Hlavní obsah

KDU-ČSL je fakt už úplně mimo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký/Wikimedia Commons/CC BY 4.0

Neměl by se raději vrátit na traktor? Podle mého by tam nepáchal škody, ale dělal něco užitečného.

Myslela jsem si to o této straně - a zejména o jejím předsedovi - už dávno, ale tento poslední stupidní nápad „z jejich dílny“ mě v tom definitivně utvrdil. Ti lidé by ve své většině patřili „k Chocholouškovi“ a ne do vlády.

Článek

Že je Jurečka kreacionista věřící v pár tisíc let starou Zemi (naštěstí tedy aspoň kulatou, nikoliv placatou), protože „tak se to píše v Bibli“, by mi v zásadě nevadilo. Na veřejnost tyto své stupidní názory nikdy netahal - a co za blbosti si myslí za zavřenými dveřmi svého bytu je jeho věc, po které mi nic.

Jenže to stále více vypadá, že deficit racionálního myšlení se u něj začíná projevovat stále více i ve všech dalších oblastech. Nebo tedy buď on nebo někdo z jeho poradců či jiných podřízených na ministerstvu byl napaden mozkožroutem, jelikož tam poslední dobou vymýšlejí jeden nápad hloupější než druhý. To, jak odporným způsobem se zachovali vůči lidem, kteří pomáhají státu tím, že pečují o své částečně nemohoucí členy rodiny, tady už psali jiní (např. zdezde).

A teď tomu fakt „nasadili korunu“. Snažit se „pokutou“ rádoby motivovat lidi k tomu, aby měli děti, to by nevymyslel snad ani Arnold Jidáš Rimmer po požití veselých houbiček - ten by možná padesátkrát napsal „ryba“, ale do větších akcí by se nepouštěl.

Už jsem o tom jednou psala, že pokud někdo děti mít nechce, má k tomu určitě svoje důvody. A pokud takového člověka „na sílu“ přinutíme si ty děti pořídit, k ničemu dobrému to rozhodně nepovede. Už v dnešní době vidíme poměrně dost případů, kdy dítě má někdo, kdo by jej raději vůbec mít neměl - řekla bych, že reality show Výměna manželek tyto případy ukazuje snad každý týden. A myslím, že skoro každý z nás zná rodinu, která své dítě týrá, řve na něj, ponižuje a stresuje jej, případně mu naopak „všechno dovolí“, aby od něj „měli pokoj“, či jej úplně „nechají růst jak dříví v lese“, jelikož na něj buď objektivně nemají čas nebo si na něj tento čas odmítají udělat.

Ano, někteří lidé jsou sobci - a za žádnou cenu nechtějí mít dítě právě proto, že jsou sobci. Nemají v úmyslu připravit se o dosavadní blahobyt, pohodlí, kariéru, svobodný životní styl či jiné příjemné a pro ně důležité věci. Ovšem on si opravdu někdo, kdo je při smyslech, vážně myslí, že donutíme-li sobce dítě mít, že tím sobcem být přestane?

Možná tak v pohádkách se podobný zázrak stává, v realitě ovšem ne. Jediné, co se opravdu stane, je to, že budeme mít najednou ještě více matek a otců, kterým by člověk nesvěřil ani křečka. Už teď existuje ne až tak málo lidí, kteří nikdy žádné dítě nechtěli a „pořídili si ho“ jenom proto, že je k tomu citovým vydíráním donutili jejich rodiče, případně „aby je sousedi nepomlouvali“. Ovšem starat se o toto dítě, natož pak jej nějak slušně vychovávat, to už je k smrti nebaví, dělat to nechtějí (a někteří to - ne vždy zcela vlastní vinou - ani neumí), takže to taky nedělají.

A co z týraných nebo zanedbávaných dětí vyroste, si snad umí spočítat každý, kdo má IQ vyšší než je pokojová teplota. A nemusí to být zrovna extrémní horory jako tento, on úplně postačí nějaký ten rozmazlenec, co je zvyklý sebou praštit o zem a hystericky ječet pokaždé, když mu rodiče nechtějí koupit zmrzlinu. Jestli někdo sní o tom, že podobné exempláře opravdu budou vydělávat na důchody, měl by se už konečně probudit.

Takže fakt „bravo“, pane Jurečko! Nevím, co u vás na ministerstvu šňupete, ale je to zatraceně silnej matroš.

A pokud by mi snad někde chtěl položit otázku, zda mám lepší nápad, tak ano, mám. Místo přídavků na děti by rodiče měli mít daleko vyšší daňové odpočty - a to na každé své dítě do věku šesti let a v případě dětí starších pak na každé takové, které řádně chodí do školky či školy. Pokud někdo bere minimální mzdu a současně vychovává ze dvou dětí slušné lidi, ať klidně několik neplatí vůbec žádné daně.

Tento výpadek v příjmech státního rozpočtu pak navrhuji kompenzovat na straně výdajové. Konkrétně tím, že lidem, co si z plození dětí udělali jenom výhodný byznys, a jejich potomci tak leda „rostou pro kriminál“, by mělo být ze strany státu dáno jenom takové minimum, aby nepomřeli hlady. A to bez ohledu na to, jestli jsou „bílí“, „černí“ nebo třeba zelenofialově pruhovaní.

Tak jednoduché to je.

P.S. pro všechny, kteří stejně začnou v diskusi mlet něco o sobectví bezdětných, případně o tom, že vymřeme: Nejsem večerníček, abych se opakovala. O těchto věcech jsem už velmi podrobně psala zde, zdezde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz