si všiml těch malých písmenek: „p.m.“ Znamenají „per mensem“, tedy za měsíc. Ročně je poplatek 4,2 % pro investice do 1 mil. Kč. Vidlák to na kalkulačce počítal třikrát (12×0,35=4,2), protože tomu nemohl uvěřit. Když investice vydělá např. 8 %, tak se z ní polovina strhne na poplatku. Vidlák si opět a již naposledy vzpomněl na film Vlk z Wall Street.

Závěrečné hodnocení CYRRUS DIP

✅ Jednoduché založení on-line

✅ Srozumitelná nabídka ETF

✅ Správcovský poplatek 0,5 % pro DIP

❌ Neexistuje jasný sazebník poplatků pro DIP

❌ Nejasný vstupní poplatek

❌ Pouze předplacený vstupní poplatek

❌ Poplatek z výnosu až 25 %

❌ Výpovědní doba 3 měsíce, během ní poplatek 5 %

❌ Portál i mobilní aplikace nabízí pouze pasivní náhled

❌ Oslovování klientů s nabídkou dalších produktů

Nezapomeň kliknout na Sledovat Vidlákovy peníze, aby ti neutekly nové recenze důchodových investičních produktů (DIPů). Do komentářů můžeš napsat, jaký další produkt DIP tě zajímá nejvíc. Předchozí díly najdeš zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz