Hlavní obsah
Psychologie

Osobnosti, na které se můžete spolehnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.freepik.com

Vítejte u druhé části mého článku, který se zabývá pravdomluvností z pohledu typologie osobností. Dnes se podíváme na druhou stranu pomyslné mince, tedy na osobnosti, které tvoří pevný základ vztahů i celé společnosti.

Článek

Typologie osobností předpokládá, že nevědomí každého člověka obsahuje osm základních psychických funkcí, které já označuji jako „potenciály“. V momentě našeho narození, se těchto osm potenciálů usadí v naší mysli, a to v konkrétním pořadí. Tím je definována struktura naší osobnosti, životní i komunikační strategie a mnoho dalších věcí, ke kterým se budeme z dlouhodobého hlediska vždy vracet.

Každý člověk preferuje jeden extravertní a jeden introvertní potenciál. Záleží na tom, který z nich je na prvním místě. Podle toho se naše osobnost přiklání spíše k vnějšímu nebo vlastnímu vnitřnímu světu. Všechny ostatní potenciály jsou nám rovněž k dispozici a lze je operativně použít, pokud k tomu máme dobré důvody. Z dlouhodobého hlediska se ale vždy budeme vracet k preferované dvojici, neboť používání dovedností těchto dvou potenciálů nás nejvíce baví, uspokojuje a v nich spočívá i naše genialita, či osobní konkurenční výhoda, chcete-li.

V minulém článku jsme si ukázali základní komunikační vzorce osobností, které preferují extravertní potenciál „kreativita“ nebo „talent“. Tyto dva potenciály tvoří kombinaci výhradně s introvertním protějškem „koumák“ nebo „snílek“. V rámci našeho tématu jde o prvních osm kombinací, které do mezilidských vztahů vnáší spíše nestabilitu. Tabulka s celkovým přehledem všech typů osobností je součástí předchozího článku.

Komunikační strategie první skupiny cílí především na vlastní prospěch dotyčného tak, jak ho sám vnímá (tedy eventuálně včetně momentálního prospěchu vlastních dětí, partnera, širší rodiny, vlastní firmy, zájmové skupiny apod.) Morálka těchto lidí má prostě určité hranice, což vůbec nemyslím špatně. Jednoduše je dobré si to uvědomit, zorientovat se a ušetřit si zklamání. Ve společnosti to totiž generuje jisté pnutí, které může být užitečné. Nyní se podíváme podrobněji na druhou polovinu spektra osobností.

Podporující empatie

O extravertním potenciálu „empatie“ jsem toho už napsala také hodně. Děti tohoto typu jsou komunikativní, ochotné, přizpůsobivé, zdvořilé a bývají poslušné. Mají dar vycítit, co druzí chtějí a vycházet jim vstříc. Vždy dbají o harmonii v kolektivu.

Pokud je vaším preferovaným potenciálem empatie, měli byste o sobě vědět, že jste úžasný člověk, který je pro tuto společnost nesmírně cenný. Jde-li o komunikační strategie, tak vy druhé opravdu posloucháte, to vy přinášíte druhým úlevu, protože máte dar hlubokého porozumění. To vy absorbujete frustrace každého a stáváte se doslova obětí nálady druhých. Toužíte být druhým užiteční, a přitom s každým vycházet dobře. Je to vaše síla, kterou jiné osobnosti vítají, ale často zneužívají.

Jste spolehliví, vstřícní, pracovití, pečující, komunikačně, organizačně i jazykově nadaní. Vaší slabinou je silná tendence k sebeobětování, konkrétně k potlačování vlastních potřeb. Berete si toho na sebe moc a tím přitahujete ty nejnáročnější osobnosti, které z vás mohou dlouhodobě těžit.

Co se stane s komunikací, když je toho na vás moc? Jste hluční, máte sklon přehánět, panikařit, strhávat na sebe pozornost určitou „prostořekostí“, nediskrétností a dominantními postoji. Rozhodujete za druhé, abyste věci urychlili. Neříkáte pravdu, abyste druhé nezklamali nebo se je snažíte navést tam, kde by jim bylo lépe. Původní dobré úmysly však nic nemění na tom, že se dotyční mohou cítit oklamáni.

Vehementně blokujete projevy zlosti, sami sebe dokážete přesvědčit, že nic jako zlost ani neznáte. Vaše destruktivní energie se nejčastěji přeměňuje v intenzivní duševní bolest, která má tendenci se akumulovat v těle a explodovat v podobě závažných zdravotních problémů. Empatičtí lidé velice často marně bojují s nadváhou. Jste-li muž, můžete druhým často narušovat osobní prostor a inklinovat k fyzickým potyčkám.

Záhadný vizionář

Introvertní potenciál „vizionář“ je prostě neuvěřitelný. Tyto děti jsou „za odměnu“. Společenské, komunikativní, přemýšlivé, snaživé, zdvořilé, skromné, obětavé, mají největší studijní potenciál, nejkomplexnější jazykový talent, technické nadání a strategické myšlení. Introvertní varianta (osobnost INFJ) je ale velice křehké dítě, které je extrémně citlivé na rodinnou atmosféru v dětství. Málokdo mu dokáže opravdu rozumět, protože jeho myšlenky jsou zpočátku velice neuspořádané.

V mojí rodině je dlouhá tradice empatických vizionářů, byla to například moje babička, je to má starší sestra, její syn a má dcera. Například moje sestra je skutečný génius, je genetik a kdo pracuje v genetice nebo IVF, jistě zná moji sestru. Její vědomosti jsou neuvěřitelné a pracovní telefonáty fascinující. Většina zbývající rodiny jsou vizionáři racionální, takže už je jasné, že já jsem černá ovce rodiny, protože vizionář nejsem.

Komunikační slabiny zde v podstatě neexistují. S těmito lidmi se prostě bavit chcete. Jsou inteligentní, ochotní, vtipní, empatičtí (pochopitelně), organizačně nadaní a naprosto se na ně můžete spolehnout. Udržovat dobré vztahy s druhými je pro ně totiž skutečně důležité. Vizionáři jsou především mírumilovní a nikdy nikomu úmyslně neškodí. Naopak, ze všeho nejvíc chtějí, aby vše fungovalo a všichni byli spokojení.

Systematický šikula

Tento introvertní potenciál u dětí rozpoznáte snadno. Vyžadují totiž rutinu, chtějí dělat to, co znají z minulosti a ideálně stejným způsobem. Potenciál „šikula“ nese jeden z důležitých komunikačních bloků, což se mi zdá v kontextu tohoto tématu užitečné zmínit. Vlastně pět z osmi potenciálů nese nějaký komunikační blok, který není radno v dětství podceňovat, pokud se chcete vyhnout logopedické terapii v předškolním věku.

Šikulové se v dětství neradi baví s cizími lidmi, je pro ně těžké někoho jen tak pozdravit a v kombinaci s extravertní empatií opravdu snadno podléhají panice. Pokud vyrůstají v nevhodném prostředí, snadno utíkají hluboko do svého vnitřního světa, kde jsou komunikačně zcela nedostupní.

V dospělosti ovšem bývají komunikativní až moc. Dokonce i introvertní varianta (osobnost ISFJ) vás nemusí vůbec pustit ke slovu. Šikulové jsou nejvíce ze všech loajální, mají fenomenální paměť a milují minulost. Jsou to vypravěči, kterým můžete věřit. Jejich společnost je příjemná, protože tato kombinace potenciálů je nejvíce pečující a vůči druhým lidem vstřícná.

Navzdory rozvinutým organizačním schopnostem rozhodně nemívají tendenci k intrikování či klamání druhých. Šikulové bývají naopak extrémně poctiví, morálně zásadoví až přepjatí. To může být vnímáno jako pozitivní charakterová vlastnost, právě tak, jako poněkud obtěžující nepružnost, což je dobré si uvědomit.

Spořádaná racionalita

Posledním extravertním potenciálem je „racionalita“. O té jsem doposud nenapsala skoro nic. Děti tohoto typu jsou každopádně nápadné. V novém prostředí stydlivé a opatrné, ve známém prostředí průbojné a suverénní. Snadno organizují druhé, jsou učenlivé, tvrdohlavé, sebevědomé a ctižádostivé. Racionalita se nesnaží druhé ovlivňovat a je opravdu velmi těžké ji něčím ovlivnit.

Klíčovou vlastností racionality je respekt. Osobnosti tohoto typu jsou přirozenými lídry, je prakticky nemožné je efektivně kritizovat, jejich prioritou je totiž „všeobecná spokojenost“ a jejich argumentace bývá neprůstřelná. V tom, co dělají, mají jasno a nesnaží se nikoho klamat. I dodatečně jsou schopni se vždy obhájit. Respekt přímo vyzařují, ale vůči druhým jsou v zásadě neteční. Jejich komunikační dovednosti bývají rozvinuté, pokud jde o argumentaci. Jsou věcní, udržují si od ostatních odstup, málokdy si něco berou osobně.

Racionalita je v typologii osobností protipólem empatie. Určitou sociální neobratnost bych tedy označila jako hlavní komunikační potíž. Lidé tohoto typu u ostatních vyvolávají automatické obrané postoje. Jsou sebejistí, nekompromisní, argumentují věcně a přísně logicky. Pod tlakem používají ironii, sarkasmus, bezohlednost a nelítostnou kritiku druhých.

Prakticky nevystupují z role řešitele a mají tendenci „překračovat slabší“ jedince, kteří se projevují nekompetentně nebo nespolehlivě. Automaticky se ujímají jejich práce, protože nedokáží přihlížet tam, kde cítí potřebu dosahovat konkrétních výsledků. Své zklamání nad schopnostmi druhých neumí skrývat, což by si měli uvědomit především racionální matky (vůči svým dětem) a racionální dorost (vůči zbytku světa).

Charizmatický vizionář

Od chvíle, kdy se naučí mluvit, se s touto osobností na všem dohodnete. Ptáte se, jak je to možné? Suverenita, extrémní potřeba kompetentnosti v kombinaci s nevídanou tvrdohlavostí, vám ani jinou možnost nedá. Osobnosti tohoto typu si na všechno potřebují přijít sami, vyžaduje to respekt a železné nervy. Nejhorší období nezdolnosti mají okolo 3 let. Zhruba od šesti let už mohou řídit domácnost a nejspíš jim v tom ani nezabráníte.

Inteligentní, vzdělaní, samostatní, mírumilovní, schopní a spolehliví lidé, kteří se za všech okolností dokáží obhájit. Jejich slabinou je diplomacie, která pro ně bývá namáhavá a z jejich pohledu málo efektivní. Ze všeho nejraději proto pracují samostatně.

Nekompromisní šikula

V zásadě zde platí výše uvedené. Pokud preferujete kombinaci potenciálů racionalita a šikula, jste nejstabilnějším typem osobnosti a vytváříte „vztahy natrvalo“. Do všeho chcete vnášet strukturu a řád. Postupujete systematicky, držíte se osvědčených postupů a komunikujete konstruktivně. Nezávazná konverzace vám nedává smysl, potřebujete totiž neustále něco dělat, nebo alespoň efektivně plánovat, co je třeba udělat v blízké budoucnosti.

Osobnosti tohoto typu komunikují otevřeně, přímočaře a s brutální upřímností. Něco jako diplomacie v jejich případě neexistuje. Jejich způsob myšlení je projektový, jsou samostatní, sebejistí a velmi činorodí. Jejich slovo platí a na dohodu s nimi se můžete spolehnout. Komunikační slabinou tohoto typu osobností je nadšení pro konfrontaci a ostrou výměnu názorů. Hádat se s nimi ale nemá žádný smysl.

Ohledně zdroje informací vás nechci klamat, celý článek píšu z hlavy, a přitom pochopitelně používám myšlenky všech autorů, ze kterých čerpám i pro svou vlastní knihu. Jsou to autoři jako: C. G. Jung, Sigmund Freud, Erik H. Erikson, Daniel A. Hughes, D. Keirsey a M. Batesová, Mgr. Šárka Miková a další.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz