Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Co zvyšuje váš výkon? Přestávky!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Taky děláte od devíti do pěti? Teda to se dnes říká, vy máte pocit, že jedete 24/7. Pamatujete si dvě přestávky. Jednu na oběd a druhou na kafe. A není to trochu málo Antone Pavloviči?

Článek

Co kdybyste si naplánovali trochu víc přestávek, u kterých nejste pořád v práci? Možná byste se divili, jak prudce by stopla vaše denní výkonnost.

Když jsem se bavil s lidmi, kteří jsou v různých oborech úspěšní a pátral po tom, co je za tím jejich úspěchem, paradoxně jsem narazil na to, že skoro všichni využívají přestávky ve své činnosti maximálně kreativně, ale nepracují.

Co jim to přináší, kromě vyššího zdraví mozkových buněk? Tak zvýšení kapacity paměti, schopnosti soustředit se, lepšího a klidnějšího spánku, přes den i prima náladu vedoucí ke zvýšení produktivity. Stačí jako důvod nad tím aspoň zauvažovat?

Proberme se tím, jak by to vypadalo, kdyby se den s klasickou pracovní dobou a přestávkou na oběd proměnil. To, co je v běžném pracovním vypětí opravdu problém je množství energie těla, které máte k dispozici. To se totiž vzhledem k denní době, orgánovým hodinám, a hlavně vašemu psychickému stavu, dokáže změnit z minuty na vteřinu.

Jistě znáte klasické rozdělení na sovy a skřivany. Někteří mají záchvaty pracovního vypětí v noci, někdo zase rád pracuje od brzkých ranních hodin. Z toho logicky vyplývá, že v době, kdy už je ta produktivnější část dne za vámi se snažit podnikat něco obrovského nemá příliš cenu. Nemáme na to sílu.

A usilovat pracovat ve chvílích, které pro vás nejsou ideálním časem k výkonu v těle jen nahromadí stres. A vzniká známý kruh úzkosti. Blbě spím, a netěším se na ráno. Ráno vstanu, protože musím vstát a musím jít pracovat. Odpoledne přijdu domů, nemám na nic chuť ani sílu a jdu spát. Blbě spím. A tak pořád dokola.

Takže, když se zaposloucháte dovnitř svého těla a budete se řídit tím, jaký z něj vnímáte pocit síly pro práci nezklame vás. To, že vám funguje dobře práce v odpoledních a večerních hodinách neznamená, že je to tak každý den. Klidně svůj denní režim přizpůsobte sobě a svým emocím.

To je však jen jedna stran mince úspěšného denního výkonu. Tou druhou jsou přestávky. A to jak fyzické, tak mentální. Jde o krátké procházky, meditace nebo poklábosení s pekařkou, když si jdete koupit croissant ke kávě. V tom druhém případě, a to se týká hlavně těch, co pracují vzdáleně, na tzv. home-office je třeba se odtrhnout od displeje notebooku či počítače.

Mentální odpojení se od stále dokola prožívaných problémů. Taky od stejného typu činnosti. Odpočinek očí, neuvěřitelně přetěžovaných nesnížíme tím, že si o přestávce vyměním scrolling myší za pohyb prstem po obrazovce mobilu. Projít se a nadýchat se čerstvého vzduchu při cvičení?

Mentální tlak po dosahování výsledků, kterému jsem dnes všichni vystavení, nám neumožňuje se zastavit a získávat odstup od problému, který řešíme. Proto i úspěšní lídři často propadají panice a tu úspěšně přenášejí na své spolupracovníky. Odpojením se od tématu budete o to lépe schopni efektivně pokračovat směrem vpřed.

Přestávka není pevně daná norma stanovená zákonem. Přestávka je i povyskočení ze židle a protáhnutí se. Pět minut pro dechově tělesné cvičení s názvem „otevření srdce“. Dělejte cokoliv, co vám přinese radost a vykolejí vás z rytmu.

Klidně si nastavte třeba dvouhodinové rozptyly na budíku na mobilu, aby vás při vašem zaujetí prací vytrhlo aspoň cosi z práce. Pokud je organizace, kde pracujete vstřícná vůči svým zaměstnancům či dodavatelům, není, co řešit.

Jistě, je to na počátku systém pokus – omyl. Neexistuje úspěšný návod na přestávky. Systém, který bude vám fungovat, si musíte nastavit vy sami. Budete-li umět kombinovat potřeby těla a znát svoje energetické cykly, vše půjde „skoro samo“. A když ne, zkuste třeba kouče.

To, že jste se svým systémem hotoví, poznáte snadno. Budete se celkově cítit více spokojeni. Procento těch, kteří se hroutí z vyhoření anebo upadají až do adiktologických závislostí je totiž velké. A stále roste, a to u čím dál mladších ročníků.

Takže ještě jednou. Pracujete od rána do večera a cítíte se vyčerpaní? Zkuste do svého dne zařadit více přestávek! Jedna malá přestávka může ovlivnit celý den. Odstraní stres, úzkost a napětí. Dodá vám novou energii a motivaci.

Pamatujte: Nejste stroj. Dopřejte si malý odpočinek a uvidíte, jak se vám zlepší život k lepšímu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz