Hlavní obsah
Seberozvoj

Choďte s čistou hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by DALL·E

Víte, že chůze je jednou z nejlepších aktivit pro vaše zdraví a pohodu? Co když vám ale řeknu, že chůze může být také jednou z nejhorších věcí, které můžete udělat pro své tělo a psychiku?

Článek

To se mi stalo před pár dny, když jsem pracoval na náročném projektu s krátkým termínem. Cítil jsem obrovský tlak, abych splnil očekávání svého šéfa i sám sebe. Chtěl jsem dodat perfektní práci včas a nezklamat nikoho.

Možná to znáte. Je to ten pocit, když se vám zdá, že všechno závisí na vás a že nemáte čas na nic jiného. Když se vám nedostává spánku, odpočinku a radosti. Když se cítíte jako ve vězení.

Abych si ulevil od stresu a napětí, chodil jsem každý den na procházky s hůlkami na nordic walking. Myslel jsem si, že mi to pomůže uvolnit se a zlepšit náladu. Ale místo toho se mi stalo něco hrozného. Stal jsem se sám sobě stresorem.

Výsledek mého měsíčního snažení dopadl dvojznačně. Projekt byl oceněn. Já jsem druhý den po skončení ulehl pro naprostou nepohyblivost, otok kolene, napětí ve svalech a bolesti zad. Takže aulin, injekce a klid na lůžku.

Stres je normální reakce našeho organismu na situace, které vyžadují naši pozornost. Stres nás zajisté může motivovat k lepším výkonům, může nám pomoci překonat obtíže nebo nám dát signál, že je potřeba změnit něco ve svém životě. Tedy, když mu ve svém těle nasloucháme.

Když se jím necháme zaplavit natolik, že nic neslyšíme (myšleno nevnímáme jeho signály), ztrácí i stres sám svůj význam. Pak už jde jen o to, kdo z koho. Zda vydrží víc hlava nebo tělo. V mém případě to byla sice hlava, ale výsledek nic moc.

Mimochodem, tady máte i důvod těch tzv. nevysvětlitelných „náhodných úrazů“, kdy vám dotyčná osoba bude tvrdit, že bylo vše v pohodě a nic nenasvědčovalo tomu, že dojde k nehodě.

Takže ano, stres je velmi škodlivý pro naše tělo i psychiku. Mění totiž směr naší pozornosti a ta nestačí pod stále se zvyšujícím tlakem řídit stále více stresující se tělo i mozek dohromady. Většinou jako první vypne tělo.

Protože kapříci = myšlenky, si svůj rybníček = mozek, přece sami nevypustí. Takže pozor, ne každý pohyb je zdraví prospěšný.

Musíme se vyhnout tomu být zaplavení stresem úplně všude a užít si opravdu zdravý pohyb. Přetížený mozek se stává vyčerpaným, rozptýleným a nespokojeným. Místo toho, abychom si uvolnili stres z těla, si ho ještě zvýšíme.

Pohyb je pro naše zdraví a pohodu nezbytný. Pomáhá nám udržovat fyzickou kondici, posilovat svaly a kosti, zlepšovat imunitu, snižovat krevní tlak a cholesterol, regulovat hladinu cukru v krvi, spalovat kalorie a kontrolovat váhu.

Pohyb také podporuje naši psychiku. Zvyšuje produkci endorfinů, které nám dodávají energii, radost a optimismus. Pohyb také snižuje hladinu stresových hormonů, které nám způsobují úzkost, podrážděnost a depresi.

Dalo by se obecně říci, že pohyb zlepšuje naši sebedůvěru a pocit kontroly nad životem.

Hlavně potřebujeme chodit (nebo i cvičit) s čistou hlavou. To znamená, že je třeba se před samotnou procházkou zbavit všech starostí, problémů a napětí, které nás trápí v práci nebo v soukromí. Jinak si problémy somatizované následně v těle jen zvyšujeme.

Je dobré se soustředit na své dýchání, svaly, tep a pocity v těle. Všímat si však i svého okolí, přírody, hudby nebo lidí kolem nás. Uvědomit si, že procházka je čas pro nás samotné, pro naše zdraví a pohodu. Usmívejte se a buďte vděční za to, co máte. Uvědomte si, že čas chůze je čas pro vás samotné, pro vaše zdraví a pohodu.

Jak vidíte, procházka může být skvělým způsobem, jak se uvolnit a zlepšit si náladu. Ale musíme ji dělat správně a hlavně s radostí. Pokud budeme chodit s čistou hlavou a bez stresu, budeme mít z pohybu jen samé benefity.

Tak neváhejte a zkuste si to sami. Uvidíte, jak se vám změní život k lepšímu. Aspoň ten můj to změnilo sakra dobře.

Pokud se vám líbil tento příspěvek, draze a bolestivě zaplacený, a chcete se dozvědět více o tom, jak si užít zdravý pohyb a uvolnit svou mysl, chci vám doporučit tyto zdroje:

  • Relaxation techniques: Try these steps to reduce stress1. Zde jsou k mání různé techniky relaxace, které můžete použít před nebo po procházce. Naučíte se, jak snížit napětí ve svém těle i mysli pomocí dýchání, vizualizace nebo meditace.
  • Exercise and stress: Get moving to manage stress. Tady vám vysvětlí souvislost mezi pohybem a snižováním stresu. Dozvíte se, jak pohyb ovlivňuje vaše hormony, náladu a imunitu. Také se dozvíte, jak najít aktivitu, která vás baví a těší.
  • Exercising to Relax. Někdy stačí jen ukázat, jak pohyb pomáhá relaxovat nejen vaše tělo, ale i váš mozek. Chcete mít víc endorfinů a serotoninu, které jsou zodpovědné za pocit štěstí a spokojenosti?

Existují i aplikace, které vám mohou pomoci uvolnit si mysl a zlepšit tím své zdraví a pohodu. Vyzkoušejte si je a najděte si tu, která vám nejvíc vyhovuje. Můj osobní tip je Insight timer.

  • Calm. Jedna z nejpopulárnějších na trhu nabízející různé způsoby, jak se uklidnit a relaxovat. Můžete si poslechnout příběhy na usnutí, hudbu na meditaci nebo zvuky přírody. Můžete také naučit dýchací techniky, cvičit jógu nebo mindfulness. A pozor! Aplikace má sekci pro děti a rodiče s pohádkami a aktivitami. Celkem super.
  • Headspace. Je skvělá pro začátečníky i pokročilé meditátory. Naučí vás nejen základy meditace a mindfulness, ale nabídne vám stovky průvodců meditacemi na různá témata, jako je stres, spánek, soustředění nebo právě fyzická aktivita. Aplikace také obsahuje zvuky na usnutí, mini-meditace na rychlé uvolnění nebo SOS meditace pro krizové situace. Nikdy nevíte, kdy se vám hodí.
  • Insight Timer. Tahle má výhodu, že je zdarma a má největší knihovnu průvodců meditacemi na internetu vůbec. Můžete si zde vybrat z více než 35 000 meditací od renomovaných učitelů a z témat jako je úzkost, deprese, sebeláska nebo duchovnost. Aplikace nabízí kurzy o meditaci, oblíbený je časovač meditace a také grafy o vašem pokroku.

Pokud jste si sami vyzkoušeli tyhle rady a máte nějaké zkušenosti nebo tipy, které byste chtěli sdílet s ostatními čtenáři, nechte mi je v komentář pod tímto článkem.

Vaše příběhy a názory pomohou nejen mě, ale hlavně všem ostatním. Protože ne každý, kdo bloudí, je ztracen. Ztracen je ten, kdo při bloudění přestane používat rozum i srdce.

PS: Pokud chcete skutečně snížit svůj stres, pomůže vám chodit především do přírody. Jedna studie zjistila, že 60minutová procházka v přírodě snižuje aktivitu v oblastech mozku, které se podílejí na zpracování stresu. Aktivita v těchto oblastech zůstala stabilní po 60minutové procházce v městském prostředí. Studie totiž ukázala, že lidé, kteří chodili v přírodě, měli nižší hladinu kortizolu (což je hlavní stresový hormon) a nižší krevní tlak než ti, kteří se procházeli ve městě.

Tento výsledek podporuje další studie, které zjistily daleko vyšší míru duševních nemocí ve městech než na venkově. Příroda má na nás vysoce zklidňující a regenerační účinek, který nám pomáhá vyrovnat se s každodenním stresem. Chůze v přírodě také přirozeně stimuluje naše smysly a zvyšuje naši pozornost a paměť.

Pokud tedy chcete odbourat stres a zlepšit svou náladu, zkuste si zajít na procházku do parku, lesa nebo jiného zeleného místa. Avšak s čistou hlavou přátelé. Šťastnou cestu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz