Hlavní obsah
Bydlení

Žehlíte ručníky? Děláte zásadní chybu! Připravujete je tak o jejich jedinečné vlastnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik/Freepik

Dodnes si pamatuju, jak se u nás žehlilo vše, i spodní prádlo. Nyní už mnozí berou žehličku do ruky jen výjimečně. Přesto ale v mnoha domácnostech zůstává v kurzu žehlení ručníků. Ničí se tak přeci bakterie. Ale nejen ty!

Článek

Ručníky používáme denně – ať už jen na utření rukou, nebo po koupeli. Možná se i vám ale stává, že nové ručníky nesají a ty staré zase už dávno ztratily svou měkkost, hebkost a jejich používání je hrubé a nepříjemné. Na vině však nemusí být samotná látka, ale vy – respektive to, jak o ně pečujete. Zapomeňte na zvyky a věnujte jim péči, kterou potřebují.

Nepodceňujte kvalitní materiál ručníků

Nejprve je třeba říct, že aby vám ručník sloužil dlouhá léta tak, jak od něj očekáváte, je třeba vybrat opravdu kvalitní. Vždy byste měli upřednostňovat přírodní materiály (bavlna, froté, případně ručníky s bambusovými vlákny) a také dostatečnou gramáž – ta by měla dosahovat vždy minimálně 400 g/m2.

Správné praní ručníků je základ

Vyberete-li kvalitní materiál, musíte se pak o ručníky také správně starat. Důležitý je nejen postup praní ručníků, ale i frekvence – ručníky a osušky, které používáte k otření těla po koupeli, stačí měnit 1× týdně, ručníky na ruce měňte co dva až tři dny, ručníky pro hosty měňte po každém použití. A máte-li speciální ručník na obličej, pak ho vhoďte do pračky po třech až čtyřech použitích – usazují se na něm totiž zbytky make-upu, kosmetických přípravků, ale i pot a šupinky kůže.

A jak tedy na správné praní ručníků? Dodržujte tyto zásady:

  • Ručníky perte zásadně samostatně, odděleně od ostatního prádla.
  • Před praním ručníky roztřiďte dle barev – perte zvlášť světlé a zvlášť tmavé/barevné ručníky.
  • Pračku naplňte vždy maximálně ze 3/4, aby měly ručníky dostatek místa v bubnu poté, co nasají vodu, a neodíraly se tak o buben. Zároveň se tak i dobře rozpustí prášek a následně se důkladně vymáchají.
  • Na praní ručníků používejte ideálně gelové prací prostředky – neulpívají na vláknech, lépe se oplachují a snadno se rozpouštějí.
  • Používejte optimální množství pracího prostředku – tedy ideálně poloviční množství oproti tomu, jaké jste zvyklí použít při ostatním praní. Nadměrné množství prášku či gelu vede k nadměrné hrubosti a tuhosti materiálu.
  • Zvolte odpovídající teplotu vody – plně postačí 40 °C, bavlněné ručníky lze prát až na 60 °C. Vyšší teplotu byste měli volit jen v případě velkého znečištění, nemoci či plísňových onemocnění, aby se zlikvidovaly veškeré bakterie a plísně.
  • Ručníky nechte dostatečně vyždímat, aby v nich zůstalo co nejméně vlhkosti – ideálně na 1000–1400 otáček za minutu.
  • Při praní nepoužívejte aviváž – ta slepuje vlákna a připravuje ručníky o savost a měkkost. Namísto ní dejte do přihrádky na aviváž 150 ml klasického octu.
  • Máte-li nové ručníky, vyperte je před prvním použitím minimálně dvakrát.

Sušte ručníky důkladně a nikdy je nežehlete

Po správném vyprání je důležité i správné vysušení. Máte-li sušičku, zvolte nízkou teplotu a nechte ručníky vysušit v ní. Sušíte-li je doma, pak je důkladně rozložte a nechte přirozeně uschnout, nikdy je nesušte na radiátoru. Při sušení venku se vyhněte přímému slunci, vždy je sušte ve stínu. A zapomeňte také na žehlení – vysoké teploty totiž poškozují vlákna, snižují savost a zbavují ručníky jejich hebkosti a nadýchanosti.

Chcete-li si tedy zachovat dokonalé vlastnosti ručníků a osušek po dlouhou dobu, dodržujte výše uvedený postup a úspěch máte zaručen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz