Hlavní obsah
Seberozvoj

Poznejte, co vám brání v klidném spánku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.freepik.com

Máte problémy s usínáním, nebo něco pravidelně ruší váš klidný spánek? Když vystoupíte z každodenní vřavy a uléháte ke spánku, otevírá se příležitost, aby k vám promlouvalo vaše nitro. Přijměte výzvu prozkoumat, co může znamenat šepot vaší duše.

Článek

Nemusíte mít obavy, nepracuji s žádnými snáři nebo něco podobného. Jsem propagátorka Typologie osobností, která stojí na původním výzkumu C.G. Junga, o základních psychických funkcích člověka. Dnešní článek bude trochu odlehčený, nicméně tradičně velmi praktický. Využijte ho dle libosti, neboť tentokrát jde výhradně o sebepoznání, v tom nejsoukromějším slova smyslu.

Typologie osobností je velice praktická a poměrně snadná k pochopení. Předpokládá, že každý člověk disponuje osmi psychickými funkcemi (já je nazývám potenciály), které se v momentě našeho narození usadí, převážně v našem nevědomí, v určitém konkrétním pořadí dostupnosti. Toto pořadí charakterizuje naši osobnost.Jistým způsob jsme tedy všichni stejní, ale pořadí potenciálů nás do značné míry vzájemně odlišuje.

Dnes se nebudeme zabývat individuálním pořadím potenciálů, ale podíváme se, jaká témata a jakým způsobem naše potenciály zpracovávají, a jak konkrétně nám tím narušují spánek. Věřím, že to pro vás bude zajímavý a možná i podnětný náhled do vlastní duše. Tak se na to podíváme.

Potenciál Talent

Už jsme si řekli, že Talent je potenciálem vášnivé lásky a ve své podstatě touží po volnosti. To má dvě roviny. První rovinou jsou „létací sny“. Létáte často? Tyto sny nebývají rušivé, ani zvlášť burcující. Není nic pozoruhodného na tom, že se lidé někdy cítí nesvobodní. Já jsem se třeba nalétala nejvíce v době, kdy se narodily mé dcery. Touha po svobodě je přirozená a je to poměrně typické, že potenciál Talent k nám promlouvá přímočaře. Jeho poselství zní: „je tohle to, co opravdu chceš?“

Druhou rovinou jsou „lechtivé sny“. Tam bývá poselství také celkem jednoznačné, tedy do té míry, pokud je obsah snu v souladu s tím, po čem vnitřně toužíte. Jde-li o sny, při kterých se i vy ve spánku červenáte, jde zřejmě o jiný druh sdělení. Potenciál Talent nám umožňuje vidět pravé úmysly lidí, je to empatie svého druhu, kterou dokáže aktivně využívat jen několik typů osobností. Všem ostatním může Talent radit ve snu. V tomto případě jeho poselství zní: „nevidíš pravé úmysly, někdo tě zneužívá pro své vlastní potřeby, dávej si větší pozor“. Intenzita tohoto sdělení může způsobovat noční pocení, a dokonce vás budit ze spánku.

Potenciál Kreativita

Tento potenciál je o poznání komplikovanější, ale jeho sdělení jsou též poměrně srozumitelná. Ve snu vidíte sami sebe, ale ve značně zuboženém stavu. Vypadané zuby, vlasy a nepřiměřené známky stárnutí či nemoci, kterou ve skutečnosti nemáte. Jiná varianta téhož, jsou sny o nekonečném pádu. Poselství zní: „postrádáš životní jistoty, opěrné či záchytné body, dostáváš se na tenký led“. Potenciál Kreativita vás chce upozornit, že jste určitou situaci vyhodnotili příliš unáhleně a angažujte se v něčem, co pro vás bude mít jedině negativní důsledky. Váš zápal, či vnitřní přesvědčení pro danou věc, jsou však tak silné, že odmítáte vidět fakta. Sny tohoto druhu bývají velice nepříjemné a silné, vzbuzují nejisté pocity, kterých není snadné se zbavit, ani v průběhu následujícího dne. Zejména při pohledu do zrcadla.

Potenciál Šikula

Tento potenciál se ve vašem zájmu stará především o bezpečí, mravnost a poctivost. Pokud se nacházíte ve stavu akutního nebezpečí, neumožní vám usnout. Donutí vás vstát z postele a zkontrolovat uzamknutí domu, auta, oken atd. Nebezpečí nižší intenzity se projeví jako „únikový sen“. Utíkáte, nevíte, před čím a stále vás to dohání.

V případě Šikuly je dobré znát jeho umístění, ve vašem osobním pořadí potenciálů. Zde je tedy dobré identifikovat přesně svou osobnost. Čím výše se ve vašem osobním pořadí nachází Šikula, tím důležitější je pro vás osobní pocit bezpečí, a zároveň, tím větší jste obětí vlastních rituálů. Má to ale své meze. Pokud chodíte kontrolovat dům i vícekrát za noc, je to už příznak něčeho neblahého. Šikulové prvního až čtvrtého stupně by o sobě měli vědět, že mohou mít silné tendence k přehnaně negativním scénářům a jejich sny jsou toho odrazem. Nejde tedy o narůstající nebezpečí, ale o zvýšenou citlivost. V tomto případě by bylo dobré, omezit přísun aktuálních informací o katastrofách v dalekých zemích, nebo dokumenty o katastrofách z minulosti nebo třeba zcela smyšlených (například horory).

Potenciál Šikula ve snech také zpracovává otázky mravnosti a poctivosti. Jde-li o vás osobně, ponechávám opatření zcela na vás. Může se ale jednat o někoho jiného. Šikula ve vás, se možná snaží burcovat vaše svědomí, protože jednoduše nerad vidí, pokud někomu prochází něco nepoctivého. V takovém případě je dobré si promyslet, kde přesně se nacházejí hranice vašeho reálného zájmu a možná omezit i sledování politického dění. Tedy pokud se chcete v klidu vyspat.

Potenciál Koumák

Tento potenciál vás může snadno budit ze snů, a můžete kvůli němu bloumat celé noci v úvahách. Váš vnitřní Koumák řeší především otázky odpovědnosti, kompetencí a ze všeho nejvíc se děsí selhání a veřejného ponížení. Ve snu řešíte konkrétní situace z nedávné minulosti, či blízké budoucnosti. Máte nepříjemné dilema, které vás nakonec probudí. Nutí vás donekonečna probírat souvislosti, předvídat chování druhých, či promýšlet určité strategie.

Je to pochopitelně známka vnitřního pocitu přetížení, příznak nedostatečné důvěry v druhé a možná i určitý projev sebe-podceňování. Lidé tento problém obvykle řeší odvedením pozornosti. Pustí si televizi, nebo hudbu a palčivé myšlenky na nějakou dobu rozeženou. Pravé poselství Koumáka tím ale odstraněno nebude. Jeho zájem, na vašem osobním prospěchu je totiž velký, a nezbavíte se ho jinak než uspokojením jeho potřeb.

Ve svém životě možná skutečně postrádáte schopnost důvěřovat druhým, možná jste převzali odpovědnost za něco, k čemu nemáte dostatek kompetencí nebo si obecně málo věříte a snažíte se to před druhými skrývat. Ukonejšit svého vnitřního Koumáka není snadné. Nejsložitější bývá přijmout skutečnost, že pocit skutečné sebejistoty, který v tomto případě chybí, je zasloužený, tedy je třeba pro něj skutečně něco udělat. Pokud se vás tento problém týká, doporučuji například tento článek.

Potenciál Vizionář

Domnívám se, že mezi mými příznivci je ze všeho nejvíc Vizionářů. Tedy vás asi nepřekvapím tím, že tento potenciál má s kvalitou spánku opravdu mnoho společného. Vizionáři se, už ve věku okolo 3 let, aktivně brání spánku. Mají sklon vyčerpávajícím způsobem přemýšlet nad problémy, které se jim nedaří vyřešit. Tento, mnohdy zoufalý stav mysli, prožívají zejména těsně před usnutím. To je důvod, proč od určitého věku chodí spát až ve stavu naprostého vyčerpání.

Sny Vizionáře jsou plné fantazie, ale i velmi děsivých představ. Není-li třeba řešit konkrétní problémy, jde o běžné sny, které si člověk ráno ani nevybaví.Jestliže ale řešíte skutečný problém a máte dostatek vstupních informací, můžete zažít skutečný Vizionářský sen. Jde rozhodně o velice znepokojivý zážitek. Váš vnitřní Vizionář tedy nabízí skutečná řešení toho, co vás osobně trápí. Málokdo mu ale dokáže rozumět, vyjadřuje se totiž převážně v obrazech.

Všechny (i zdánlivě nesouvisející) informace se propojí, najednou vám všechno dává dokonalý smysl, znáte řešení a pocítíte neuvěřitelnou energii, která vás probudí. Celá ta myšlenka je tak komplexní a jasná, že nemáte ani potřebu ji zaznamenat. Nevíte ani jak, chce se vám malovat i psát zároveň, ale souvislosti se rychle vytrácejí. Nakonec zůstane jen pevná víra, že řešení existuje a pár záchytných bodů, které naznačují cestu. A také jistá kocovina a únava, na celý následující den.

Pokud máte vážné problémy s usínáním, nebo se v noci často budíte a nemůžete znovu usnout, nejspíš za to může jeden z vašich vnitřních myslitelů. Vizionář nebo Koumák. Osobně se domnívám, že spíše než prášky na spaní, pomůže hlubší sebepoznání a přiměřená sebereflexe.

Zbývající tři potenciály (Racionalita, Empatie a Snílek), nepovažuji v rámci tématu „kvalita spánku“, za zvlášť zajímavé, což je dobře, protože jsem také vyčerpala přípustné množství textu. Těším se na vaše příspěvky do diskuse.

Ohledně zdroje informací vás nechci klamat, celý článek píšu z hlavy, a přitom pochopitelně používám myšlenky všech autorů, ze kterých čerpám i pro svou vlastní knihu. Jsou to autoři jako: C. G. Jung, Sigmund Freud, Erik H. Erikson, Daniel A. Hughes, Heinz P. Röhr, D. Keirsey a M. Batesová, Mgr. Šárka Míková a další.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz