Hlavní obsah
Nakupování

Nic se opravovat nebude, vyhoďte to a kupte si nové. Máme na to skvělou akci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pvproductions/Freepik

Dnešní spotřební doba nás nutí neustále kupovat nové zboží – to staré už totiž neslouží, anebo už není trendy. Není ale načase vzít rozum do hrsti?

Článek

Závislost na nakupování má snad většina obyvatel

Neznám snad člověka, který by neměl nějakou nákupní mánii. A pokud obchodníci správně odhadnou spotřebitele, mají vyhráno – podlehne téměř každý. Tržní hospodářství totiž vyžaduje takzvaně trhnout marži, a tak obchodníci a marketéři neustále tlačí do podvědomí lidí reklamy na nejrůznější sortiment, který jednoduše musejí mít, protože je to právě to nejlepší a nemůžou promarnit skvělou příležitost, kdy se výrobek nabízí s výraznou slevou, na splátky bez navýšení nebo s dalšími fantastickými taháky na spotřebitele.

Tenhle výrobek je přesně to, co nutně potřebuji

Propagace zboží se valí ze všech možných zdrojů – rádio, televize, internet, sociální sítě, billboardy, letáky… Nikdo nezůstává pozadu. Jenže jakmile už poněkolikáté zhlédnete upoutávky tohoto typu, začnete sami sobě vnucovat, že by se vám daný výrobek opravdu skutečně hodil a začnete o něm přemýšlet, aniž byste původně chtěli (nebo ho snad dokonce opravdu potřebovali) – reklama je jednoduše povedená a zaujala vaši pozornost.

Nyní už totiž přeci víte, že ten spotřebič opravdu úžasný, a navíc designově dokonalý. Takže hurá k počítači, vyhledat tu nejlepší cenu, objednat – ideálně na splátky, pokud je to možné. A když vám k tomu v e-shopu či kamenné pobočce dokonce nabídnout dovoz domů zdarma včetně odvozu starého spotřebiče, nejde přeci odolat. Však byste jinak byli blázni, kdybyste to nekoupili…

Je to úsměvné? Ale takto nějak funguje dnešní spotřební doba a neustálý tlak prodejců na zákazníky, aby za každou cenu kupovali zboží, které vlastně mnohdy ani nepotřebují. Ale prodávat se musí, jinak nebude zdravá ekonomika. Kola trhu se nesmí zastavit. Kupovat zboží musí i ti, kteří na to nemají dostatek vlastních peněz. Stačí tedy nabídnout zboží na splátky a šup, už to jede. Tyto triky na spotřebitele však mají i svou stinnou stránku v podobě například budoucí neschopnosti splácet u zákazníků s menší finanční gramotností, kteří tak mohou spadnout až do exekuce. Ale to už je jiné téma.

Opraváři jsou pomalu vyhynulým druhem

Spolu s uhrančivým marketingem jde ruku v ruce také opravitelnost moderních, technologicky vyspělých produktů. Snad byste přeci nechtěli opravovat nějaký běžný levnější spotřebič? Na to zapomeňte, však si můžete koupit nový. Ten starý odvezte do sběrného dvora a vyrazte na nákupy. A pokud byste se přeci jen nechtěli nechat zviklat a trvali na opravě, pak pro vás máme špatnou zprávu – buď už to nikdo opravit neumí, nebo to nikdo nedělá, protože se to nevyplatí. Oprava spotřebiče by totiž mnohdy mohla přesahovat cenu obdobného spotřebiče v levnější verzi u obchodníka, a to nedává smysl. Takže šup s tím do sběru a je vyřešeno.

Výjimkou – tedy ještě alespoň zatím – zůstávají spotřebiče, u kterých se očekává vzhledem k vyšší pořizovací ceně delší životnost. Jenže najít na ně opraváře, je tak trochu hledání jehly v kupce sena. A navíc jsou náhradní díly vlastně jakýmsi druhotným byznysem výrobců a jejich ceny jsou tak přemrštěné, že stejně nakonec přimhouříte obě oči, zapláčete nad rozbitou lednicí, mrazákem… a šup, vydáte se koupit nový.

Běžné levnější domácí spotřebiče vydrží jen chvíli po záruce

Dalším pomyslným hřebíčkem do rakve pro ty, kteří přeci jen stále touží zůstat u starého klasického navracení života i tomu rozbitému, je fakt, že levnější spotřebiče opravdu jen stěží přesáhnou svou životnost dvou let. Možná už jste si také všimli, že chvíli po zákonné záruce se najednou něco pokazí, něco začne zlobit, a než abyste se s tím rozčilovali a sháněli někoho, kdo by ještě měl ony pověstné zlaté ručičky a produkt opravil, vyrazíte raději do obchodu a pořídíte nový. Ostatně – už má přeci také vymakanější funkce, vypadá líp, splní vaše požadavky a rozhodně už přeci déle vydrží. No, když myslíte…

Levné věci nefungují aneb Laciný dvakrát placený

Na co se ještě můžeme jakžtakž spolehnout, jsou dražší věci od kvalitních výrobců. Ale kdo si je dneska může dovolit, když je drahé vše, na co se podíváme? Jenže někdy je opravdu třeba vzít rozum do hrsti, nenechat se zlákat jedinečnými slevovými akcemi a raději zainvestovat do kvality. Prvotní investice bude sice větší, ale s ohledem na delší životnost se vyplatí. Tedy snad.

A jaké jsou vaše zkušenosti s nakupováním elektroniky a nejrůznějších spotřebičů? Podělte se o ně v komentáři.

Anketa

Opravujete věci, které přestaly fungovat, nebo si kupujete nové?
Nefunkční věci vyhazuji a pořizuji si místo nich nové.
37,5 %
Nefunkční věci nechám opravit u opraváře, pokud to vyjde levněji.
37,5 %
Nefunkční věci si většinou opravím sám/sama.
25 %
Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz