Hlavní obsah
Cestování

Dovolené nejsou pro děti. Do hotelu prostě nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik/Freepik

Cestování s dětmi může být opravdu někdy oříšek. Ale jak se postavit ke společné rodinné dovolené? Jsou děti přítěží pro ostatní, nebo mohou směle cestovat všude?

Článek

Jana (42) je šťastnou maminkou dvou synů, kterým je 8 a 5 let. Na obě děti se s manželem moc těšili a od jejich příchodu na svět si jich naplno užívají. V čem se však neshodnou, je názor na dovolenou.

Děti na dovolenou brát nechci

„Děti miluju nadevše a snesla bych jim modré z nebe. Trávíme společně všechen možný čas, jezdíme na výlety, chodíme do přírody, vyrážíme na kola, prostě děláme vše, co by rodiče s dětmi dělat měli. Odmala se snažím omezovat u kluků televizi a počítač, namísto toho hrajeme společenské hry a užíváme se v rámci rodiny navzájem,“ vypráví Jana.

Dle jejích slov jsou kluci šťastní a všechny tyto aktivity je baví. Čím jsou ale starší, tím víc touží vyrazit na dlouhou dovolenou, ideálně k moři. Tatínek by jim jejich přání rád splnil, ale maminka je zásadně proti. Na dovolenou do hotelu je vzít odmítá.

Dovolená je místem odpočinku, ne hyperaktivních dětí

A důvod k tomu má Jana poměrně striktní. „Jsem přesvědčená o tom, že děti do hotelu nepatří. Lidé si tam jezdí odpočinout a nepotřebují se dívat na hyperaktivní děti, jak lítají po chodbách, křičí, nebo probrečí celé noci. Sama moc dobře vzpomínám na to, jak mě neskutečně štvalo, když jsme byli někde na dovolené, než jsem se sama stala mámou, a musela jsem poslouchat hysterické děti. To pak není dovolená, ale očistec.“

Janin manžel sice na prvních společných dovolených na hlučné děti také nadával, ale nyní jako otec změnil názor. A to vede k častým hádkám. „Manžel by chtěl dětem splnit jejich přání a vzít je na dovolenou k moři. Pořád mi říká, že jsou naši kluci už velcí a rozumní. Ano, jsou, ale pořád to jsou děti a ani nevíme, jak by se chovali v letadle, jak by reagovali na změnu klimatu… S manželem se kvůli tomu neustále hádáme, ale já odmítám ustoupit. Děti prostě do hotelů a penzionů nepatří. Jsem ochotná udělat pro kluky cokoliv, vymyslet jim jiné akce, ale na dovolenou u moře mají ještě spoustu času. Nechci být tou mámou, na kterou si všichni budou ukazovat na pláži nebo v hotelu prstem, že má nevychované děti, které ruší jejich dovolenou…“ uzavírá Jana.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz