Hlavní obsah
Psychologie

Negativní zprávy: Jak nás připravují o radost ze života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

V dnešním světě, kdy je všudypřítomná komunikační technologie, je téměř nemožné uniknout negativním zprávám. A neustálý proud násilných obrázků a zpráv o katastrofách může mít na náš mozek a duševní zdraví zničující dopad.

Článek

Negativní zprávy jako nástroj manipulace

V květnu 1097, během obléhání Niceje, křižáci katapultovali useknuté hlavy vězňů přes hradby města. Tento čin měl za cíl vyděsit nepřítele a oslabit jeho morálku. Strategie fungovala, lidé se při pohledu na useknuté hlavy vyděsili a zpráva se ústním podáním rychle šířila. Město bylo za několik týdnů dobyto.

V dnešním světě se negativní zprávy používají v podstatě stejným způsobem. Protože však moderní technologie znamenají vstup informace do života ihned, a nikoliv jako v případě Niceje až během několika týdnů, dopad je daleko drtivější.

Různé skupiny, a to i politické a náboženské používají násilné obrazy k vyvolání strachu a hněvu u svých stoupenců. Některá média zase využívají negativních zpráv k zvýšení sledovanosti či počtu zobrazení webové stránka a tím pádem i zvýšení svého zisku. Nejsme o nic lepší než naši předchůdci v historii, a i když se tváříme jako humánní civilizace nového věku, používáme vizuální teror promyšleně stejně jako v roce 1097. Jen tisíckrát rychleji.

Ať se o to, jakkoliv snažíte, to, že jsou komunikační média i na WC v restauraci znamená, že jim nikde neuniknete. A tím pádem ani šíření jakýchkoliv děsivých obrazů především válek z poslední doby. Z konfliktů na Ukrajině nebo na záběrech z Izraele a Gazy.

U těchto dvou posledních stojí za zmínku způsob, kterým se o negativních zprávách informuje. Povšimněte si, kdo při pohledu na příliš děsivé záběry aspoň rozostří objektiv či obraz oproti tomu, kdo se vyžívá v tom ukazovat obrázky prvoplánově plné teroru a hrůzy.

Neustále obrazy násilí neustále stresují naši psychiku, emoci i tělo

Negativní zprávy mohou mít na náš mozek a duševní zdraví zničující dopad. Neustálý kontakt s násilím a tragédií může vést k pocitům úzkosti, deprese a stresu. Může také způsobit, že se budeme cítit pesimisticky a beznadějně.

I když stojíte na zastávce a dopravujete se ráno do práce či do školy a díváte se do mobilu na zprávy, cokoliv, co vidíte, to prožíváte. Proto tak milujeme pozitivní videa s pejsky a kočičkami. Ale když uvidíte extrémní hrůzy terorismu či války, začne s námi náš mozek cvičit jinak. Vnímáme-li extrémně násilné obrazy, okamžitě se aktivuje tzv. „sympatikus“ našeho nervového systému, který je zodpovědný za naše přežití. Vytváří reakci „bojuj nebo uteč“.

A tak se do těla pumpuje z mozku hormonální koktejl složený z adrenalinu, kortizolu a dalších stresových hormonů. Díky nim se chemicky nabudíme a srdce začne více bušit do koní, tím pádem vystřelí krevní tlak na maximální úroveň, odpojí se střední mozkový kmen a my jsme se touto proměnou stali bojovou mašinou, která se chce utkat v zápase na život a na smrt.

Jistě jde sice o krátkodobé změny, ale jejich následky přetrvávají dlouho. Mají za cíl nám pomoci se vyhnout zraněním či smrti, ale když se začnou chronicky opakovat, zničí nás. Zničí naší smyslovou zpětnou vazbu, kterou jsme dosud získávali od okolí a uzavře nás ve skleněné láhvi našich, povětšinou negativních představ. A můžete si na ni rovnou nalepit nápis PEKLO. Prefrontální kortex přestane časem vnímat dobro a zbude vám jen smutek, deprese a zlost. A to nejsou bůhví, jací přátelé pro život.

Jak se bránit přetížení mozku špatnými zprávami?

Negativní zprávy jsou v dnešním světě realitou. Pokud se jimi cítíte přetížení, je důležité se jim bránit a najít způsoby, jak se z toho pocitu vymanit. Zde jsou konkrétní příklady toho, co můžete udělat:

  • Omezte sledování zpráv. Jedním z nejdůležitějších kroků, které můžete podniknout, je omezit sledování zpráv. Můžete si stanovit limity, kolik času denně chcete zprávám věnovat, nebo si vybrat konkrétní zdroje, které budete sledovat.
  • Zaměřte se na pozitivní zprávy. Pokud se rozhodnete sledovat zprávy, zaměřte se na pozitivní zprávy. To vám pomůže udržet si pozitivní náladu a pocit naděje.
  • Pravidelně cvičte. Cvičení je skvělý způsob, jak zlepšit svou náladu a snížit stres. Doporučuje se alespoň 30 minut cvičení každý den. Pomůže i hluboké dýchání, meditace nebo jóga. I obyčejná chůze.
  • Dopřejte si dostatek spánku. Nedostatek spánku může zhoršit účinky negativních zpráv na vaše duševní zdraví. Dopřejte si každý den alespoň 7-8 hodin spánku.
  • Pravidelně relaxujte. Relaxace a pravidelný pohyb vám pomůže snížit stres a napětí. Vyzkoušejte například jógu, meditaci nebo jiné relaxační techniky.
  • Vyhýbejte se sociálním médiím. Sociální média mohou být zdrojem negativních zpráv, které mohou být obzvláště škodlivé. Potom je lepší se sociálním médiím na chvíli nebo úplně vyhnout.
  • Stýkejte se s blízkými. Podpora blízkých lidí může být důležitým zdrojem síly v době, kdy se cítíte přetížení negativními zprávami.
  • PS: Pokud máte pocit, že se vám duševní zdraví zhoršuje, vyhledejte odbornou pomoc.

Kromě toho je důležité, abyste se při hodnocení negativních zpráv řídili zdravým rozumem a kritický myšlením. To vám pomůže lépe se orientovat v záplavě informací a předcházet tomu, abyste byli manipulováni. A to už stojí za trochu námahy, nemyslíte?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz